Δύο πρόσωπα είχε σήμερα η Wall Street, με τον Dow Jones να ασθμαίνει για να ακολουθήσει την ισχυρή απόδοση του Nasdaq, αλλά και την αναρρίχηση του S&P 500 σε νέα ιστορικά υψηλά, μετά από την αναμενόμενη απόφαση της Federal Reserve για τα επιτόκια, αλλά και τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,09% στις 38.712 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,85% στις 5.420 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,53% στις 17.608 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, η μετοχή της Oracle σημείωσε άλμα 15%, με την αγορά να εστιάζει στις πρόσφατα ανακοινωθείσες συμφωνίες cloud του κατασκευαστή λογισμικού με την Google και το OpenAI.

Η αγορά αντέδρασε θετικά στο ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε σταθερός για τον μήνα Μάιο, χαμηλότερος από την εκτίμηση του Dow Jones για μηνιαία αύξηση 0,1%. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης του πληθωρισμού αυξήθηκε κατά 3,3%, το οποίο επίσης ήταν χαμηλότερο των προσδοκιών.

Η απόφαση της Fed

Την ίδια ώρα, η Federal Reserve διατήρησε αμετάβλητο, όπως αναμενόταν, το βασικό της επιτόκιο και έδωσε σήμα ότι αναμένεται μόνο μία μείωση πριν από το τέλος του έτους. Επίσης, έως το 2025, η επιτροπή βλέπει τώρα πέντε συνολικές μειώσεις που αντιστοιχούν σε 1,25 ποσοστιαίες μονάδες, από έξι τον Μάρτιο.

Οι νέες προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν μετά τη διήμερη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας έδειξαν ελαφρά μόνο αισιοδοξία ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε τροχιά επιστροφής στον στόχο του 2% της Fed, επιτρέποντας κάποια χαλάρωση της πολιτικής αργότερα φέτος.

Η Fed προβλέπει πλέον επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ στο 2,1% και 2% το 2024 και το 2025 αντίστοιχα, ενώ παράλληλα «βλέπει» τον πληθωρισμό να φθάνει στον στόχο του 2%, το 2026.

Μια άλλη σημαντική εξέλιξη ήταν η προβολή για το μακροπρόθεσμο επιτόκιο, ουσιαστικά ένα επίπεδο που ούτε ενισχύει ούτε περιορίζει την ανάπτυξη. Αυτό ανέβηκε στο 2,8% από 2,6%, ένα “νεύμα” ότι η πιο μακροχρόνια προοπτική κερδίζει έδαφος μεταξύ των αξιωματούχων της Fed.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώθηκε ξανά κάτω από το 4,3% καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό αμβλύνθηκαν. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των κεφαλαίων της Fed έδειξαν ότι οι επενδυτές θέτουν τις πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο σε περίπου 70% μετά τα στοιχεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street