Η κυρία Ιουλία Τσέτη

Οι ευρωεκλογές τέλειωσαν, αλλά στη χώρα μας έχουμε και συνέχεια…

Όχι δεν εννοώ τις εθνικές εκλογές. Άλλωστε δεν συντρέχει κανένας λόγος πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Αναφέρομαι στις εκλογές του ΣΕΒ.

Στις 18 Ιουνίου, ως γνωστόν, οι επιχειρηματίες και βιομήχανοι ψηφίζουν για το νέα όργανα διοίκησης του Συνδέσμου τους. Και για πρώτη φορά στην ιστορία του ΣΕΒ την προεδρεία διεκδικούν δύο υποψήφιοι. Η κυρία Ιουλία Τσέτη και ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Χθες ήταν η σειρά της προέδρου και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη να παρουσιάσει τις θέσεις της. Διοργάνωσε λοιπόν συνέντευξη Τύπου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας του ομίλου InterMed στην Κάτω Κηφισιά.

Διπλές (;) υποψηφιότητες

Από τα αξιοσημείωτα των όσων ανακοίνωσε και συζήτησε με τους δημοσιογράφους η κυρία Τσέτη κράτησα τον υπαινιγμό της για το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλες διπλές υποψηφιότητες, πέραν της θέσης για την προεδρεία. Αυτές αφορούν στις υπόλοιπες θέσεις του ΔΣ…

Αιχμές

Η ίδια μετά το εξώδικο που απέστειλε για το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφορορίας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αν χρειαστεί να προσφύγει εκ νέου στη Δικαιοσύνη. Πιθανόν, σύμφωνα με κάποιες ερμηνείες, η κυρία Τσέτη να στέλνει μηνύματα για τα αποτελέσματα των εκλογών…

Σκελετοί

Από τα αξιοσημείωτα των όσων ανακοίνωσε και συζήτησε με τους δημοσιογράφους η κυρία Τσέτη κράτησα τον υπαινιγμό της για το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλες διπλές υποψηφιότητες, πέραν της θέσης για την προεδρεία. Αυτές αφορούν στις υπόλοιπες θέσεις του ΔΣ…

Ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Και από την κυρία Τσέτη να περάσω στον έτερο διεκδικητή της θέσης του προέδρου του ΣΕΒ.

Ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος είναι το «γκανιάν» – για να θυμηθώ ένα κλασικό ιπποδρομιακό όρο – στις επικείμενες εκλογές του ΣΕΒ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζει και προβλήματα στην πολυσχιδή επιχειρηματική του δραστηριότητα. Να εξηγούμαι, προβλήματα εντός της αγοράς. Κι όχι εξ αιτίας στρατηγικών του επιλογών. Αλλά λόγω της κλιματικής κρίσης. Ναι, νομίζω δυστυχώς πως πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε μαζί της!

Αλλαντικά και κλιματική κρίση

Πρόκειται για τον κλάδο των αλλαντικών, στον οποίο ο κ. Θεοδωρόπουλος «συμμετέχει» με την Νίκας ΑΒΕΕ. Ε, λοιπόν, λόγω του πρώιμου καλοκαιριού οι πωλήσεις του κλάδου έχουν συρρικνωθεί το τελευταίο διάστημα. Και μάλιστα αιφνιδίως. Είναι γνωστό πως στους καλοκαιρινούς μήνες τα εν λόγω προϊόντα χάνουν σε πωλήσεις, τις οποίες ανακτούν από το φθινόπωρο. Ομως στην προκειμένη περίπτωση η πτώση είναι ξαφνική και μεγάλη….

Ο λιγνίτης

Και μιας και αναφέρθηκα στην κλιματική κρίση να σας πάω στη ΔΕΗ και στο σχέδιο της για τον δραστικό περιορισμό της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων μέχρι να τις κλείσει οριστικά τον επόμενο χρόνο.

Έκλεισε σχεδόν ένας μήνας δίχως λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, με ένα μικρό διάλλειμα μεταξύ 4ης και 6ης Ιουνίου, οπότε μπήκε για κάποιες ώρες σε λειτουργία η λιγνιτική μονάδα της Μελίτης, παράγοντας μόνο 16,5 GWh (γιγαβατώρες). Επίσης, σήμερα στον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ έχει περιληφθεί η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, η «Πτολεμαΐδα V», επίσης για λίγες ώρες. Ειδικότερα, αναμένεται να δουλέψει από το μεσημέρι κι έπειτα, με 308 ΜW (μεγαβάτ), δηλαδή περίπου με το ήμισυ της ισχύος της.

Το κόστος

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, η αμοιβή που προκύπτει από τις 3 Ιουνίου κι έπειτα από τη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας – εξαιτίας των αυξημένων τιμών – «ισοφαρίζει» το μεταβλητό κόστος των λιγνιτικών σταθμών (στο οποίο περιλαμβάνεται και το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων). Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι και μια ευκαιρία να καεί λιγνίτης από τις αυλές των μονάδων για λόγους ασφαλείας. Είναι αξιοσημείωτο ότι, η λιγνιτική παραγωγή είχε σταματήσει στις 13 Μαΐου, οπότε έπαψε να λειτουργεί και η τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία.

Ιστορικό χαμηλό

Σε κάθε περίπτωση ο Μάιος ήταν ο μήνας με την χαμηλότερη ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη στην ενεργειακή ιστορία της χώρας, με συνολικά 50 GWh, ήτοι τρεις φορές χαμηλότερη από το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ των 176 GWh τον Απρίλιο του 2022. Μάλιστα, ειδικοί επί των ενεργειακών θεμάτων, εκτιμούν ότι εντός του επόμενου μήνα, δηλαδή έως τα μέσα Ιουλίου, η παραγωγή ρεύματος από «κάρβουνο» δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις 20 GWh.

Το λιμάνι του Λαυρίου

Και από τη Δυτική Μακεδονία να σας πάω πιο νότια και παραθαλάσσια μήπως και μου δροσιστείτε λίγο. Και συγκεκριμένα να σας μεταφέρω κάποια νέα για το λιμάνι του Λαυρίου.

Στο ΤΑΙΠΕΔ, πάντως, δεν καταλαβαίνουν από καύσωνες και βαρυχειμωνιά. Μαθαίνω ό,τι δουλεύουν νυχθημερόν για να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση των φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τα οκτώ επενδυτικά σχήματα που διεκδικούν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου

—-

Η επόμενη φάση

Όπως μου λένε, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των φακέλων ως προς την ορθότητα και την πληρότητα των δικαιολογητικών, γύρω στα τέλη του Ιουνίου.

Στις αρχές Ιουλίου, το πολύ μέχρι τα μέσα του ίδιου μήνα, θα συνέλθει το διοικητικό συμβούλιο προκειμένου να ανακοινώσουν ποιοι από τους οκτώ ή και οι οκτώ (ανάλογα) περνούν στην επόμενη και τελική φάση του διαγωνισμού πώλησης του ΟΛΛ.

Ως προς την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, πηγές μου, μου δείχνουν το τέλος του χρόνου. Αφού προηγηθεί η περίοδος του due diligence κλπ.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιος θα είναι ο νέος ιδιοκτήτης…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories