Στα ομόλογα των κάποτε παριών των αναδυόμενων αγορών, όπως η Κένυα και το Πακιστάν, συρρέουν τελευταία οι επενδυτές, αναζητώντας αποδόσεις από τα υψηλότερα επιτόκια αυτών των χωρών.

Σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times, τα ομόλογα της Αιγύπτου, του Πακιστάν, της Νιγηρίας, της Κένυας και άλλων χωρών, σε τοπικό νόμισμα, ήταν μερικά από τα πιο άχρηστα περιουσιακά στοιχεία στις αναδυόμενες αγορές τα τελευταία χρόνια, καθώς οι νομισματικές κρίσεις είχαν «ρημάξει» τις οικονομίες τους.

Περισσότερο και φθηνότερο πετρέλαιο αναζητά η Ινδία

Ωστόσο, τέτοια ομόλογα επιστρέφουν τώρα στα επενδυτικά ραντάρ, με τη βοήθεια μιας σειράς αυξήσεων επιτοκίων και κινήσεων για την απελευθέρωση των αγορών συναλλάγματος, καθώς αυτές οι χώρες προσπαθούν να επιδιορθώσουν τις κατεστραμμένες οικονομίες τους.

Με τα επιτόκια να βρίσκονται σε τροχιά μείωσης σε ορισμένες από τις πιο ώριμες αναδυόμενες αγορές, όπως η Βραζιλία, οι επενδυτές βρίσκουν τις διψήφιες αποδόσεις που προσφέρονται στις frontier markets πολύ ελκυστικές για να τις αγνοήσουν.

«Πρέπει να κάνει κάποιος περισσότερες συναλλαγές εκτός ορίων για να βγάλει πραγματικά χρήματα», παραδέχτηκε στους FT ένας διαχειριστής κεφαλαίων αναδυόμενων αγορών που έχει επενδύσει σε αιγυπτιακά έντοκα γραμμάτια και έχει επίσης εξετάσει το βραχυπρόθεσμο χρέος νάιρα της Νιγηρίας.

«Οι τίτλοι τοπικών νομισμάτων εξακολουθούν να προσφέρουν μεγάλες αποδόσεις σε σύγκριση με τα επιτόκια των ΗΠΑ», είπε. Οι frontier markets «θα φέρουν πολύ απόδοση», πρόσθεσε.

Οι επιλογές

Στην Τουρκία, όπου η πολυετής νομισματική κακοδιαχείριση είχε τρομάξει τους επενδυτές, τα επιτόκια του 50% με στόχο την αντιμετώπιση του διψήφιου πληθωρισμού και τη σταθεροποίηση της λίρας προσέλκυσαν φέτος τους επενδυτές. Η κατοχή ξένων επενδυτών σε κρατικό χρέος σε λίρες έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί από την αρχή του έτους σε περίπου 10 δισ. δολάρια στα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Το χρέος της Αιγύπτου ήταν επίσης δημοφιλές trade φέτος. Ξένοι επενδυτές έχουν διοχετεύσει 15 δισ. δολάρια σε τοπικά ομόλογά της, μεγάλο μέρος από αυτά μετά από επένδυση 35 δισ. δολαρίων από το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι σε μια προσπάθεια να αμβλυνθεί η οικονομική κρίση της χώρας.

Η αιγυπτιακή λίρα υποτιμήθηκε φέτος και έχει επίσης επιτραπεί να κινηθεί ελεύθερα έναντι του δολαρίου, ως ένας τρόπος προσπάθειας να ανακουφιστούν οι ελλείψεις ξένου συναλλάγματος.

Οι επενδυτές πιστεύουν ότι παρόμοιες μεταρρυθμίσεις στη Νιγηρία, την Τουρκία και άλλες αγορές αποδίδουν καρπούς σε μια εποχή που οι αποδόσεις άλλων μορφών χρέους αναδυόμενων αγορών πέφτουν.

«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικών στις συνοριακές αγορές γίνονται πιο ικανοί», δήλωσε ο Luis Costa, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στη Citi.

Το χρέος σε δολάρια ΗΠΑ πολλών από αυτές τις χώρες έχει ήδη αυξηθεί, καθώς απέφυγαν την πλήρη χρεοκοπία και πολλοί επενδυτές αμφιβάλλουν ότι οι αποδόσεις – που κινούνται αντιστρόφως από τις τιμές – μπορεί να πάνε πολύ χαμηλότερα από εδώ και πέρα.

Οι «μεγάλοι» των αναδυόμενων

Εν τω μεταξύ, ένα ράλι του χρέους σε τοπικό νόμισμα των πιο αξιόπιστων αναδυόμενων αγορών, λόγω των μειώσεων των επιτοκίων, θεωρείται επίσης ότι πλησιάζει στο τέλος του.

Οι συναλλαγές σε νομίσματα ορισμένων μεγαλύτερων αναδυόμενων αγορών έχουν επίσης άστοχη εξέλιξη, για παράδειγμα στο απότομο ξεπούλημα του μεξικανικού πέσο μετά τις εκλογές αυτού του μήνα.

Ο Jonny Goulden, επικεφαλής στρατηγικής σταθερού εισοδήματος αναδυόμενων αγορών στην JPMorgan, είπε ότι οι επενδυτές προσπαθούν να αποφύγουν απλώς να στοιχηματίσουν στο πότε η Fed θα μειώσει τα επιτόκια.

«Μέσα στις αναδυόμενες αγορές, έχουμε μια σειρά από χώρες όπου υπάρχουν ιδιόρρυθμοι παράγοντες», είπε, όπου ένα μείγμα από υποτιμήσεις νομισμάτων, αυξήσεις επιτοκίων, μεταρρυθμίσεις πολιτικής και δάνεια διάσωσης βοηθούν τους επενδυτές να καθησυχάσουν.

Τείνουν να είναι επιφυλακτικοί για το τοπικό χρέος των πιο επικίνδυνων χωρών, το οποίο είναι πιο ασταθές και συνδέεται με τις τύχες του νομίσματος. Πολλοί επενδυτές φοβούνται την ξαφνική επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων ή την προοπτική να επηρεάσει την αγορά χρέους κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, καθώς οι ξένοι επενδυτές σπεύδουν για έξοδο.

Οι αναλυτές λένε ότι, μέχρι στιγμής, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι η αγορά του χρέους είναι ένα ασφαλές εμπόριο ή ότι οι επενδυτές αποτυγχάνουν να εξετάσουν τους κινδύνους. «Αυτό που βρήκαμε είναι ότι ενώ η τοποθέτηση έχει αυξηθεί, γενικά δεν είναι τόσο μεγάλη», είπε ο Goulden.

Ενώ οι ξένοι επέστρεψαν βιαστικά στα ομόλογα της τουρκικής λίρας φέτος ως απάντηση σε πιο ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές, εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μόνο περίπου το 5% της αγοράς, από το ένα πέμπτο πριν από την νομισματική κρίση του 2018. Στην Αίγυπτο, οι ξένοι επενδυτές κατέχουν περίπου το ένα δέκατο του τοπικού χρέους. Αυτό είναι υψηλότερο από ένα ναδίρ του 2022, αλλά πολύ κάτω από μια κορυφή το 2021.

Ωστόσο, η προοπτική ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα καθώς η Fed μάχεται με τον επίμονο υψηλό πληθωρισμό θα μπορούσε να αποδειχθεί αντίθετος άνεμος για το τοπικό χρέος των αναδυόμενων αγορών.

Η Αίγυπτος, η Νιγηρία και το Πακιστάν, που προβλέπεται να ξοδέψουν περισσότερο από το ένα τρίτο των εσόδων τους σε πληρωμές τόκων χρέους έως το 2028, κινδυνεύουν ιδιαίτερα από τα υψηλά επιτόκια των ΗΠΑ, καθώς αυτό θα μπορούσε να τις αναγκάσει να διατηρήσουν τα δικά τους επιτόκια υψηλά για να προσελκύσουν κεφάλαια , σύμφωνα με τους αναλυτές της Moody’s.

Αυτό το μήνα, η κεντρική τράπεζα της Κένυας είπε ότι δεν μπορούσε να μειώσει το επιτόκιο αναφοράς από το τρέχον επίπεδό της του 13%, επειδή τα παγκόσμια επιτόκια μπορεί να εξακολουθήσουν να προσελκύουν μετρητά από τους επενδυτές μακριά από τη χώρα.

Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές υποστηρίζουν ότι, ακόμη και αν τα επιτόκια των ΗΠΑ παραμένουν υψηλά, τα ομόλογα σε τοπικό νόμισμα και οι αποδόσεις που προσφέρουν εξακολουθούν να είναι πιο ελκυστικά από το χρέος αυτών των χωρών σε δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή