Η εταιρεία εξόρυξης Rare Earths Norway ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε το μεγαλύτερο αποδεδειγμένο κοίτασμα της Ευρώπης με εξαιρετικά πολύτιμα στοιχεία σπάνιων γαιών, γεγονός που δυνητικά μπορεί να αποδειχθεί μια κρίσιμη εξέλιξη τόσο για τη σκανδιναβική χώρα όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Θα πρόκειται για ένα από τα λίγα μεγάλα κοιτάσματα που δεν ανήκουν ή δεν ελέγχονται από την Κίνα, και προφανώς το μεγαλύτερο κοίτασμα σπάνιων γαιών της ηπειρωτικής Ευρώπης, το οποίο εκτιμάται ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην προσπάθεια της Ευρώπης να σπάσει την κυριαρχία της Κίνας στις σπάνιες γαίες.

Κίνα: Βάζει… κόφτη στην εξαγωγή τεχνολογίας επεξεργασίας σπάνιων γαιών

Η ζήτηση για σπάνιες γαίες και κρίσιμα ορυκτά αναμένεται να αυξηθεί εκθετικά τα επόμενα χρόνια καθώς επιταχύνεται η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Η Rare Earths Norway ανακοίνωσε στις 6 Ιουνίου ότι μια εκτίμηση ορυκτών πόρων στην περιοχή Fen Carbonatite στα νοτιοανατολικά της χώρας κάνει λόγο για 8,8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους συνολικών οξειδίων σπάνιων γαιών (TREOs) με εύλογη προοπτική για οικονομική εξόρυξη.

Όσον αφορά στα TREO, τα οποία θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια στροφή από τα ορυκτά καύσιμα στην καθαρή ενέργεια, η εταιρεία λέει ότι υπάρχουν περίπου 1,5 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι σπάνιων γαιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ηλεκτρικά οχήματα και ανεμογεννήτριες.

Η ανακάλυψη επισκιάζει ένα τεράστιο κοίτασμα σπάνιων γαιών που ανακαλύφθηκε πέρυσι στη γειτονική Σουηδία.

Ο Alf Reistad, Διευθύνων Σύμβουλος της Rare Earths Norway, δήλωσε στο CNBC ότι η ανακάλυψη στο Fen αντιπροσωπεύει ένα «μεγάλο ορόσημο» για την εταιρεία.

«Είναι σημαντικό να δηλώσουμε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως εξόρυξη στοιχείων σπάνιων γαιών στην Ευρώπη σήμερα», δήλωσε ο Reistad μέσω τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα.

Ένας από τους στόχους του νόμου περί κρίσιμων πρώτων υλών είναι να εξαχθεί τουλάχιστον το 10% της ετήσιας ζήτησης της ΕΕ για σπάνιες γαίες έως το 2030 και η Rare Earths Norway ελπίζει να συμβάλει σε αυτόν τον στόχο.

Η Rare Earths Norway εκτιμά ότι το κοίτασμα σπάνιων γαιών στο Telemark, περίπου 210 χιλιόμετρα (130 μίλια) νοτιοδυτικά του Όσλο, θα εδραιώσει τη θέση της Νορβηγίας ως αναπόσπαστο μέρος της αλυσίδας αξίας σπάνιων γαιών και κρίσιμων πρώτων υλών της Ευρώπης.

Οι σπάνιες γαίες «πιο σημαντικές» από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει επισημάνει ότι η σημερινή προσφορά υπολείπεται αυτού που χρειάζεται για να μεταμορφώσει τον ενεργειακό τομέα. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει μια σχετικά υψηλή γεωγραφική συγκέντρωση της παραγωγής πολλών στοιχείων μετάβασης ενέργειας.

Τα περισσότερα στοιχεία σπάνιων γαιών βρίσκονται στην Κίνα, με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο να εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 70% της παγκόσμιας εξόρυξης μεταλλευμάτων σπάνιων γαιών και το 90% της επεξεργασίας μεταλλευμάτων σπάνιων γαιών.

Η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος εταίρος της ΕΕ για τις εισαγωγές στοιχείων σπάνιων γαιών το 2022, αντιπροσωπεύοντας το 40% των συνολικών εισαγωγών με βάση το βάρος.

Η Rare Earths Norway ανακοίνωσε επίσης ότι οι εργασίες εξερεύνησης στην ευρύτερη περιοχή θα συνεχιστούν, με περαιτέρω γεωτρήσεις να έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα. Η εταιρεία επίσης πρόσθεσε ότι εργάζεται για την ανάπτυξη του πρώτου σταδίου εξόρυξης έως το 2030.

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι οι ανακαλυφθέντες πόροι θα μπορούσαν να θεωρηθούν μεγαλύτερης αξίας από τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας, ο Reistad της Rare Earths Norway απάντησε: «Δεν είναι μεγαλύτερης αξίας, αλλά [η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής] Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει δηλώσει ότι το λίθιο και οι σπάνιες γαίες σύντομα θα είναι πιο σημαντικά από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο».

«Έτσι, θα είναι πιο σημαντικά, αλλά δεν θα έχουν την ίδια αξία, φυσικά», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities