Θετική παραμένει η NBG Securities για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, καθώς οι προοπτικές του κλάδου καθοδηγούνται από τα αισιόδοξα επιχειρηματικά σχέδια που παρουσιάστηκαν μαζί με τα αποτελέσματα του 2023, τα οποία προβλέπουν ανθεκτικότητα στην κερδοφορία για την περίοδο 2024-26, παρά την πτώση των επιτοκίων και τις διανομές μερισμάτων, που αναμένεται να αυξηθούν στο μέλλον.

Όπως αναφέρει η NBG Securities οι ελληνικές τράπεζες ξεκίνησαν τη χρονιά «με το δεξί», με μέση επίδοση 26% από την αρχή του έτους, ξεπερνώντας τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Επίσης, βρίσκονται σε καλή θέση για να αντιμετωπίσουν τις μειώσεις των επιτοκίων, τα οποία να αναμένεται να διαμορφωθούν κατά 75-100 μονάδες βάσης χαμηλότερα το 2024, επεκτείνοντας τα χαρτοφυλάκια δανείων τους.

DBRS: Πανευρωπαϊκό προβάδισμα των ελληνικών τραπεζών στη μείωση του κόστους κινδύνου

Αξιολόγηση outperform για θεμελιώδεις λόγους

Η NBG Securities δίνει σύσταση outperform, ήτοι για αποδόσεις υψηλότερες της αγοράς, για όλες τις τράπεζες που καλύπτει, καθώς πιστεύει ότι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους αντικατοπτρίζονται στις σχετικές αποτιμήσεις τους.

Οι υψηλότερες τιμές-στόχοι αντικατοπτρίζουν κυρίως την αναβάθμιση των παραδοχών της NBG Securities, λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία επιχειρηματικά σχέδια των τραπεζών και την πτώση κατά 75 μ.β. στο ERP. Ειδικότερα, οι νέες τιμές στόχοι είναι στα 2,50 ευρώ για την Alpha Bank, από 2 ευρώ προηγουμένως, στα 2,85 ευρώ για την Eurobank, από 2,10 ευρώ, και στα 5,30 ευρώ για την Πειραιώς, από 4,50 ευρώ προηγουμένως.

Η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να είναι η κορυφαία επιλογή της κυρίως για λόγους αποτίμησης, καθώς πιστεύει ότι παραμένει αδικαιολόγητα υποτιμημένη σε σχέση με τις άλλες ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι οι μετρήσεις της συγκλίνουν γρήγορα σε ευρωπαϊκά επίπεδα.

Φθηνές οι ελληνικές τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες είχαν υψηλές επιδόσεις το 2023, καθώς αυξήθηκαν κατά 68% κατά μέσο όρο, αντανακλώντας τη βελτιωμένη κερδοφορία, τη σταθερή ρευστότητα και τα επίπεδα κεφαλαίου, καθώς και τις ευνοϊκές προοπτικές κερδών μετά το 2022. Φαίνεται ότι επέστρεψαν στις οθόνες ραντάρ των επενδυτών, ξεπερνώντας τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές ( STOXX600 Banks) το 2023 κατά 48%.

Μέχρι στιγμής το 2024, έχουν ξεπεράσει τους ομοτίμους τους, σημειώνοντας άνοδο 26% από την αρχή του έτους – με τους Ευρωπαίους ομοτίμους να αυξάνονται κατά 20%.

Ωστόσο, κατά την NBG Securities συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με discount σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, κάτι που δεν δικαιολογείται πλήρως από τους κινδύνους ανά χώρα και κλάδους. Ειδικότερα, διαπραγματεύονται με μέσο όρο 0,82x σε όρους P/TBV έναντι 0,99x των ευρωπαϊκών, που συνεπάγεται discount 17%.

Η NBG Securities πιστεύει ότι το σχετικό discount θα μπορούσε να περιοριστεί καθώς τα επιχειρηματικά σχέδια των ελληνικών τραπεζών υλοποιούνται με επιτυχία, οδηγώντας σε βελτίωση της κερδοφορίας και της διανομής μερισμάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων
Επιχειρήσεις |

Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να δίνουν στην αγορά την ευκαιρία να "αναπνέει" προκειμένου να αναπτύσσεται σταθερά», ανέφερε ο Νίκος Παπαδόγλου στο 28th Annual Economist Government Roundtable

Netcompany-Intrasoft: Πραγματοποιώντας κομβικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού για την Ελλάδα και την Ευρώπη
Επιχειρήσεις |

Netcompany-Intrasoft: Πραγματοποιώντας κομβικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Σε βάθος τριών δεκαετιών, η εταιρεία έχει χτίσει πολύτιμη τεχνογνωσία, πραγματοποιώντας στρατηγικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και προσφέροντας υπηρεσίες που βρίσκονται σταθερά στην αιχμή της τεχνολογίας