Μπορεί να προσπάθησαν να κινηθούν θετικά σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, αλλά οι πολιτικές διεργασίες στη Γαλλία δεν άφησαν περιθώρια για τους αγοραστές, υπό το βάρος των πληροφοριών ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο παραίτησης. Ο ίδιος ο Μακρόν διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια, εντούτοις οι ευρωαγορές δεν κατάφεραν να απορροφήσουν τις πιέσεις αβεβαιότητας, κλείνοντας με απώλειες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,9%, με τον κλάδο των τραπεζών να χάνει 2,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,98% στις 8.147 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,68% στις 18.369 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,33% στις 7.789 μονάδες.

Παραμένει η επιφυλακτικότητα στη Wall Street – ‘Oλα τα βλέμματα στη Fed

Η αλλαγή του κλίματος στις αγορές ήρθε όταν ο γαλλικός σταθμός Europe 1 είχε μεταδώσει ότι ο Μακρόν εξετάζει το σενάριο να παραιτηθεί εάν στις επικείμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές επικρατήσουν οι δυνάμεις της ακροδεξιάς. Χρειάστηκε όμως περίπου ένα δίωρο, κατά το οποίο οι πωλητές κυριαρχούσαν στις αγορές μετοχών και ομολόγων, για να έρθει ο Μακρόν για να ρίξει τους τόνους της αβεβαιότητας, καθώς μιλώντας στο περιοδικό Le Figaro ξεκαθάρισε ότι δεν θα παραιτηθεί «όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα» των επερχόμενων γαλλικών βουλευτικών εκλογών.

Οι βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου, δηλαδή θα είναι δύο γύροι αναμέτρησης, με τα κόμματα εκτός του σχηματισμού του Macron ήδη να σπεύδουν για συνεργασίες προκειμένου να αποκτήσουν το εισιτήριο για το δεύτερο γύρο.

Πέραν των πολιτικών εξελίξεων όμως, τα βλέμματα των αγορών ήταν σήμερα στην IPO της βρετανικής εταιρείας υπολογιστών Raspberry Pi για το κύριο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο 31%, καθώς η βρετανική startup υπολογιστών επιδιώκει να συγκεντρώσει περίπου 166 εκατομμύρια στερλίνες (211,2 εκατομμύρια δολάρια) από την αρχική δημόσια προσφορά της.

Οι μετοχές της γαλλικής εταιρείας πληροφορικής Atos υποχώρησαν σχεδόν κατά 12% μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας διάσωσης, η οποία πρόκειται να οδηγήσει σε σημαντική απομείωση των υφιστάμενων μετόχων.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, το ποσοστό ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκε στο 4,4% το τρίμηνο έως τον Απρίλιο, αυξημένο από το 4,3% που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS). Η μέτρηση ήταν ελαφρώς υψηλότερη από τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Το ποσοστό απασχόλησης για άτομα ηλικίας μεταξύ 16 και 64 ετών διαμορφώθηκε στο 74,3%, κάτω από τις εκτιμήσεις πριν από ένα χρόνο και χαμηλότερο από το προηγούμενο τρίμηνο. Μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου, ο εκτιμώμενος αριθμός κενών θέσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 12.000 το τρίμηνο σε 904.000, αλλά παρέμεινε πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως είναι ότι η ετήσια αύξηση των μισθών εξαιρουμένων των μπόνους διατηρήθηκε στο 6% τους τρεις μήνες από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο. Τα στοιχεία θα μπορούσαν να είναι μια πιθανή ανησυχία για την Τράπεζα της Αγγλίας καθώς εξετάζει πότε θα μειώσει τα επιτόκια.

«Αυτό που θέλει να δει η Τράπεζα της Αγγλίας είναι ο πληθωρισμός των μισθών να μειώνεται περισσότερο από ό,τι συμβαίνει», σχολίασε ο Richard Carter, επικεφαλής έρευνας σταθερού επιτοκίου στην Quilter Cheviot.

«Η BoE θα είναι απίστευτα προσεκτική στο να μειώσει τα επιτόκια σε μια περίοδο που η ισχύς των δαπανών είναι υψηλή για τους καταναλωτές και δυνητικά θα πυροδοτήσει μια νέα πληθωριστική περίοδο. Ως εκ τούτου, τα σημερινά δεδομένα θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τις εκτιμήσεις για τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο ή τον Αύγουστο, με τον Νοέμβριο να παραμένει η πιο πιθανή ημερομηνία για την πρώτη μείωση», πρόσθεσε.

Σε χαμηλά ημέρας το Χρηματιστήριο Αθηνών

Με απώλειες έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, ακολουθώντας μάλιστα αντίστροφη πορεία με τη χθεσινή, καθώς δεν κατάφερε να απορροφήσει τις πιέσεις που αυξήθηκαν απότομα στη σκιά του τεταμένου πολιτικού κλίματος στη Γαλλία και των αναταράξεων στην αγορά των ομολόγων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,69% στις 1.448,75 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.448,75 μονάδων (-0,69%) και 1.472,44 μονάδων (+0,93%). Ο τζίρος ανήλθε στα 88,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,99 εκατ. τεμάχια αξίας 4,8 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,76% στις 3.518,96 μονάδες, ενώ στο -0,54% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.309,25 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,10% στις 1.297,45 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές