Η Siemens Energy AG ανακοίνωσε στους πελάτες της ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει μια μεγαλύτερη ανεμογεννήτρια, ενδεχομένως προς το τέλος της δεκαετίας, καθώς η εταιρεία επιδιώκει να διατηρήσει το προβάδισμά της σε έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους ενεργειακούς τομείς.

Η εταιρεία σκοπεύει να κυκλοφορήσει μια υπεράκτια ανεμογεννήτρια που μπορεί να παράγει περίπου 21 μεγαβάτ ισχύος, υπερκαλύπτοντας τις μεγαλύτερες αντίστοιχες μηχανές που προσφέρουν οι Κινέζοι ανταγωνιστές, αναφέρει το Bloomberg.

Τι θα γίνουν οι γερασμένες ανεμογεννήτριες της Ευρώπης

Η σχεδιαζόμενη ανεμογεννήτρια θα είναι περίπου 40% πιο ισχυρή από την τρέχουσα μεγαλύτερη της εταιρείας, η οποία έχει πτερύγια μήκους 115 μέτρων. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των δυτικών εταιρειών για την κυκλοφορία μεγαλύτερων μοντέλων, ο οποίος είχε τεθεί σε αναμονή καθώς η βιομηχανία αντιμετώπιζε απότομες ζημιές τα τελευταία χρόνια.

Η μονάδα αιολικής ενέργειας της Siemens Energy βρίσκεται σε αναταραχή λόγω των προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού, της εκτίναξης του κόστους και των προβλημάτων ποιότητας. Μεγάλο μέρος του πονοκεφάλου για την εταιρεία προήλθε από τη χερσαία δραστηριότητα, ενώ διατήρησε το ρόλο της ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής ανεμογεννητριών για αιολικά πάρκα στη θάλασσα εκτός Κίνας.

Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση χορήγησε 30 εκατ. ευρώ στη Siemens Gamesa για να δοκιμάσει αυτό που δήλωσε ότι θα ήταν το «ισχυρότερο πρωτότυπο ανεμογεννήτριας στον κόσμο» σε μια εγκατάσταση στο Osterild της Δανίας. Αλλά η ανάθεση δεν περιλάμβανε λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθός της ή το πότε θα μπορούσε ενδεχομένως να βγει στην αγορά. «Θα αποφασίσουμε μόνο αν θα εγκαταστήσουμε τελικά ένα νέο προϊόν σε ένα εμπορικό έργο μετά από προσεκτικές δοκιμές», δήλωσε εκπρόσωπος της Siemens Energy σε δήλωσή του.

Προκλήσεις

Η εταιρεία αντιμετωπίζει επίσης αυξανόμενο ανταγωνισμό από τον σημαντικότερο αντίπαλό της, τη Vestas Wind Systems A/S από τη Δανία η οποία έχει επικεντρωθεί περισσότερο στην υπεράκτια αγορά. Ο διευθύνων σύμβουλος της Vestas, Henrik Andersen, έχει υποστηρίξει ότι οι ανεμογεννήτριες, οι οποίες είναι πλέον τόσο μεγάλες όσο οι ουρανοξύστες, είναι αρκετά μεγάλες.

Ενώ στο παρελθόν οι εταιρείες έσπευδαν να κυκλοφορήσουν νέα μοντέλα όσο το δυνατόν γρηγορότερα, η Siemens Energy και οι ανταγωνιστές της επιβράδυναν για να προσπαθήσουν να έχουν περισσότερα κέρδη από τις τρέχουσες εκδόσεις. Μια τεράστια νέα τουρμπίνα θα σηματοδοτούσε ότι η Siemens Energy βλέπει μια αλλαγή στην αγορά.

Στο παρελθόν, η αύξηση του μεγέθους της τουρμπίνας βοήθησε στη μείωση του κόστους της ενέργειας που παράγεται από ένα αιολικό πάρκο. Αλλά τα πρόσφατα ζητήματα με την ποιότητα και την αξιοπιστία στη βιομηχανία θα μπορούσαν να δοκιμάσουν την όρεξη των πελατών. Μια πρόσφατη δημοπρασία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Νέα Υόρκη απέτυχε επειδή η GE Vernova Inc. δήλωσε ότι δεν θα ήταν σε θέση να παραδώσει μια νέα, μεγαλύτερη τουρμπίνα που οι πλειοδότες είχαν προγραμματίσει να αγοράσουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα