Πτωτικά κινούνται την Τρίτη οι τιμές στην αγορά του πετρελαίου, με τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα στα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και στη συνεδρίαση της Federal Reserve, προκειμένου να αποκτήσουν μια σαφέστερη εικόνα για το πού οδεύει ο πληθωρισμός και πώς αυτό θα επηρεάσει τη ζήτηση καυσίμων.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν 11 σεντς, ή 0,13%, στα 81,52 δολάρια το βαρέλι και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ West Texas Intermediate υποχώρησαν 3 σεντς, ή 0,04%, στα 77,71 δολάρια.

Οι τιμές είχαν σκαρφαλώσει περίπου 3% σε υψηλό μίας εβδομάδας τη Δευτέρα, ενισχυμένες από τις προσδοκίες ότι η καλοκαιρινή περίοδος διακοπών στο Βόρειο Ημισφαίριο θα ενισχύσει τη ζήτηση καυσίμων αυτό το καλοκαίρι, ένα κέρδος που ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι είναι πιθανό να είναι βραχύβιο δεδομένης της προοπτικής υψηλότερων επιτοκίων .

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων του δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ για τον Μάιο και η ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης πολιτικής της Fed έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη.

«Η αγορά θα ήθελε λίγη σαφήνεια και δεν θα δει ότι η Fed θα πρέπει να περιμένει τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο για να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια» εξηγεί στο Reuters ο Paul Christopher, επικεφαλής στρατηγικής παγκόσμιας αγοράς στο Wells Fargo Investment Institute, προσθέτοντας ότι μια μακρά περίοδο αυξημένου κόστους δανεισμού θα μπορούσε να πλήξει την οικονομία.

Ο ΟΠΕΚ

Την περασμένη εβδομάδα ο ΟΠΕΚ αποφάσισε την παράταση της μείωσης της παραγωγής και το 2025,  καθώς ο όμιλος επιδιώκει να στηρίξει την αγορά εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια ζήτηση, υψηλών επιτοκίων και αυξανόμενης αντίπαλης παραγωγής από τις ΗΠΑ.

«Με γνώμονα τη συνεχή δέσμευση των συμμετεχουσών χωρών του ΟΠΕΚ και των μη συμμετεχουσών χωρών του ΟΠΕΚ στη Διακήρυξη Συνεργασίας (ΔΣ)» αναφέρει η ανακοίνωση «να επιτύχουν και να διατηρήσουν μια σταθερή αγορά πετρελαίου και να παράσχουν μακροπρόθεσμη καθοδήγηση και διαφάνεια για την αγορά, και σύμφωνα με την προσέγγιση της προφύλαξης, της προληπτικής δράσης και της προληπτικής πρόληψης, η οποία έχει υιοθετηθεί σταθερά από τις συμμετέχουσες χώρες του ΟΠΕΚ και των μη συμμετεχουσών χωρών του ΟΠΕΚ στη Διακήρυξη Συνεργασίας, οι συμμετέχουσες χώρες αποφάσισαν να:

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities