Ένα δικαστήριο της Φλόριντα βρήκε τον κολοσσό του παγκοσμίου εμπορίου μπανάνας, Chiquita Brands International, υπεύθυνη για τη χρηματοδότηση της κολομβιανής παραστρατιωτικής ομάδας Autodefensas Unidas de Colombia (AUC).

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Νότια Περιφέρεια της Φλόριντα, διαπίστωσε ότι «η Chiquita εν γνώσει της παρείχε ουσιαστική βοήθεια στην AUC σε βαθμό που επαρκούσε για να δημιουργήσει προβλέψιμο κίνδυνο βλάβης σε άλλους».

Κλιματική αλλαγή: «Πράσινο φως» για τις γενετικά μεταλλαγμένες μπανάνες

Η Chiquita, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς μπανάνας στον κόσμο, έχει διαταχθεί να πληρώσει συνολικά 38,3 εκατομμύρια δολάρια στις οικογένειες οκτώ θυμάτων της AUC, η οποία ήταν μια ακροδεξιά παραστρατιωτική ομάδα που χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ. Η ομάδα διαλύθηκε το 2006, σύμφωνα με το Mapping Militants Project του Πανεπιστημίου Stanford.

Σε μια αγωγή στη Φλόριντα, η οποία κατατέθηκε το 2008, οι ενάγοντες ισχυρίστηκαν ότι πληρωμές από την Chiquita στην AUC υποστήριξαν τη βία της παραστρατιωτικής οργάνωσης στην Κολομβία και ότι η εταιρεία θα έπρεπε να θεωρηθεί υπεύθυνη για τις δολοφονίες της οργάνωσης.

Σε μια δήλωση του στο CNN, εκπρόσωπος της Chiquita είπε ότι σχεδιάζει να ασκήσει έφεση στην ετυμηγορία των ενόρκων.

«Η κατάσταση στην Κολομβία ήταν τραγική για τόσους πολλούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επηρεάστηκαν άμεσα από τη βία εκεί, και οι σκέψεις μας παραμένουν με αυτούς και τις οικογένειές τους. Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει την πεποίθησή μας ότι δεν υπάρχει νομική βάση για αυτούς τους ισχυρισμούς», ανέφερε η ανακοίνωση της εταιρείας. «Αν και είμαστε απογοητευμένοι από την απόφαση, παραμένουμε βέβαιοι ότι η νομική μας θέση θα επικρατήσει τελικά».

Παραδοχή για δεκάδες πληρωμές

Το 2007, η Chiquita παραδέχτηκε ότι έκανε πάνω από 100 πληρωμές στην AUC συνολικού ύψους άνω των 1,7 εκατομμυρίων δολαρίων, παρά το γεγονός ότι η οργάνωση είχε χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική. Η Chiquita κατέγραψε τις πληρωμές AUC ως “υπηρεσίες ασφαλείας”, αν και η εταιρεία δεν έλαβε ποτέ πραγματικές υπηρεσίες από αυτές τις πληρωμές, σύμφωνα με δελτίο τύπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εκείνη την εποχή. Η εταιρεία συμφώνησε να πληρώσει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόστιμο 25 εκατομμυρίων δολαρίων, ανέφεραν οι ΗΠΑ στην ανακοίνωσή τους.

Ένα ανώνυμο στέλεχος της εταιρείας είπε στο υπουργείο Δικαιοσύνης ότι οι πληρωμές έγιναν υπό την απειλή βίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Ωστόσο, το δικαστήριο της Φλόριντα έκρινε ότι η Chiquita απέτυχε «να ενεργήσει όπως ένας λογικός επιχειρηματίας θα είχε ενεργήσει υπό τις περιστάσεις».

Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, αντέδρασε στην απόφαση της αμερικανικής κριτικής επιτροπής την Τρίτη και ρώτησε γιατί δεν ελήφθη η ίδια απόφαση στη χώρα του.

«Γιατί η αμερικανική δικαιοσύνη μπορούσε να καθορίσει με δικαστική αλήθεια ότι η Chiquita Brands χρηματοδότησε τον παραμιλιταρισμό στην Ουράμπα; Γιατί δεν μπόρεσε η κολομβιανή δικαιοσύνη;» είπε σε ανάρτησή του στο Χ μεταφρασμένο από τα ισπανικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή