Υστερα από 14 χρόνια συντηρητικής διακυβέρνησης το μόνο πράγμα που μπορεί να έχει απήχηση στους βρετανούς ψηφοφόρους σε όλους τους τομείς είναι η επιθυμία για κάτι διαφορετικό. Και όμως η απλότητα του συνθήματος των Εργατικών υποδεικνύει επίσης τη μεγαλύτερη αδυναμία της εκστρατείας. Μια υπόσχεση για «αλλαγή» δεν είναι απαραίτητα μια υπόσχεση για κάτι.
Ας αναγνωρίσουμε μερικές αλήθειες. Πρώτον, έπειτα από πάνω από μια δεκαετία έλλειψης πόρων και αυξανόμενων αναγκών δεν υπάρχει σχεδόν ούτε μία κρίση που αντιμετωπίζει αυτή η χώρα που να μπορεί να επιλυθεί χωρίς σημαντική ένεση ρευστότητας. Δεύτερον, εάν δεν προκύψει η ανάπτυξη στην οποία προσβλέπουν οι Εργατικοί και τα ποσά στα ταμεία παραμείνουν χαμηλά, υπάρχει πραγματικά μόνο ένας βιώσιμος τρόπος για ανοικοδόμηση: να φορολογηθούν οι κροίσοι.
Ενας μικρός φόρος περιουσίας 1%-2% σε όσους έχουν περιουσιακά στοιχεία άνω των 10 εκατομμυρίων στερλινών (11,7 εκατ. ευρώ), δηλαδή μόλις το 0,04% του πληθυσμού, θα συγκέντρωνε 22 δισ. στερλίνες (25,8 δισ. ευρώ) ετησίως. Εάν εισαχθεί εφάπαξ φόρος μεγάλης περιουσίας για πέντε χρόνια, θα συγκεντρωθεί το κολοσσιαίο ποσό των 260 δισεκατομμυρίων στερλινών (305 δισ. ευρώ).
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιδιαίτερα αριστερός για να δει τα πλεονεκτήματα. Πολλοί έχουν προτείνει στον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ να εισαγάγει φόρους υψηλής περιουσίας εάν εκλεγεί.
Αυτή θα ήταν μια ευρέως δημοφιλής πολιτική: Ερευνα από το YouGov διαπίστωσε ότι το 78% του εκλογικού σώματος υποστηρίζει ετήσιο φόρο περιουσίας στους υπερπλούσιους, συμπεριλαμβανομένου του 77% των ψηφοφόρων των Τόρις και του 86% των ψηφοφόρων των Εργατικών.
Σε μια χώρα όπου η συντηρητική κυριαρχία είναι ο κανόνας, ένας θρίαμβος των Εργατικών στις εκλογές τον Ιούλιο δεν πρέπει να υποτιμάται. Αλλά η νίκη είναι μόνο η αρχή. Καθώς η κλίμακα του έργου της αναγέννησης της Βρετανίας γίνεται σαφής, μια κυβέρνηση Εργατικών θα βρεθεί να έχει ανάγκη από μια βάση την οποία έχει αποξενώσει και από την υποστήριξη ενός ανήσυχου κοινού για την αλλαγή που του υποσχέθηκαν.
Για να αποφευχθεί μια τέτοια κατάσταση, το κόμμα θα ήταν φρόνιμο να υποστηρίξει από τώρα την ανακατανομή των πόρων. Το ότι η τελευταία δημοσκόπηση προβλέπει νίκη των Εργατικών μεγαλύτερη από αυτή του Τόνι Μπλερ υποδηλώνει ότι δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή για να πάρει θέση το κόμμα. Ο Στάρμερ ίσως είναι καιρός να είναι γενναίος. Υπάρχουν πολλοί τρόποι χρηματοδότησης της αλλαγής που χρειάζεται η χώρα – το μόνο που απαιτείται είναι η δύναμη να πάρει τις αποφάσεις.
Η Φράνσις Ράιαν είναι αρθρογράφος της «Guardian»
Latest News
Υποβολή Ε9 για τις τροποποιήσεις του φορολογικού έτους 2024
Τροποποίηση στις ημερομηνίες υποβολής του εντύπου «Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων», του γνωστού εντύπου Ε9 καθώς και στην καταβολή του φόρου ΕΝΦΙΑ.
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης (Ι’ Μέρος)
Η Ενιαία κωδικοποίηση ειδών
Ασθένεια εργαζόμενου: Υποχρεώσεις και δικαιώματα εργαζομένου και εργοδότη
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες
Για πόσο ακόμα θα συνεχιστεί η φρενίτιδα στη Wall Street
Κέρδη καταγράφουν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ για το πρώτο εικοσαήμερο του έτους. Και τα πονταρίσματα για την ανοδική συνέχεια είναι χοντρά.
Η σημασία της Xρηματοοικονομικής εκπαίδευσης από το δημοτικό
Ο Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός αυξάνει την κοινωνική και οικονομική κινητικότητα των πολιτών και μειώνει δραστικά τις υπάρχουσες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες
Να θέσουμε τον δάκτυλο επί των τύπων των ήλων
Παρέμβαση Προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη στην Ημερίδα του ΣΕΕΝ στο Ίδρυμα Ευγενίδου «Σύγχρονες Ακτοπλοϊκές Μεταφορές – Βιώσιμη Ανάπτυξη των Νησιών»
H οικονομία μπροστά στον εναπομείναντα 21ο αιώνα
Η ελληνική κοινωνία δεν είχε τις πνευματικές δυνάμεις να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά στην κρίση, την οποία, άλλωστε, μόνη της δημιούργησε. Είναι, όμως, αυτό καταδικαστικό για το μέλλον;
Διευθύνσεως πρόσωπα YA 90972/21 και ΑΠ 480/2023 Τμήμα Β1
Πώς προέκυψε η ανάγκη να θεσπιστούν κριτήρια για τον χαρακτηρισμό μισθωτού ως «διευθύνοντος υπαλλήλου»
Τι συμβαίνει με το δολάριο;
Οι προαναγγελθείσες πολιτικές του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, δείχνουν τον δρόμο για ένα πανίσχυρο δολάριο. Τα μακροοικονομικά συνεπικουρούν.
Η υπεραπόδοση του ΑΕΠ στην Ελλάδα δεν ακολουθεί την ευρωπαϊκή σύγκλιση
Η υπεραπόδοση της ανάπτυξης της περιόδου 2019 – 2024 στην Ελλάδα δεν συνέβαλε στην εξισορρόπηση των εισοδηματικών και κοινωνικών ανισοτήτων