Ανοδικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, σε μία ακόμη προσπάθεια να ξεπεράσουν τις ανησυχίες από τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία, ενώ αναμένουν και τα στοιχεία από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,27%, με τον κλάδο των τραπεζών να κερδίζει 0,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,57% στις 8.194 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,45% στις 18.452 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,40% στις 7.820 μονάδες.

Θόλωσε την εικόνα στις αγορές της Ασίας ο πληθωρισμός της Κίνας

Στο επίκεντρο σήμερα είναι η ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Federal Reserve αργότερα μέσα στην ημέρα, από την οποία αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed είναι πιθανό να αλλάξουν τις προβλέψεις για τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος, όταν ανακοινώσουν την απόφασή τους για τα επιτόκια, καθώς ο πληθωρισμός έχει αποδειχθεί επίμονος μέχρι στιγμής φέτος.

Η εικόνα στα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του Ηνωμένου Βασιλείου δεν σημείωσε μεταβολή τον Απρίλιο του 2024, μετά από άνοδο 0,4% τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS). Παρά τη στασιμότητα τον Απρίλιο, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7% το τρίμηνο έως τον Απρίλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η παραγωγή του τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 0,2% τον Απρίλιο, σημειώνοντας τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα ανάπτυξης. Ωστόσο, αυτό αντισταθμίστηκε από τη μείωση της παραγωγής κατά 0,9% και τη μείωση των κατασκευών κατά 1,4%.

Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7% σε διάστημα τριών μηνών οφείλεται κυρίως στην απόδοση του τομέα των υπηρεσιών, η οποία σημείωσε άνοδο 0,9%. Αντίθετα, ο κλάδος των κατασκευών συνεχίζει να δυσκολεύεται, με την παραγωγή να υποχωρεί για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Την ίδια ώρα, η βιομηχανική παραγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 0,9% τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση. Σε ετήσιο επίπεδο, το ποσοστό μειώθηκε κατά 0,4%. Και οι δύο μετρήσεις έδειξαν μεγαλύτερη συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Τέλος, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στη Γερμανία επιβεβαιώθηκε στο 2,4% τον Απρίλιο, όπως και στην προσωρινή εκτίμηση. Σε μηνιαία βάση, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε 0,1%, σύμφωνα με την προκαταρκτική ανάγνωση.

«Ο ρυθμός πληθωρισμού είναι ελαφρώς ανοδικός, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των τιμών των υπηρεσιών», σχολίασε η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας Ruth Brand, προσθέτοντας ότι οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων είχαν «πτωτική επίδραση στον συνολικό πληθωρισμό από την αρχή του έτος.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές