Αμετάβλητα στο εύρος του 5,25%-5,5% για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση διατήρησε τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (FOMC), στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών. Aγορές και οικονομολόγοι ανέμεναν ευρέως την διατήρηση του κόστους δανεισμού, εστιάζοντας στις νέες τριμηνιαίες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια,  το λεγόμενο «dot plot». Τον Μάρτιο, οι περισσότεροι αξιωματούχοι έβλεπαν δύο ή τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024.Στη σημερινή συνεδρίαση οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προβλέπουν μια μείωση των επιτοκίων μέσα στο 2024.

Οι προβλέψεις προσγείωσαν τις προσδοκίες των αγορών που είχαν αναζωπυρωθεί μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Μαΐου προηγήθηκαν της ολοκλήρωσης της διήμερης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.  Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος τον Μάιο σε μηνιαία βάση και κινήθηκε χαμηλότερα από τις προβλέψεις. Σε ετήσια βάση κινήθηκε κατά 3,3% με χαμηλότερο ρυθμό από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Τα συμβόλαια swap που προβλέπουν τις  αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ανατιμολογήθηκαν, συνυπολογίζοντας πλήρως τις μειώσεις των επιτοκίων τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ενώ  αύξησαν τις πιθανότητες για μείωση του Σεπτεμβρίου στο 76%.

Fed: Όλα τα μάτια στη διήμερη συνεδρίαση – Τι περιμένουν οι επενδυτές

Οι νέες προβλέψεις  έδειξαν ελαφρά μόνο αισιοδοξία ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε τροχιά επιστροφής στον στόχο του 2% της Fed, επιτρέποντας κάποια χαλάρωση της πολιτικής αργότερα φέτος.

«Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει τον περασμένο χρόνο, αλλά παραμένει αυξημένος», αναφέρει η δήλωση μετά τη συνεδρίαση, απηχώντας τη γλώσσα από την τελευταία δήλωση. Η μόνη ουσιαστική αλλαγή στη δήλωση της απόφασης είναι: «Τους τελευταίους μήνες, υπήρξε μέτρια περαιτέρω πρόοδος προς τον στόχο της Επιτροπής για τον πληθωρισμό 2%» ενώ στην προηγούμενη ανέφερε ότι έλλειψη περαιτέρω προόδου στον πληθωρισμό.

Το dot plot

H FOMC στις προβλέψεις της για τη νομισματική πολιτική το 2025 γίνεται πιο επιθετική καθώς «βλέπει» τέσσερις μειώσεις  συνολικά μιας ποσοστιαίας μονάδας από τρεις. Για την περίοδο έως το 2025, η επιτροπή βλέπει τώρα πέντε συνολικές περικοπές που αντιστοιχούν σε 1,25 ποσοστιαίες μονάδες, από έξι τον Μάρτιο. Αυτό σημαίνει ότι το επιτόκιο αναφορά των Fed Funds θα κατέλθει στο 4,1% στο τέλος του 2025.

Μια άλλη σημαντική εξέλιξη σημειώθηκε με την προβολή για το μακροπρόθεσμο επιτόκιο, ουσιαστικά το επίπεδο που ούτε ενισχύει ούτε περιορίζει την ανάπτυξη. Αυτό ανέβηκε στο 2,8% από 2,6%, ένα νεύμα ότι η πιο μακροχρόνια αφήγηση κερδίζει έδαφος  μεταξύ των αξιωματούχων της Fed. Σε μια περαιτέρω ένδειξη μιας γερακίσιας κλίσης από τους κεντρικούς τραπεζίτες, το dot plot έδειξε ότι τέσσερις αξιωματούχοι είναι πλέον υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στο σημερινό επίπεδο σ΄όλη τη διάρκεια του έτους από δύο που ήταν προηγουμένως.

Οι συμμετέχοντες αύξησαν τις προοπτικές τους για τον πληθωρισμό για το 2024 στο 2,6%, ή στο 2,8% εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας. Και οι δύο προβλέψεις για τον πληθωρισμό είναι κατά 0,2% υψηλότερες από τον Μάρτιο. Ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed,  ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών έδειξε αντίστοιχες μετρήσεις 2,7% και 2,8% για τον Απρίλιο. Η Fed εστιάζει περισσότερο στον βασικό πληθωρισμό ως καλύτερο μακροπρόθεσμο δείκτη. Το SEP δείχνει ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στο στόχο του 2%, αλλά όχι μέχρι το 2026.

Η μείωση του ισολογισμού

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να μειώνει τις τοποθετήσεις της σε τίτλους του Δημοσίου και σε χρεόγραφα οργανισμών και ενυπόθηκους τίτλους οργανισμών, ανέφερε με λιτό τρόπο η ανακοίνωση, επαναλαμβάνοντας ότι έχει δεσμευτεί σθεναρά να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.

«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές. Η Επιτροπή θα είναι έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής ανάλογα με την περίπτωση, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της Επιτροπής. Οι εκτιμήσεις της Επιτροπής θα λαμβάνουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των ενδείξεων για τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις πληθωριστικές προσδοκίες, καθώς και τις χρηματοπιστωτικές και διεθνείς εξελίξεις.» καταλήγει η ανακοίνωση

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή