Ο Ιούνιος κρύβει πραγματικά ένα από τα πιο «καυτά» ηλεκτρονικά σφυριά. Ο λόγος για τον πλειστηριασμό του κεντρικού εργοστασίου της πτωχευμένης εταιρείας Cardico-Καρδασιλάρης, στο Σχηματάρι.

Ο πλειστηριασμός του εργοστασίου ίσως αποτελεί και την τελευταία σκηνή μιας ιστορίας λαμπρής που όμως κατέληξε άδοξα.

Καφές: Η «μάχη» της κάψουλας στο ράφι – Το μπρα ντε φερ των εταιρειών για τα 60 εκατ.

Ο «βασιλιάς» των ξηρών καρπών

Η Cardico ήταν επί σειρά ετών ο «βασιλιάς» των ξηρών καρπών στην εγχώρια αγορά. Πέραν αυτής της θέσης είχε και εξωστρεφή δραστηριότητα με παρουσία σε 26 χώρες μεταξύ των οποίων Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Αργεντινή, Γεωργία, Μολδαβία.

H εταιρεία μάλιστα ήταν εισηγμένη στο χρηματιστήριο .Εδώ και περίπου 13 χρόνια όμως ,η εταιρεία βρίσκεται σε καθεστώς πτώχευσης.

Τα προβλήματα της εταιρείας ξεκίνησαν το 2005 οπότε εμφάνισε τζίρο 230 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων της τάξης των 12 εκατ. ευρώ. Τα χρόνια που ακολούθησαν, τα μεγέθη της Cardico κατρακύλησαν και ο κύκλος εργασιών της δεν ξεπέρασε τα 60 εκατ. ευρώ το 2010.

Η κατάρρευση

Η κατάρρευση της Cardico – Καρδασιλάρη είχε αποδοθεί, σε μεγάλο βαθμό, στις πολύμηνες – άνω των 10 μηνών – απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά λόγω αντιδράσεων στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, που τίναξαν στον αέρα την ομαλή τροφοδοσία και τους χρόνους εκτέλεσης των παραγγελιών.

Επίσης η κάθετη υποχώρηση της τιμής των πρώτων υλών, λόγω της υπερπροσφοράς αμυγδαλόψιχας από χώρες όπως η Τουρκία, η Αλγερία και το Ιράν, ήταν επίσης άλλος ένας λόγος της κατάρρευσης της Cardico.

Η Cardico τότε είχε βρεθεί με πανάκριβα «κλεισμένα» συμβόλαια, ενώ οι λιανικές τιμές βρισκόταν στο ναδίρ.

Σε όλα αυτά προστέθηκε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα με την Cardico να βρίσκεται ήδη λαβωμένη μπροστά σε ένα κυκεώνα οικονομικών εξελίξεων και έτσι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της

Τα φέσια

Η εταιρεία Cardico ,σύμφωνα και με τη τελευταία λίστα μεγαλοοφειλετών της ΑΑΔΕ, έχει αφήσει φέσια ύψους 9,5 εκατ ευρώ στην εφορία και περίπου 4 εκατ ευρώ είναι τα φέσια προς τον ΕΦΚΑ.

Τα χρέη της εταιρείας και η πτώχευση της Cardico , δεν εμπόδισαν μέλη της ευρύτερης οικογένειας Καρδασιλάρη από το 2020 να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στο ίδιο αντικείμενο μέσω της Cardassilaris Family Ι.Κ.Ε. με εξειδίκευση στη μεσιτική αγορά βιολογικών και συμβατικών ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων, σπόρων, superfoods κ.ά..

O Κωνσταντίνος Καρδασιλάρης που ίδρυσε την Cardassilaris Family Ι.Κ.Ε. είναι γιος του Ιωάννη Καρδασιλάρη. Ο Ιωάννης συμμετείχε στην ίδρυση της Κων. Καρδασιλάρης & Υιοί Α.Ε το 1980, που μετονομάστηκε σε Cardico Α.Ε το 1986.

Η ιστορία της Cardico μέχρι την κατάρρευση

1826
Ο προπάππους του Κωνσταντίνου Καρδασιλάρη, Νίκος, ξεκινά την Αφοί Καρδασιλάρη με τα αδέρφια του στη Χίο. Πωλούν τη μαστίχα και εξάγουν πορτοκάλια, μανταρίνια και αμύγδαλα με μαλακό κέλυφος.

1930
Οι αδελφοί Κωνσταντίνος και Ματθαίος Καρδασιλάρης επεκτείνονται από τη Χίο στον Πειραιά, ιδρύοντας την Αφοί Καρδασιλάρη Α.Ε. Εμπορεύονται και εξάγουν ελληνικά εσπεριδοειδή, σταφίδες, αποξηραμένα σύκα και αμύγδαλα σε όλο τον κόσμο.

1968
Ο Κωνσταντίνος Καρδασιλάρης, με τον μεγαλύτερο γιο του Νίκο, ιδρύει την Καρδασιλάρης & Υιός. Αργότερα, οι μικρότεροι γιοι του Κωνσταντίνου, Ιωάννης και Γιώργος, εντάσσονται στην εταιρεία το 1971.

1980
Η εταιρεία γίνεται Ανώνυμη Εταιρεία και μετονομάζεται σε Κων. Καρδασιλάρης & Υιοί Α.Ε.

1994
Η Κων. Καρδασιλάρης & Υιοί Α.Ε μετονομάζεται σε Cardico Α.Ε.

1996
Η Cardico Α.Ε. εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών

2003
Η Cardico Α.Ε. αναπτύσσεται και γίνεται ένας κορυφαίος εισαγωγέας και μεταποιητής στην αγορά ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων από το υπερσύγχρονο εργοστάσιό της στην Ελλάδα.

Ο πλειστηριασμός

Για τις 28 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός, -με επισπεύδοντα τον σύνδικο πτώχευσης-, του βιομηχανικού συγκροτήματος μαζί με τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και όλα τα υπόλοιπα κινητά πράγματα.

Πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο επιφάνειας 58.315 τ.μ. που βρίσκεται στην Δημοτική Κοινότητας Σχηματαρίου του Δήμου Τανάγρας στη Βοιωτία και συγκεκριμένα στη θέση «Ραχιλη», στο οποίο λειτουργούσε βιομηχανία επεξεργασίας και αποφλοίωσης ξηρών καρπών.

Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις έχουν συνολική επιφάνεια 26.879 τ.μ. εκ των οποίων οι κύριοι και βοηθητικοί βιομηχανικοί χώροι καλύπτουν 20.804 τ.μ., οι κύριοι αποθηκευτικοί χώροι 2.313 τ.μ. και οι υποστηρικτικές εγκαταστάσεις 3.720 τ.μ. Η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς για το ακίνητο και τον εξοπλισμό έχει οριστεί σε 9.593.000 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Η ISOMAT «υιοθετεί» μια οικογένεια σε ανάγκη σε συνεργασία με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής
Επιχειρήσεις |

Η ISOMAT «υιοθετεί» μια οικογένεια σε ανάγκη σε συνεργασία με το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Αρωγής

Η ISOMAT, προσθέτει στη μακρά αλυσίδα δράσεων προσφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης τη συγκεκριμένη ενέργεια, κάνοντας για άλλη μια φορά πράξη την ευαισθητοποίησή της απέναντι σε συνανθρώπους μας που χρειάζονται στήριξη.