Ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού θέτει σε δοκιμασία και το σύστημα ηλεκτρισμού.

Τα «40άρια» και «42αρια» σε θερμοκρασίες των επόμενων ημερών αποτελούν το πρώτο crash test για την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και για την ανθεκτικότητα των γραμμών μεταφοράς και του δικτύου διανομής.

Τα στελέχη και τα συνεργεία τεχνικών του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να προλάβουν τυχόν απρόοπτα γεγονότα που θα απειλήσουν την ευστάθεια του συστήματος, όπως βλάβες μονάδων ή δικτύων διανομής και γραμμών μεταφοράς.

Καύσωνας και προστασία εργαζομένων – Οι υποχρεώσεις των εργοδοτών

Σε γενικές γραμμές οι δύο Διαχειριστές εμφανίζονται καθησυχαστικοί ως προς τις αντοχές του συστήματος ηλεκτρισμού.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας

Οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να πυροδοτήσουν τη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο καύσωνας που αναμένεται να κορυφωθεί Τετάρτη 12 και Πέμπτη 13 Ιουνίου οδηγεί σε αύξηση της χρήσης των κλιματιστικών ιδίως τις μεσημβρινές ώρες.

Έτσι, η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος ανεβαίνει ασυνήθιστα σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τις εβδομαδιαίες προβλέψεις που έχει κάνει ο ΑΔΜΗΕ το φορτίο αιχμής, δηλαδή η υψηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε ισχύ στη διάρκεια της ημέρας, αναμένεται να εκδηλωθεί τις μεσημβρινές ώρες και κυρίως στις 12.30 με 13.00.

Για σήμερα η πρόβλεψη του φορτίου αιχμής είναι τα 8.800 MW, αύριο Τετάρτη στις 12 Ιουνίου αυξάνεται στα 9.410 MW, την Πέμπτη στις 13 Ιουνίου η ζήτηση χτυπά τα υψηλότερα επίπεδα τα 10.020 MW, την Παρασκευή 14 Ιουνίου υποχωρεί μερικώς στα 9.520 MW και το Σάββατο πέφτει στα 7.930 MW το φορτίο αιχμής.

Οι ΑΠΕ

Η επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτεται χάρη και στην πληθώρα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με την εγκατεστημένη ισχύ τους να υπολογίζεται στα 13 GW.

Ωστόσο η εγκατεστημένη ισχύς δεν σημαίνει ότι είναι και διαθέσιμη ανά πάσα ώρα και στιγμή. Οι ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που παράγονται εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες. Αν πνέουν άνεμοι θα λειτουργήσουν τα αιολικά των περίπου 7 GW και αν υπάρχει ηλιοφάνεια θα παράγουν ρεύματα τα φωτοβολταϊκά.

Έτσι ο ΑΔΜΗΕ για να πετύχει την καλύτερη κάλυψη της ζήτησης ρεύματος υπολογίζει πάνω, κάτω γύρω στα 1 με 2 GW διαθέσιμη ισχύ από τις ΑΠΕ σε ημερήσια βάση.

Οι θερμικές μονάδες

Μεγάλη βαρύτητα για την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας, ο ΑΔΜΗΕ δίνει στις θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Πρόκειται για τους σταθμούς παραγωγής ρεύματος με καύσιμο το φυσικό αέριο, τον λιγνίτη αλλά και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια. H διαθέσιμη ισχύς τους είναι στα 8,5 GW ημερησίως.

Οι σταθμοί αυτοί τις προσεχείς ημέρες είναι στη διάθεση του ΑΔΜΗΕ προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες ηλεκτροδότησης. Οι ανάγκες αυτές ιδίως τις ημέρες του καύσωνα παρουσιάζονται τις απογευματινές με βραδινές ώρες κι ας μην είναι το φορτίο αιχμής σε αυτές τις ώρες. Τότε τα φωτοβολταϊκά δεν λειτουργούν λόγω της δύσης του ηλίου με αποτέλεσμα να χρειάζεται ενίσχυση της επάρκειας ηλεκτρισμού. Οι θερμικές μονάδες έχουν την ευελιξία ώστε να μπαίνουν αμέσως στο σύστημα ηλεκτρισμού.

Αποθήκευση και μονάδες αερίου

Το σύστημα ηλεκτρισμού εκτός απροόπτου θα αντέξει αυτές τις ημέρες του καύσωνα με δεδομένες τις τρέχουσες κλιματολογικές συνθήκες και τη διαθεσιμότητα των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα υπάρχει η επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια.

Η χαμηλή διείσδυση (έως και ανύπαρκτη) της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που θα χρησιμεύει για τη συγκέντρωση πράσινης ενέργειας και τη διάθεση της σε ώρες που απαιτείται ενίσχυση το σύστημα αλλά και οι προβλέψεις Διαχειριστών στην Ε.Ε. πως τα επόμενα χρόνια οι μονάδες αερίου θα είναι ζημιογόνες λόγω της μεγάλης ανάπτυξης των ΑΠΕ προκαλεί έντονους προβληματισμούς σε κυβερνήσεις και αρχές.

Τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με αέριο όπως και τα υδροηλεκτρικά παραμένουν πολύτιμα για τη διάρκεια της πράσινης μετάβασης, καθώς ανά πάσα στιγμή είναι διαθέσιμα για την εξασφάλιση της επάρκειας ρεύματος.

Συνεπώς η ζημιογόνος χρήση τους (σ.σ.: λόγω των χαμηλών τιμών ενέργειας) ίσως οδηγήσει σε εταιρείες ρεύματος στο κλείσιμο τους.

Για το λόγο αυτό σε ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνονται μέτρα αποζημίωσης των υπηρεσιών που παρέχουν οι συγκεκριμένες μονάδες προκειμένου να αποφευχθούν λουκέτα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια