Με απώλειες έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, ακολουθώντας μάλιστα αντίστροφη πορεία με τη χθεσινή, καθώς δεν κατάφερε να απορροφήσει τις πιέσεις που αυξήθηκαν απότομα στη σκιά του τεταμένου πολιτικού κλίματος στη Γαλλία και των αναταράξεων στην αγορά των ομολόγων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,69% στις 1.448,75 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.448,75 μονάδων (-0,69%) και 1.472,44 μονάδων (+0,93%). Ο τζίρος ανήλθε στα 88,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,99 εκατ. τεμάχια αξίας 4,8 εκατ. ευρώ.

Νέο sell off στα γαλλικά ομόλογα – Διάψευση Μακρόν για πιθανή παραίτηση

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,76% στις 3.518,96 μονάδες, ενώ στο -0,54% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.309,25 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,10% στις 1.297,45 μονάδες.

Δρόμος μετ’ εμποδίων

Αν και στις πρώτες συναλλαγές ο γενικός δείκτης βρέθηκε ακόμη και στο +0,9%, εν τέλει οι διεθνείς αναταράξεις δεν άφησαν ανεπηρέαστο το αγοραστικό ενδιαφέρον της Λ. Αθηνών, το οποίο αναδιπλώθηκε με τη σειρά του. Αφορμή στάθηκε το πολωμένο πολιτικό κλίμα στη Γαλλία, με τον πρόεδρο της χώρας Εμμανουέλ Μακρόν να χρειάζεται να προχωρήσει σε επίσημη διάψευση των σεναρίων περί παραίτησής του.

Παρόλα αυτά η «ζημιά» στην εμπιστοσύνη των αγορών έχει γίνει, όπως φάνηκε και στην πορεία των ομολόγων, με τις ευρωαγορές να γυρνούν έντονα πτωτικά και το ΧΑ να χάνει τα πρωινά του κέρδη. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αμελητέα η αντοχή που έδειξε η ελληνική αγορά, αν αναλογιστεί μάλιστα κανείς την κίνηση που έχει κάνει ο γενικός δείκτης από τα χαμηλά των 1.424 μονάδων στις 4 Ιουνίου.

Την ίδια ώρα, η συμβολή των ξένων χαρτοφυλακίων στο ΧΑ παραμένει χαμηλή, κάτι που φαίνεται και στον τζίρο, εικόνα που δεν αναμένεται να αλλάξει αυτές τις ημέρες, δεδομένης της αναμονής που επικρατεί ενόψει της συνεδρίασης της Federal Reserve και των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αύριο, Τετάρτη. Η βασική κινητήρια δύναμη της εγχώριας αγοράς δηλαδή βρίσκεται στο… ρελαντί, περιμένοντας περισσότερα στοιχεία για τις προθέσεις της μεγαλύτερης νομισματικής αρχής του κόσμου.

Φαίνεται ότι η αγορά χρειάζεται περισσότερες δυνάμεις προκειμένου να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, ακολουθώντας πλέον μια ρότα συσσώρευσης δίχως ο ρυθμός να είναι ξεκάθαρος. Η μεταβλητότητα που εμφανίστηκε χτες συνεχίστηκε και σήμερα, με τις συναλλαγές μάλιστα να είναι χαμηλά. Ενδεικτικό και της επιφυλακτικότητας που επικρατεί και σήμερα στην αγορά είναι η πολύ χαμηλή δραστηριότητα των πακέτων, με μόνη την Πειραιώς να έχει δείξει κινητικότητα.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΧΑ και Ελληνικά Πετρέλαια βρέθηκαν με τις μεγαλύτερες απώλειες του FTSE 25, καταγράφοντας πτώση άνω του 2%, ενώ άνω του 1% ήταν σε Autohellas, Λάμδα, Σαράντης, Eurobank, Alpha Bank, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Aegean.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Quest, Jumbo, OTE, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Εθνική και Μυτιληναίος, με τη ΔΕΗ να κλείνει αμετάβλητη. Στον αντίποδα, η Cenergy συνέχισε την ανοδική πορεία κλείνοντας στο +2,72%, με τις Motor Oil και Coca Cola να κλείνουν οριακά θετικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών