Θετικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, δείχνοντας σημάδια ανάκαμψης μετά τις χθεσινές πιέσεις που δέχτηκαν στη σκιά των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Ευρώπη και των πολιτικών εξελίξεων στη Γαλλία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,2%, με τον κλάδο της λιανικής να κερδίζει 0,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,28% στις 8.251 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,20% στις 18.532 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,33% στις 7.919 μονάδες.

Το κλίμα έχει βελτιώσει η εικόνα από την IPO της βρετανικής εταιρείας υπολογιστών Raspberry Pi, η οποία πρόκειται να συγκεντρώσει 166 εκατομμύρια στερλίνες στο πλαίσιο της αρχικής δημόσιας προσφοράς για το κύριο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Στα μάκρο της ημέρας, το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκε στο 4,4% το τρίμηνο έως τον Απρίλιο, αυξημένο από το 4,3% που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS). Η μέτρηση ήταν ελαφρώς υψηλότερη από τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Το ποσοστό απασχόλησης για άτομα ηλικίας μεταξύ 16 και 64 ετών διαμορφώθηκε στο 74,3%, κάτω από τις εκτιμήσεις πριν από ένα χρόνο και χαμηλότερο από το προηγούμενο τρίμηνο. Μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου, ο εκτιμώμενος αριθμός κενών θέσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 12.000 το τρίμηνο σε 904.000, αλλά παρέμεινε πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως είναι ότι η ετήσια αύξηση των μισθών εξαιρουμένων των μπόνους διατηρήθηκε στο 6% τους τρεις μήνες από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο. Τα στοιχεία θα μπορούσαν να είναι μια πιθανή ανησυχία για την Τράπεζα της Αγγλίας καθώς εξετάζει πότε θα μειώσει τα επιτόκια.

«Αυτό που θέλει να δει η Τράπεζα της Αγγλίας είναι ο πληθωρισμός των μισθών να μειώνεται περισσότερο από ό,τι συμβαίνει», σχολίασε ο Richard Carter, επικεφαλής έρευνας σταθερού επιτοκίου στην Quilter Cheviot.

«Η BoE θα είναι απίστευτα προσεκτική στο να μειώσει τα επιτόκια σε μια περίοδο που η ισχύς των δαπανών είναι υψηλή για τους καταναλωτές και δυνητικά θα πυροδοτήσει μια νέα πληθωριστική περίοδο. Ως εκ τούτου, τα σημερινά δεδομένα θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τις εκτιμήσεις για τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο ή τον Αύγουστο, με τον Νοέμβριο να παραμένει η πιο πιθανή ημερομηνία για την πρώτη μείωση», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές