Με θετικούς οιωνούς και νέες τάσεις πορεύεται η φετινή τουριστική σεζόν, εμφανίζοντας ισχυρή δυναμική, που εκτιμάται ότι θα διατηρήσει τις διεθνείς αφίξεις στα περσινά και λίγο υψηλότερα επίπεδα.
Παρά τα προβλήματα που προέκυψαν ξαφνικά λόγω της χρεοκοπίας του γερμανικού ταξιδιωτικού οργανισμού FTI, τα οποία, σύμφωνα με τουριστικούς παράγοντες, θα είναι «περιορισμένα και διαχειρίσιμα», τα πρώτα μηνύματα για την τρέχουσα σεζόν παραπέμπουν σε μια «καλή εικόνα, αντίστοιχη και λίγο καλύτερη από αυτή του 2023».
Βιομηχανία στημένων παραπόνων από τουρίστες
Οι δημοφιλείς προορισμοί της χώρας (Κρήτη, Ρόδος, Κως, Κέρκυρα, Χαλκιδική) οδεύουν προς καινούργια ρεκόρ, με τους επιχειρηματίες του κλάδου να διαπιστώνουν την ύπαρξη και νέων ταξιδιωτικών τάσεων.
Ειδικότερα, έκδηλη είναι φέτος η τάση για επιμήκυνση της θερινής περιόδου, με τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο να συγκεντρώνουν μεγαλύτερη ζήτηση σε σχέση με πέρυσι. Η τάση αυτή για αύξηση των ταξιδιών εκτός της αιχμής του διμήνου Ιουλίου – Αυγούστου οφείλεται στις χαμηλότερες τιμές αλλά και στις καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες από πλευράς θερμοκρασιών.
Επίσης, μια νέα τάση που άρχισε να εμφανίζεται από πέρυσι είναι η στροφή των τουριστών προς λιγότερο προβεβλημένους νησιωτικούς και ηπειρωτικούς προορισμούς, κυρίως λόγω των καλύτερων (πιο ελκυστικών) τιμών αλλά και της μικρότερης κοσμοσυρροής.
Η τάση αυτή για αύξηση των ταξιδιών εκτός της αιχμής του διμήνου Ιουλίου – Αυγούστου οφείλεται στις χαμηλότερες τιμές.
Σε επίπεδο αρχικών εκτιμήσεων, τουριστικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι μετά την περσινή χρονιά των ιστορικών υψηλών επιδόσεων ο ελληνικός τουρισμός, παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις πληθωριστικές πιέσεις σε βασικές ευρωπαϊκές αγορές, δείχνει να διατηρεί τον θετικό του βηματισμό και οι εισπράξεις, όπως εκτιμάται, θα καταγράψουν νέα μικρή άνοδο το 2024.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα οριστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά το 2023 διαμορφώθηκαν στα 20,59 δισ. ευρώ (+16,5% έναντι του 2022) και η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση σε πάνω από 36 εκατ. ταξιδιώτες (+20,8%), συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας. Ωστόσο, μείωση κατά 3,5% έναντι του 2022 παρουσίασε η μέση δαπάνη ανά ταξίδι, πέφτοντας πέρυσι στα 571 ευρώ, λόγω και της υποχώρησης του δείκτη της μέσης διάρκειας παραμονής στις 6,5 διανυκτερεύσεις από 7,4 διανυκτερεύσεις το 2022 (-11%).
Οι αερομεταφορές
Μεγάλοι tour operators όπως η TUI και η Jet2.com πρόσθεσαν παραπάνω πτήσεις και πακέτα σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Επίσης, ενέταξαν και νέους ελληνικούς προορισμούς στα προγράμματά τους.
Πάντως, πέραν των υψηλών επιδόσεων της Αθήνας, που φέτος διανύει την καλύτερή της χρονιά, στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece, όπου περιλαμβάνονται μερικοί από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, η εικόνα παραπέμπει σε «ήπια ανάπτυξη» δύο ταχυτήτων. Ειδικότερα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά διαπιστώνεται μικρή «κόπωση» στους δύο μεγάλους προορισμούς των Κυκλάδων, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, στα αεροδρόμια των οποίων η παρουσία των αεροπορικών εταιρειών είναι μικρότερη. Από την άλλη πλευρά, μεγάλοι προορισμοί, όπως η Ρόδος, η Κως, το αεροδρόμιο των Χανίων ή της Κέρκυρας, παρουσιάζουν ισχυρή ζήτηση.
Η περίπτωση της Μυκόνου και της Σαντορίνης συζητήθηκε στην ετήσια μεγάλη συνάντηση του κλάδου των ευρωπαϊκών αερομεταφορών «Routes Europe 2024» (22-24 Απριλίου), με την αγορά να εστιάζει στο θέμα των υποδομών και των τιμών. εμφανίζονται αυξημένες κατά 8,6% έναντι του 2023, φτάνοντας συνολικά στα 27,03 εκατομμύρια.
Με βάση τα στοιχεία των κρατήσεων από τις μεγάλες τουριστικές αγορές της χώρας και κυρίως από τις δύο μεγαλύτερες (Αγγλία και Γερμανία), όπως διαπιστώνεται από τους ξενοδόχους, η Γερμανία, που πέρυσι στο ξεκίνημα της σεζόν είχε μια υστέρηση, φέτος εμφανίζεται πιο στιβαρή, παρουσιάζοντας σταθερή ροή κρατήσεων. Αντίθετα, η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου φέτος παρουσιάζει… σκαμπανεβάσματα.
Οι κρατήσεις από τη Γαλλία – παρά την ανησυχία ότι φέτος οι Γάλλοι μπορεί να «φρενάρουν» τα ταξίδια τους λόγω της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων – κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και μοιράζονται σε όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Μικρή υστέρηση κρατήσεων εμφανίζει μόνο ο Αύγουστος.
Latest News
Πώς θα κινηθεί ο ελληνικός τουρισμός το 2025 - Τι αποκαλύπτουν τέσσερις μελέτες
Τουρισμός: Η Ελλάδα συνεχίζει να ανταγωνίζεται χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Τουρκία και η Κροατία
Γιατί οι τουρίστες συρρέουν στο… τοξικότερο νησί στον κόσμο
Πρόκειται για ένα ηφαιστειογενές νησί περίπου 177 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Τόκιο
Προσθέτει «αστέρια» στις μονάδες του στην Ελλάδα ο Όμιλος Λούη
Τι σχεδιάζει ο όμιλος Λούη για τις τουριστικές επενδύσεις του στην Ελλάδα - Τι έδειξε το Ταμείο για την περσινή χρονιά
Η ΕΕ ακυρώνει το εμπορικό σήμα «Turkaegean» - Όλη η απόφαση στον ΟΤ
Το 2021 ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Τουρκίας κατέθεσε προς κατοχύρωση στο EUIPO το εμπορικό σήμα «Turkaegean»
Οι ξενοδόχοι στην αντεπίθεση: Προσφεύγουν κατά απόφασης δήμου για νέο τέλος
Το «τέλος βιώσιμης ανάπτυξης» που επιβάλει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αποτελεί πρωτοφανή απόφαση, λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού
Nέα ρεκόρ στον τουρισμό καταγράφει η Ελλάδα - Τι αναφέρει η Handelsblatt
Η αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα, η κίνηση στα αεροδρόμια από την οποία επωφελείται και η γερμανική Fraport
Ορεινοί προορισμοί: Ξενοδοχεία vs Airbnb – Ποιοι κέρδισαν στις γιορτές
Άσπρη μέρα είδαν οι ορεινοί προορισμοί στις εορτές Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανείων – Πώς τα Airbnb έκλεψαν… κίνηση από τα ξενοδοχεία
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Airbnb - Τι αλλαγές έρχονται
Το νομοσχέδιο του υπουργειου Τουρισμού, θεσπίζει για πρώτη φορά πλαίσιο λειτουργίας των ακινήτων που μισθώνονται βραχυχρόνια (Airbnb) με προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας
Σημαντική αύξηση στις κρατήσεις μέσω πλατφορμών στην Ευρώπη - Η εικόνα στην Ελλάδα
Και οι 3 μήνες του τρίτου τριμήνου του 2024 κατέγραψαν αυξήσεις στις διανυκτερεύσεις που κρατήθηκαν μέσω διαδικτυακών πλατφορμών
Νέο deal: Τι φέρνει η συνεργασία της Ferryscanner με τη hoper στον ελληνικό τουρισμό
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση δημιουργούνται «νέες δυνατότητες και απεριόριστη ευελιξία με τους ταξιδιώτες να μπορούν πλέον να συνδυάσουν ταξίδια με πλοίο και ελικόπτερο»