Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι διατήρησε αρκετούς υπουργούς σε βασικά χαρτοφυλάκια, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Οικονομικών, σηματοδοτώντας τη συνέχεια της πολιτικής του στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού που έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της ταχύτερα αναπτυσσόμενης μεγάλης οικονομίας του κόσμου, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η Νιρμάλα Σίθαραμαν διορίστηκε εκ νέου υπουργός Οικονομικών της Ινδίας, μια θέση που κατέχει από το 2019. Ο υπουργός Εσωτερικών Αμίτ Σαχ, ο υπουργός Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, ο υπουργός Εμπορίου Πιγιούς Γκογιάλ και ο υπουργός Μεταφορών Νιτίν Γκαντκάρι διατήρησαν τις θέσεις τους.

Οι προκλήσεις της νέας κυβέρνησης Μόντι

Οι διορισμοί στο υπουργικό συμβούλιο έπονται πολλών ημερών εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του κόμματος Bharatiya Janata του Μόντι και των εταίρων του στον συνασπισμό, με τους οποίους το BJP είναι πλέον αναγκασμένο να μοιράζεται την εξουσία μετά την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας του στις πρόσφατες εκλογές. Ο Μόντι ορκίστηκε στο αξίωμα για τρίτη συνεχή θητεία την Κυριακή, γεγονός που του επιτρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τη φιλόδοξη οικονομική ατζέντα του.

Ωστόσο, η απογοήτευση στις δημοσκοπήσεις υποδηλώνει ότι η κυβέρνησή του θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει την ανεργία, ιδίως μεταξύ των νέων, το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης και τη διεύρυνση των ανισοτήτων.

Οι οικονομολόγοι δήλωσαν ότι ο επαναδιορισμός υπουργών σε θέσεις «κλειδιά» συμβάλλει στην άμβλυνση των ανησυχιών της αγοράς σχετικά με τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού, ιδίως όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική. Η κυβέρνηση του Μόντι είχε δεσμευτεί να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μέχρι το επόμενο έτος, αλλά η κατώτερη επίδοση του BJP στις εκλογές δημιούργησε φόβους ότι οι αξιωματούχοι μπορεί να αυξήσουν τις δαπάνες για να στηρίξουν την υποστήριξη των ψηφοφόρων, θέτοντας σε κίνδυνο τους στόχους του προϋπολογισμού.

Η Σίθαραμαν είναι «μια συνετή δημοσιονομική διαχειρίστρια», δήλωσε ο Abheek Barua, επικεφαλής οικονομολόγος της HDFC Bank, προσθέτοντας ότι η υπουργός θα διασφαλίσει ότι η Ινδία θα παραμείνει στο δρόμο της δημοσιονομικής εξυγίανσης. «Είναι πιθανό να δούμε περισσότερα κονδύλια για την αγροτική ανάπτυξη και την αγροτική στέγαση και θα διασφαλίσει ότι αυτό δεν θα μεταφραστεί σε δημοσιονομική ολίσθηση. Είναι πολύ κρίσιμη αυτή τη στιγμή»

Στα άμεσα καθήκοντα της υπουργού περιλαμβάνονται η παρουσίαση του προϋπολογισμού της κυβέρνησης, πιθανότατα τον Ιούλιο, ο οποίος θα δώσει μια εικόνα για τις προτεραιότητες του συνασπισμού Μόντι στο μέλλον. Η ενίσχυση των κυβερνητικών ταμείων πρόσφατα σημαίνει ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για περισσότερες δαπάνες. Τα φορολογικά έσοδα έχουν εκτοξευθεί και η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα καταβάλει μέρισμα ρεκόρ ύψους περίπου 25 δισ. δολαρίων στην κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχέδια για αύξηση του στόχου του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 5,1% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος, ανέφερε το Reuters. Η S&P Global Ratings σηματοδότησε πρόσφατα μια πιθανή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας τους επόμενους μήνες, επικαλούμενη τη βελτιωμένη δημοσιονομική θέση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή