Πήρε μπρος η οικοδομή και πατάει γκάζι παρά τις πιέσεις που συνεχίζει να ασκεί το ράλι των τιμών στα οικοδομικά υλικά. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Φεβρουαρίου, η άνοδος ήταν στο 12,8% το τελευταίο 12μηνο με τις περιοχές εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης να εμφανίζουν μεγάλη ανοικοδόμηση.

Οπως όλα δείχνουν ύστερα από μια περίοδο κάμψης, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα ανακάμπτει με τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν το πρώτο δίμηνο του έτους να εμφανίζονται σημαντικά αυξημένες.

Αγορά ακινήτου: Οι πιο χαμηλές τιμές πώλησης κατοικιών σε περιοχές της Αθήνας

Αυξήθηκε ο αριθμός των οικοδομικών αδειών

Είναι ενδεικτικό ότι στο διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας αύξηση κατά 44,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 42,7% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 38,6% στον όγκο, σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023. Ωστόσο, η αγορά παρουσιάζει διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις διάφορες περιοχές, με την Αττική να εμφανίζει τη μικρότερη άνοδο, μόλις στο 2,9% σε τετραγωνικά την ίδια ώρα που σε περιοχές όπως η Κρήτη και τα Ιόνια Νησιά τα ποσοστά αύξησης ήταν 79,2% και 140,7%, στην Ηπειρο 126,7% και στη Θεσσαλία 90,6%.

Οι υψηλές τιμές ιδιαίτερα στην Αττική και η περιορισμένη ζήτηση για νέα ακίνητα φαίνεται να αποτρέπουν τους κατασκευαστές ή τους ιδιώτες από την ανέγερση ακινήτων ενώ και το υψηλό κόστος της γης και ο περιορισμένος αριθμός διαθέσιμων οικοπέδων αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα.

Οπως μάλιστα προκύπτει και από τα στοιχεία της τελευταία μελέτης της Remax αναφορικά με τις προτιμήσεις στην αγορά ακινήτων τη χρονιά που πέρασε, τα νεόδμητα και τα καινούργια ακίνητα όλων των κατηγοριών έως και πενταετίας αποτέλεσαν μόλις το 4% των συνολικών αγοραπωλησιών, ενώ στη Θεσσαλονίκη το 5,6%. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική καθώς τα νεόδμητα ακίνητα που αγοράστηκαν έφτασαν το 23% ακόμα και σε μη τουριστικές περιοχές. Την εικόνα αυτή δικαιολογεί και η αύξηση των νέων οικοδομικών αδειών στις περιοχές εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης και το 2024.

Σε ανοδική πορεία οι τιμές

Στο μεταξύ οι τιμές των οικοδομικών υλικών συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτιρίων Κατοικιών κατέγραψε τον Απρίλιο αύξηση της τάξης του 8,4% σε σύγκριση με πέρυσι.

Ειδικότερα αυξήσεις τιμών υπήρξαν σε: τούβλα (13,5%), αγωγούς χάλκινους (8,7%), πλαστικούς σωλήνες (8,5%), υαλοπίνακες ασφαλείας (8,3%), θερμαντικά σώματα (7,4%), σωλήνες πλαστικούς, συνθετικούς, ινοτσιμέντου (7,3%), ηλιακούς θερμοσίφωνες (7,1%), πίνακες διανομής ηλεκτρικού ρεύματος (7,1%), διακόπτες (6,7%), παρκέτα (6,3%), τσιμέντο (6,2%), κουφώματα αλουμινίου (5,9%), πλακίδια γενικά – δαπέδου, τοίχου (5,9%), μαρμαρόπλακες (5,8%), ενισχυτικά κονιαμάτων και έτοιμου σκυροδέματος (5,4%), πλαστικό, ακρυλικό, νερού (5,2%), σίδηρο οπλισμού (3,9%) και έτοιμο σκυρόδεμα (3,7%).

Πάντως, το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει, επίσης στο σύνολο της χώρας, αύξηση κατά 43,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 41,3% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 37,2% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του έτους 2023.

Premium Έκδοση Τα Νέα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
«Διατηρώ»: Με καθυστέρηση και ψαλιδισμένο budget το «λίφτινγκ» στα διατηρητέα κτίρια
Ακίνητα |

Με ψαλιδισμένο budget το λίφτινγκ στα διατηρητέα κτίρια – «Καμπανάκι» από φορείς

Συρρικνώθηκε το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων και μαζί το «Διατηρώ» - Για τις αρχές του 2025 έχει μετατεθεί η έναρξη του προγράμματος – Δεύτερη επιστολή διεθνών φορέων στον πρωθυπουργό

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων
Ακίνητα |

Αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων

Νέα απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει το τοπίο για ακίνητα εντός και εκτός του συστήματος – Τι ισχύει για προσόψεις, υπόγεια, παλαιότητα, συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου