Γιατί ο Εμανουέλ Μακρόν τα παίζει όλα εναντίον της Μαρίν Λεπέν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας στοιχηματίζει επικίνδυνα για να αποκρούσει την ανερχόμενη ακροδεξιά
Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει μια συχνά επαναλαμβανόμενη φράση που χρησιμοποιεί πίσω από κλειστές πόρτες με υπουργούς και συμβούλους: Il faut prendre son risque, πρέπει να είσαι διατεθειμένος να πάρεις ρίσκα.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας το έπραξε κατά τ’ άλλα προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές, αφού η κεντρώα συμμαχία του ηττήθηκε την Κυριακή από το ακροδεξιό Rassemblement National της Μαρίν Λεπέν στις ευρωπαϊκές κοινοβουλευτικές εκλογές. Με αυτόν τον τρόπο, έδειξε και πάλι την τόλμη που σημάδεψε την πολιτική του καριέρα από τότε που εξελέγη ως ένας ελάχιστα έμπειρος αουτσάιντερ το 2017.
«Έχω εμπιστοσύνη στον γαλλικό λαό ότι θα κάνει τη σωστή επιλογή τώρα για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά της», είπε το βράδυ της Κυριακής.
Το στοίχημα θα μπορούσε επίσης να αποτύχει θεαματικά εάν η ψηφοφορία σε δύο γύρους στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου τον αναγκάσει σε μια κυβέρνηση κατανομής της εξουσίας, γνωστή ως «συγκατοίκηση», με το RN. Θα ήταν η πρώτη φορά υπό την πέμπτη δημοκρατία που ιδρύθηκε το 1958 για τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό να έχουν τόσο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το πώς πρέπει να διοικείται η χώρα.
Εάν ο Μακρόν είχε έναν πρωθυπουργό του RN, θα συνέχιζε να διευθύνει τις διεθνείς υποθέσεις και να υπηρετεί ως αρχηγός του στρατού, αλλά τις εσωτερικές υποθέσεις θα διευθύνει η Λεπέν ή ο 28χρονος υπολοχαγός της Ζορντάν Μπαρντελά, ο οποίος η Λεπέν έχει πει ότι θα είναι ο πρωθυπουργός τους.
Ο Φρανσουά Πατριά, βετεράνος γερουσιαστής και μακροχρόνιος υποστηρικτής του Μακρόν, είπε ότι η απόφαση να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές είναι σύμφωνη με τον τρόπο που υποτίθεται ότι λειτουργεί το γαλλικό σύνταγμα όταν υπάρχει αδιέξοδο που εμποδίζει τη λειτουργία της κυβέρνησης.
«Δεν είναι ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα – είναι μια γενναία απόφαση που σέβεται τους γαλλικούς θεσμούς και έχει πολύ γκολικό χαρακτήρα», είπε, αναφερόμενος στον στρατηγό Σαρλ ντε Γκολ, ο οποίος παραιτήθηκε από πρόεδρος το 1969 όταν ένιωσε ότι δεν μπορούσε να κυβερνήσει. «Ο πρόεδρος επαναφέρει την ευθύνη στον γαλλικό λαό. Ψήφισαν με χαζό τρόπο στις ευρωεκλογές, τώρα είναι στο χέρι τους να αποφασίσουν».
Ο Πατριά πρόσθεσε ότι η διακυβέρνηση ήταν δύσκολη από τότε που η συμμαχία του Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία το 2022. Υποστήριξε ότι το RN δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία, η οποία απαιτεί 289 από τις 577 έδρες της κάτω βουλής, της Εθνοσυνέλευσης.
Δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες δημοσκοπήσεις, αλλά ορισμένοι αναλυτές είπαν τη Δευτέρα ότι ένα τέτοιο κοινοβούλιο είναι μια πιθανότητα, η οποία θα εγκαινίαζε μια περίοδο αστάθειας μόλις έξι εβδομάδες πριν το Παρίσι φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ένα ξεπούλημα σε γαλλικές μετοχές και ομόλογα έχει συμπαρασύρει τους δείκτες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν, που αποτελείται από τρία κόμματα, κατέχει τώρα περίπου 250 έδρες και το RN έχει 88, καθιστώντας το το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης. Οι 149 έδρες της αριστεράς κατανέμονται σε πολλά κόμματα, μειώνοντας την επιρροή τους.
Οι σύμμαχοι του Μακρόν λένε ότι οι ψηφοφόροι θα μπορούσαν να φέρουν και άλλα αποτελέσματα, τα οποία θα ωφελήσουν τον πρόεδρο και θα του παρέχουν την πολιτική στήριξη που χρειαζόταν από τότε που η κεντρώα συμμαχία του έχασε την πλειοψηφία της το 2022.
Στο γαλλικό σύστημα, ο πρόεδρος έχει μεγάλη επιρροή στο να ορίσει τον πρωθυπουργό, εφόσον το άτομο μπορεί να επιβιώσει από ψήφους δυσπιστίας που κατατίθενται από την αντιπολίτευση. Για παράδειγμα, ο Μακρόν θα μπορούσε να ορίσει έναν πρωθυπουργό από την κεντροδεξιά ή την κεντροαριστερά και να κυβερνήσει σε συνασπισμό, ακόμα κι αν αυτά τα κόμματα το έχουν αποκλείσει .
Στις ευρωεκλογές της Κυριακής, το RN έλαβε το 31,4% των γαλλικών ψήφων, υπερδιπλάσιο από το 14,6% που έλαβε ο Μακρόν. Οι υποψήφιοι της κεντροαριστεράς και των σοσιαλιστών κέρδισαν 13,8%.
Αλλά είναι δύσκολο να προβλεφθεί πώς θα μεταφερθεί αυτή η δυναμική εξουσίας στις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες έχουν δύο γύρους ψηφοφορίας. Οι ευρωεκλογές στη Γαλλία θεωρούνται επίσης από τους ψηφοφόρους ως ψήφοι διαμαρτυρίας κατά του νυν προέδρου, κάτι που είναι διαφορετικό από το να επιλέξουν ποιος θέλουν να κυβερνήσει τη χώρα.
Ο Μακρόν έχει πιο πεζούς λόγους για την προκήρυξη εκλογών. Η αντιπολίτευση απειλούσε να ρίξει την κυβέρνηση με ψήφο δυσπιστίας το φθινόπωρο σχετικά με τον ετήσιο προϋπολογισμό που επρόκειτο να συμπεριλάβει περίπου 25 δισ. ευρώ σε περικοπές δημοσίων δαπανών για την αντιμετώπιση του εκτεταμένου ελλείμματος .
Ένας σύμμαχος του Μακρόν στη Γερουσία είπε ότι η συζήτηση για τον προϋπολογισμό θα ήταν πολύ τεταμένη με πραγματικό κίνδυνο διαδηλώσεων στους δρόμους για τις αντιδημοφιλείς περικοπές δαπανών. «Είναι καλύτερα που ενήργησε τώρα αντί να περιμένει να πάνε τα πράγματα στραβά το φθινόπωρο», είπε το άτομο. «Φέρνει σε δύσκολη θέση την αντιπολίτευση προχωρώντας γρήγορα».
Μια άλλη πιο μακιαβελική εξήγηση για τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης από τον Μακρόν είναι ότι μπορεί να ελπίζει να εμβολιάσει τη χώρα ενάντια στο RN ενόψει της προεδρικής κούρσας του 2027 στην οποία η Λεπέν είναι η πρώτη για να τον διαδεχθεί.
«Εδώ και χρόνια, οι ψηφοφόροι λένε «έχουμε δοκιμάσει τα πάντα εκτός από το RN» και φλερτάρουν με το κίνημα της Λεπέν», δήλωσε η συγγραφέας και πολιτική αναλύτρια Chloé Morin. «Ο Μακρόν θα τους αφήσει να δοκιμάσουν το RN, ποντάροντας ότι σύντομα θα τους αηδιάσουν».
Ο Μακρόν έδειξε ξανά τον εαυτό του ότι είναι άψογος τζογαδόρος, όπως το 2022 όταν αντιμετώπισε διαμαρτυρίες στους δρόμους και επέζησε από τις ψήφους δυσπιστίας για να περάσει τη μη δημοφιλή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του συστήματος, και όταν πόνταρε ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει το κίνημα των κίτρινων γιλέκων το 2019.
«Είναι ένας κίνδυνος, αλλά είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν είναι τρελός ή έξυπνος», δήλωσε ο Mujtaba Rahman, διευθύνων σύμβουλος για την Ευρώπη στον Όμιλο Eurasia. «Παίζει στοίχημα με τη φήμη και την κληρονομιά του και τη σταθερότητα της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Γιατί ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ θα προκαλέσει χάος
Οι δασμοί, ειδικά σε μια χώρα, θα οδηγήσουν σε ένα ανίερο οικονομικό και πολιτικό χάος
Ωμή αλήθεια ή αγένεια - Τα όρια σε έναν εργασιακό χώρο
Οι ευθείς συνομιλητές υπερηφανεύονται για την ειλικρίνεια, αλλά μπορούν να αποθαρρύνουν τους συναδέλφους τους
Παίζοντας μπριτζ στις... αγορές - Η τέχνη του να είσαι τυχερός επενδυτής
Πώς να παίζεις με τα χαρτιά που σου μοιράζουν και να προσαρμόζεσαι σε αυτά - Οι κινήσεις του Μπάφετ
Η Αμερική θέλει τον Τραμπ – χωρίς αν ή αλλά…
Η πιθανή επανεκλογή του είναι μια υπαρξιακή καταστροφή για τους Δημοκρατικούς και μια ιστορική αλλαγή του παιχνιδιού για τους συμμάχους των ΗΠΑ
Πέντε «καυτές πατάτες» για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ
Η νέα κυβέρνηση πρέπει να βρει έναν τρόπο να διατηρήσει την ανάπτυξη ενώ θα επανατοποθετήσει την οικονομία
Η επομένη των εκλογών στις ΗΠΑ και ο αλγόριθμος του Μασκ
Μια ιστορικά σφιχτή προεδρική κούρσα μπορεί να μην τελειώσει τη νύχτα - και θα μπορούσαν να ακολουθήσουν πολλαπλές κρίσεις
Η Adidas ξεπερνά τη Nike - Και η επιστροφή της έχει εμπόδια
Το ερώτημα πλέον δεν είναι πόσο γρήγορα μπορεί να ανακάμψει η Adidas, αλλά πόσο καιρό μπορεί να διατηρήσει τη δυναμική της