Με το βλέμμα προσηλωμένο στη διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve που ξεκινάει σήμερα Τρίτη βρίσκονται οι επενδυτές που κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα περιμένοντας τις ανακοινώσεις του Τζερόμ Πάουελ.

Ανεξάρτητα από τις εκτεταμένες συζητήσεις και τα σενάρια που «γράφουν» οι αγορές, πάντως, οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ομονοούν ως προς ένα πράγμα, όπως επισημαίνει η WSJ: ότι η καλύτερη απόφαση για μια οικονομία με σταθερή ανάπτυξη και πληθωρισμό που εξακολουθεί να είναι πάνω από τον στόχο τους είναι να μην κάνουν για την ώρα κάποια κίνηση. Στην πραγματικότητα, κερδίζουν χρόνο, τους καλοκαιρινούς μήνες, για να αξιολογήσουν την εξέλιξη στα πεδία των προσλήψεων, των δαπανών και του πληθωρισμού.

BoA: Αν μειώσει τα επιτόκια η Fed, θα έχουμε πρόβλημα

Σε αυτό το πλαίσιο, το επικρατέστερο σενάριο είναι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed να αποφασίσουν ότι προς το παρόν διατηρούν το βασικό επιτόκιο στο εύρος του 5,25%-5,5%.

Σε τεντωμένο σκοινί

Η WSJ κάνει λόγο για ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί για τα στελέχη της ομοσπονδιακής τράπεζας, με φόντο τα στοιχεία για την αγορά εργασίας, που υποδεικνύουν ότι τα σοβαρά κενά της τελευταίας τριετίας έχουν καλυφθεί χωρίς ουσιαστική αύξηση της ανεργίας.

Πρόσφατα δεδομένα σχετικά με τις προσλήψεις, τις παραιτήσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας υποδηλώνουν ότι οι συνθήκες της αγοράς εργασίας έχουν πλησιάσει πολύ πιο κοντά στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2018 και το 2019, πριν από την πανδημία.

Την ίδια στιγμή, η οικονομική δραστηριότητα είναι σταθερή. Και μια σταθερή υποχώρηση του πληθωρισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους δεν συνεχίστηκε φέτος, παρέχοντας λιγότερη σιγουριά στους αξιωματούχους ότι η πτωτική τάση θα συνεχιστεί.

Είναι πέρα για πέρα σαφές ότι η Fed δεν προτίθεται να προχωρήσει σε κάποια μείωση των επιτοκίων εάν δεν έχει πειστικά στοιχεία ότι η πολιτική σύσφιγξης πέτυχε τον στόχο της.  Ωστόσο, ανησυχούν ότι θα είναι πολύ αργά για να αποφευχθεί μια πιο σοβαρή ύφεση της απασχόλησης μέχρι να δουν τα στοιχεία που θέλουν.

Μια αλληλουχία από θετικά στοιχεία στην εξέλιξη του πληθωρισμού, θα έδινε μια απάντηση στους αξιωματούχους. Διαφορετικά, πιθανότατα θα απαιτηθούν ενδείξεις μεγαλύτερης του αναμενόμενου οικονομικής επιβράδυνσης για να ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων, εκτιμούν αναλυτές.

Το “dot plot”

Επειδή δεν αναμένονται ουσιαστικές αλλαγές πολιτικής στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, η εστίαση της Τετάρτης θα επικεντρωθεί στις νέες τριμηνιαίες προβλέψεις για τα επιτόκια,  το λεγόμενο «dot plot». Τον Μάρτιο, οι περισσότεροι αξιωματούχοι έβλεπαν δύο ή τρεις μειώσεις φέτος. Ο μέσος όρος των 19 αξιωματούχων της Fed ήταν οριακά τρεις μειώσεις. Αυτό, πριν γίνουν γνωστά τα απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, γεγονός το οποίο οδήγησε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της τράπεζας να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να μην προχωρήσουν σε καμία μείωση επιτοκίων φέτος.

Σύμφωνα με αναλυτές, εάν τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη δεν είναι ενθαρρυντικά, μπορεί περισσότεροι αξιωματούχοι να παραμείνουν στην πρόβλεψη για μια μείωση φέτος. Εάν τα στοιχεία είναι θετικά, περισσότεροι ενδέχεται να προσθέσουν ακόμη μία μείωση στις προβλέψεις τους.

Η Fed συνεδριάζει ξανά τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο.

Πολλοί επενδυτές υποθέτουν ότι θα χρειαζόταν μια μέση πρόβλεψη δύο περικοπών για να επιτευχθεί μείωση επιτοκίων έως τον Σεπτέμβριο, γράφει το WSJ. Ένας μέσος όρος μόνο μιας μείωσης, θα σήμαινε ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δεν είναι πιθανό να ξεκινήσουν ούτε αργότερα μέσα στο έτος. «Θα εκληφθεί ως ένα αρκετά ισχυρό μήνυμα», σχολίασε ο Jan Hatzius, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs.

Περιστέρια και γεράκια

Προς το παρόν, οι διαφωνίες ανάμεσα στα «γεράκια» και στα «περιστέρια» έχουν επισκιαστεί από τα σταθερά δεδομένα προσλήψεων και ανάπτυξης. Τα «γεράκια» της Fed που εμφανίζονται πιο ανήσυχα για τον υψηλό πληθωρισμό, δεν προτάσσουν αυξήσεις επιτοκίων, απλώς δεν εξετάζουν άμεση μείωση.

Από την άλλη, τα «περιστέρια» της νομισματικής πολιτικής, που φοβούνται μια περιττή οικονομική ύφεση από τη διατήρηση των υψηλών επιτοκίων, ή οι αξιωματούχοι που ανησυχούν περισσότερο για την πρόκληση περιττής οικονομικής αδυναμίας διατηρώντας τα επιτόκια υψηλά, δεν μπορούν να επιχειρηματολογήσουν αποτελεσματικά εάν τα στοιχεία της Τετάρτης για τον πληθωρισμό δεν είναι καλά.

Αυτό πιθανότατα οδηγεί στον Σεπτέμβριο ως την πρώτη ευκαιρία για μείωση των επιτοκίων, ελλείψει δραματικής επιδείνωσης της οικονομίας. Και, παρά τις όποιες ενδείξεις σηματοδοτήσει το dot plot, είναι δύσκολο για τους αξιωματούχους να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα για τη συνάντηση του Σεπτεμβρίου, καθώς μέχρι τότε μεσολαβούν στοιχεία τριών μηνών για τις βασικές παραμέτρους: πληθωρισμό, προσλήψεις και δαπάνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή