Οι περισσότεροι από εμάς περνούμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας δουλεύοντας, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η δουλειά μας μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη συνολική ψυχική υγεία και ευημερία μας.

Ενώ η εργασία μπορεί να προκαλεί άγχος, θλίψη και θυμό στη ζωή μας, μερικοί βρίσκουν επίσης ικανοποίηση, σκοπό και ευτυχία δουλεύοντας.

Σύμφωνα με την έκθεση της Gallup για το 2024 για την Παγκόσμια Κατάσταση του Χώρου Εργασίας, το 34% των ερωτηθέντων παγκοσμίως δηλώνουν ότι «ευημερούν», ενώ το 58% λένε ότι «δυσκολεύονται». Περίπου το 8% των ερωτηθέντων παγκοσμίως παραδέχεται ότι «υποφέρουν» στη δουλειά.

Έρευνα: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την εκπαίδευση, την Υγεία και την αγορά εργασίας

Όσοι ευημερούν αναφέρουν «σημαντικά λιγότερα προβλήματα υγείας και λιγότερη ανησυχία, άγχος, θλίψη, μοναξιά, κατάθλιψη και θυμό. Αναφέρουν περισσότερη ελπίδα, ευτυχία, ενέργεια, ενδιαφέρον και σεβασμό», σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία βασίζεται στη συνολική αξιολόγηση της ζωής και συνδυάζει τις αντιλήψεις των ερωτηθέντων για το πού βρίσκονται τώρα και πού βλέπουν τους εαυτούς τους στο μέλλον.

Η μελέτη είχε στόχο να αξιολογήσει την ψυχική υγεία και την ευημερία των εργαζομένων και μέτρησε τη δέσμευση μέσω θετικών εμπειριών όπως η ευημερία και η απόλαυση, καθώς και αρνητικές εμπειρίες όπως το άγχος, ο θυμός, η ανησυχία, η λύπη και η μοναξιά.

Η δημοσκόπηση του Gallup World ερεύνησε τον ενήλικο πληθυσμό σε περισσότερες από 160 χώρες. Τα δεδομένα για αυτήν την έκθεση που συλλέχθηκαν το 2023 περιλάμβαναν αποτελέσματα από περισσότερους από 128.000 απασχολούμενους ερωτηθέντες.

Oι 10 χώρες με το υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων που λένε ότι ευημερούν, σύμφωνα με τη μελέτη της Gallup.

Φινλανδία: 83%

Δανία: 77%

Ισλανδία: 76%

Ολλανδία: 71%

Σουηδία: 70%

Ισραήλ: 69%

Νορβηγία: 67%

Κόστα Ρίκα: 62%

Βέλγιο: 60%

Αυστραλία: 60%

Οι ευρωπαϊκές χώρες κυριάρχησαν στη λίστα με επτά να συγκροτούν το Top 10. Η περιοχή κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό εργαζομένων που δήλωσαν ότι «παρακολουθούν ή αναζητούν ενεργά νέα δουλειά» και το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό εργαζομένων που «βιώνουν καθημερινή θλίψη», σύμφωνα με στην έκθεση.

Συγκεκριμένα, η Ευρώπη κατέγραψε επίσης το «χαμηλότερο περιφερειακό ποσοστό αφοσιωμένων εργαζομένων», με 13%, αλλά η περιοχή είναι γνωστή για την ισχυρή προστασία των εργαζομένων, τονίζεται στην έκθεση.

Αντίθετα, οι ΗΠΑ κατατάσσονται χαμηλότερα όσον αφορά την προστασία των εργαζομένων, αλλά υψηλότερα όσον αφορά τη δέσμευση των εργαζομένων, σύμφωνα με τη μελέτη.

“Εργάζομαι για να ζω” ή “Ζω για να εργάζομαι”

«Οι άνθρωποι συχνά αντιπαραβάλλουν την κουλτούρα “εργάζομαι για να ζω” της Δυτικής Ευρώπης με τη νοοτροπία “ζω για να εργάζομαι” των ΗΠΑ», σύμφωνα με την έκθεση. Τελικά, «οι αφοσιωμένοι εργαζόμενοι σε χώρες με ουσιαστικούς νόμους για τα εργασιακά δικαιώματα έχουν την ισχυρότερη συναισθηματική υγεία».

Η Αυστραλία ήταν μεταξύ των κορυφαίων 10% με το 60% των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι «ευημερούσαν» και το 21% δήλωσε ότι δένεται με την εργασία. Στην Κόστα Ρίκα, το 62% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι «ευημερούσαν», ενώ το 34% είπε ότι ήταν «δεσμευμένo» με τη εργασία του.

Το Ισραήλ μπήκε επίσης στη λίστα ως ακραίο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Η ευρύτερη περιοχή κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων που «βίωναν καθημερινό άγχος», με το 52% των ερωτηθέντων να το αναφέρει αυτό, σε σύγκριση με το 39% στο Ισραήλ.

Η Ασία έμεινε πίσω

Οι κορυφαίες χώρες στην περιοχή όπου το υψηλότερο ποσοστό των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ευημερούσε:

Βιετνάμ: 51%

Ταϊβάν: 41%

Σιγκαπούρη: 39%

Ταϊλάνδη: 37%

Φιλιππίνες: 36%

Κίνα: 36%

Νότια Κορέα: 34%

Μαλαισία: 31%

Ιαπωνία: 29%

Μογγολία: 29%

«Όταν οι εργαζόμενοι βρίσκουν νόημα στην εργασία και τις εργασιακές τους σχέσεις, η απασχόληση συνδέεται με υψηλά επίπεδα καθημερινής ευεξίας και χαμηλά επίπεδα αρνητικών συναισθημάτων. Συγκεκριμένα, οι μισοί από τους εργαζόμενους που ασχολούνται με την εργασία ευημερούν στη ζωή συνολικά», σύμφωνα με την έκθεση.

Επιπλέον, «όταν οι διευθυντές είναι δεσμευμένοι, οι εργαζόμενοι είναι πιο πιθανό να δεσμευτούν», σύμφωνα με τη μελέτη. «Στους οργανισμούς με βέλτιστες πρακτικές, τα τρία τέταρτα των διευθυντικών στελεχών δηλώνουν δέσμευση με την εργασία, καθώς και επτά στους 10 μη διευθυντές».

Η ευθύνη δεν βαρύνει αποκλειστικά τον εργαζόμενο – εξαρτάται επίσης από τους οργανισμούς. Όταν οι εταιρείες ενσταλάξουν την απαραίτητη προστασία της εργασίας και προσλαμβάνουν ισχυρούς, αφοσιωμένους και καλά εκπαιδευμένους διευθυντές, οι αφοσιωμένοι υπάλληλοι μπορούν να ευδοκιμήσουν τόσο στον εργασιακό χώρο όσο και στη ζωή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Στο…έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού – Ο ρόλος των κυρώσεων
Διεθνή |

Στο...έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού οι Ρώσοι - Ο ρόλος των κυρώσεων

Τα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομίας πυκνώνουν στη Ρωσία έπειτα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, όμως ο τερματισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη Μόσχα νέες μείζονες προκλήσεις