Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 χρονών εκτοξεύτηκε η ανεργία στη Βρετανία, ενώ μειώθηκαν  οι πιέσεις στους μισθούς, ενισχύοντας τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την τράπεζα της Αγγλίας.

Το ποσοστό ανεργίας σκαρφάλωσε στο 4,4% τους τρεις μήνες έως τον Απρίλιο, επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από τα μέσα του 2021, ανακοίνωσε  η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οι μέσες εβδομαδιαίες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, τον οποίο παρακολουθεί στενά η κεντρική τράπεζα, αυξήθηκαν κατά 5,8%, ο χαμηλότερος ρυθμός των τελευταίων δύο χρόνων, παρόλο που ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε σχεδόν κατά 10%.

Βρετανία: Το χρέος «δένει» τα χέρια της επομένης κυβέρνησης

Τα στοιχεία ενισχύουν τις ελπίδες ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν, επιτρέποντας στην κεντρική τράπεζα να μειώσει το υψηλότερο κόστος δανεισμού των τελευταίων 16 ετών. Η λίρα υποχώρησε μετά τα στοιχεία καθώς οι χρηματαγορές αύξησαν τα στοιχήματα για μειώσεις των επιτοκίων.

«Η αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου αποδυναμώνεται σιγά σιγά» εξηγεί στο Bloomberg  ο Tomasz Wieladek, επικεφαλής οικονομολόγος στην T. Rowe Price. «Μια ταχέως αποδυναμωμένη αγορά εργασίας είναι ένα ισχυρό μήνυμα για τη μείωση του τραπεζικού επιτοκίου».

Οι έμποροι τιμολογούν πλήρως τη μείωση κατά το πρώτο τρίμηνο έως τον Νοέμβριο και βλέπουν περίπου 40% πιθανότητα δεύτερης μείωσης μέχρι το τέλος του έτους από 20% τη Δευτέρα.

Η εικόνα της αγοράς εργασίας

Τα στοιχεία έδωσαν επίσης δίνουν πολιτικό επιχείρημα στο πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ καθώς ετοιμάζεται να ξεκινήσει το μανιφέστο των Συντηρητικών την Τρίτη. Το βιοτικό επίπεδο συνέχισε να βελτιώνεται καθώς οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 2,9%. Πρόκειται για τον δέκατο συνεχόμενο μήνα που οι μισθοί αυξήθηκαν πάνω από τον πληθωρισμό.

Οι κενές θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 12.000 το τρίμηνο  και διαμορφώθηκαν σε 904.000, καταγράφοντας την 23η συνεχόμενη πτώση.
Ο αριθμός των προσλήψεων μειώθηκε κατά 3.000 τον Μάιο σε 30,3 εκατ. Η συνολική απασχόληση το τρίμηνο έως τον Απρίλιο μειώθηκε κατά 139.000, περισσότερο από το αναμενόμενο.

«Οι μέσες αποδοχές αυξάνονται σε πραγματικούς όρους καθώς ο πληθωρισμός πέφτει, αλλά είναι κατά 12.000 λίρες ετησίως κάτω από αυτό που θα ήταν στις τάσεις πριν από την οικονομική κρίση» σημειώνει ο Stephen Evans, διευθύνων σύμβουλος στο Learning and Work Institute. «Αυτό δείχνει την κλίμακα της κάλυψης που απαιτείται τα επόμενα χρόνια».

Ενώ τα στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση της αγοράς εργασίας, θεωρείται ωστόσο ότι είναι αρκετά για να αποφασίσει η κεντρική τράπεζα την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού στην συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

«Η αιφνιδιαστική επιβράδυνση της αύξησης των μισθών του ιδιωτικού τομέα» σχολιάζει το Bloomberg Economics «είναι πιθανό να δώσει στην Τράπεζα της Αγγλίας λίγο περισσότερη σιγουριά ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή πορεία προς το 2%, αν και δεν θα είναι αρκετό για την κεντρική τράπεζα να ακούγεται ξεκάθαρα.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή