Στο κόκκινο βρίσκεται το πολιτικό θερμόμετρο στη Γαλλία μετά την απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ως αποτέλεσμα της συντριπτικής ήττας στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Το σκηνικό περιπλέχθηκε έτι περαιτέρω μετά την είδηση από τον γαλλικό σταθμό Europe 1, ο οποίος μετέδωσε ότι ο Μακρόν εξετάζει το σενάριο να παραιτηθεί εάν στις επικείμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές επικρατήσουν οι δυνάμεις της ακροδεξιάς. Η απάντηση του Γάλλου προέδρου ήταν αστραπιαία και δήλωσε στη Le Figaro ότι το συγκεκριμένο σενάριο δεν ισχύει.

Νέο sell off στα γαλλικά ομόλογα – Διάψευση Μακρόν για πιθανή παραίτηση

Ακόμη όμως και δεν παραιτηθεί, ο Μακρόν είναι πολύ πιθανό να δυσκολευθεί να ασκήσει την πολιτική του ατζέντα, καθώς τουλάχιστον με βάση τις πρώτες δημοσκοπήσεις χάνει από 100 έως 125 έδρες στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, κάτι που θα σήμαινε ότι ο νέος πρωθυπουργός θα είναι πρόσωπο για τον διορισμό του οποίου δεν έχει τελευταίο λόγο. Η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν θα δει τον αριθμό των βουλευτών της να μειώνεται ενδεχομένως στο μισό, από 250 σε 125-155.

Το κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν προβλέπεται να κερδίσει 235 έως 265 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, ένα τεράστιο άλμα από τις 88 που έχει σήμερα, αλλά όχι τις 289 που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με την έρευνα της Toluna Harris Interactive.

Το σενάριο αυτό όμως φέρνει και την ίδια την Μαρίν Λε Πεν κάτω από το στόχο της πλειοψηφίας, με το παρασκήνιο στην δεξιά και ακροδεξιά πολυκατοικία της Γαλλίας να είναι έντονο.

Παρασκήνιο και διαπραγματεύσεις

Δύο είναι τα κόμματα στα οποία η Λε Πεν μπορεί να αναζητήσει συμμάχους. Το ένα είναι οι Ρεπουμπλικανοί και το δεύτερο το κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ.

Οι σχέσεις Λε Πεν-Ζεμούρ είναι γνωστό πως δεν είναι ιδιαίτερα θερμές, όμως η Λε Πεν και ο Ζορντάν Μπαρντελά είχαν συνομιλίες με την ανιψιά της Λε Πεν, Μαριόν Μαρεσάλ (η οποία ήταν και επικεφαλής υποψήφια του Ζεμούρ για τις εκλογές) στις 10 Ιουνίου, για να εξετάσουν το σενάριο μιας συμμαχίας της άκρας δεξιάς, μετέδωσε η Le Monde. Ο Ζεμούρ κρατά προς ώρας κλειστά τα χαρτιά του και η συνάντηση δεν είχε κάποια άμεσο αποτέλεσμα.

Οι εξελίξεις όμως κινούνται γρήγορα και η εκλογική αναμέτρηση διεξάγεται σε λιγότερες από 2ο ημέρες, οπότε όποιες αποφάσεις θα έρθουν γρήγορα.

Αντιθέτως, ο πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος των Ρεπουμπλικανών της Γαλλίας, Ερίκ Σιοτί, ήταν πολύ πιο θετικός και κάλεσε σε μια πανεθνική συμμαχία μεταξύ των υποψηφίων του κόμματός του και του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Λε Πεν, όπως μετέδωσε το Reuters, μια κίνηση που η Λε Πεν χαρακτήρισε «θαρραλέα». Όμως το κάλεσμα του Σιοτί, ο οποίος προέρχεται από το πιο συντηρητικό σκέλος των Ρεπουμπλικανών είναι πιθανό να μην αρέσει στα πιο κεντρώα μέλη του κόμματος έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα ενέκριναν μια τέτοια κίνηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα