Αντιμέτωπη με ακόμα πιο «απρόβλεπτες» ΗΠΑ είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, κι αυτό αναμένεται να αυξήσει τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ήδη διαχειρίζεται τις ολοένα και πιο δύσκολες σχέσεις με την Κίνα και τη Ρωσία, ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Μπαρόζο δήλωσε στο CNBC τη Δευτέρα ότι υπάρχει «ανησυχία» στην Ευρώπη σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ, εξετάζοντας πώς μια δεύτερη θητεία για τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να επηρεάσει τις διατλαντικές σχέσεις.

«Δεν είναι μόνο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει μια πολύ πιο επιθετική Ρωσία, μια πολύ πιο δυναμική Κίνα, αλλά και τις πολύ πιο απρόβλεπτες Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Αυτή είναι η πραγματικότητα», είπε ο Μπαρόζο.

Στενές σχέσεις

Ο Μπαρόζο, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής από το 2004 έως το 2014, είπε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ο «μεγαλύτερος σύμμαχος» της ΕΕ και ότι οι δύο μοιράζονται στενούς δεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ. Σημείωσε ωστόσο ότι το μπλοκ αντιμετωπίζει ένα πιο αβέβαιο μέλλον.

«Είμαστε πράγματι πολύ κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες από γεωπολιτικούς όρους, αλλά και από άποψη εμπορίου και επενδύσεων», δήλωσε ο Μπαρόζο, ο οποίος είναι πλέον μη εκτελεστικός πρόεδρος της Goldman Sachs International.

«Σήμερα υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες σχετικά με τον δρόμο που μπορούν να ακολουθήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Κι′ αυτό μεταφράζεται σε κάποιο άγχος, αν μπορώ να το πω έτσι», πρόσθεσε.

Μια πιο αυτάρκης ΕΕ

Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας σημείωσε ότι, «παραδόξως», μια πιο απρόβλεπτη Ουάσιγκτον θα μπορούσε να δώσει στην Ευρώπη την απαραίτητη ώθηση για να γίνει πιο αυτάρκης.

Είπε ότι ο τότε πρόεδρος Τραμπ είχε «δίκιο» όταν κάλεσε την Ευρώπη να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα – μια κίνηση που επισπεύστηκε αργότερα από τον πόλεμο στα σύνορά της.

Πιο πρόσφατα μέτρα, όπως ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού της κυβέρνησης Μπάιντεν , καθώς και οι κινεζικές πράσινες επιδοτήσεις , ανάγκασαν επίσης την ΕΕ να σκεφτεί πιο «πολιτικά» τη βιομηχανική στρατηγική της να προχωρήσει, σημείωσε ο Μπαρόζο.

«[Η ΕΕ] θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ανθεκτικότητα παρά στην αποτελεσματικότητα. [θα] κοιτάζει πολύ πιο πολιτικά στις επενδύσεις και τις εμπορικές ροές», είπε. «Αυτό συμβαίνει ήδη στις ΗΠΑ, στην Κίνα, σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου και σίγουρα συμβαίνει και στην Ευρώπη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή