Το λιανικό εμπόριο είχε πάντα υψηλότερα ποσοστά εγκατάλειψης από πολλούς άλλους κλάδους λόγω των δύσκολων συνθηκών εργασίας, του απρόβλεπτου ωραρίου και των χαμηλών αμοιβών. Ωστόσο, η πανδημία και ο αυξανόμενος πληθωρισμός έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια.

Μπορεί η Ikea να είναι ένας παγκόσμιος τιτάνας στον τομέα της επίπλωσης και του οικιακού εξοπλισμού, αλλά δεν εξαιρέθηκε από το συνολικότερο πρόβλημα της διατήρησης των υπαλλήλων της, που μάλιστα είχε ένα καθόλου αμελητέο οικονομικό κόστος.

Ikea: Επενδύει 300 εκατ. δολ. για να αυξήσει το μερίδιό της στη Ν. Κορέα

Μέχρι το 2022, η Ikea έχανε περίπου 62.000 εργαζομένους κάθε χρόνο για διάφορους λόγους. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχούσε σε σχεδόν το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού της, ανέφερε το Bloomberg. Η αυξανόμενη σύγκρουση μεταξύ της εταιρείας και συνδικάτων είχε επίσης επιπτώσεις σε πολλά από τα 473 καταστήματα της Ikea παγκοσμίως, σύμφωνα με την εταιρεία.

Απώλεια 5.000 δολαρίων για κάθε αποχώρηση

Κάθε φορά που ένας υπάλληλος της Ikea αποχωρούσε, η εταιρεία έχανε 5.000 δολάρια ή περισσότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο. Εν μέσω ενός επιδεινούμενου κύματος εργαζομένων που αποχωρούν τα τελευταία χρόνια, τα στελέχη της Ikea άρχισαν να προσπαθούν να κρατήσουν τους εργαζόμενους ικανοποιημένους, γράφει το Business Insider.

Η Ikea αντιμετώπισε τα υψηλά ποσοστά αποχώρησης εργαζομένων αυξάνοντας τους μισθούς, προσφέροντας περισσότερη ευελιξία και απλοποιώντας τη ροή εργασίας του προσωπικού. Μπορεί φαινομενικά να είναι απλές αλλαγές, αλλά έκαναν τη διαφορά για τη σουηδική εταιρεία λιανικής επίπλων.

Ο Τζον Άμπραχαμσον Ρινγκ, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Inter Ikea, της γενικής οντότητας που είναι υπεύθυνη για το σχεδιασμό προϊόντων και την αλυσίδα εφοδιασμού της Ikea, είπε στο Bloomberg ότι η διατήρηση προσωπικού ήταν υψηλή προτεραιότητα όταν ανέλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου τον Σεπτέμβριο του 2020. Τα ποσοστά παραιτήσεων κυμαίνονταν πάνω από 30% σε καταστήματα στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, ενώ οι εργαζόμενοι στην Ινδία εγκατέλειπαν τακτικά την εταιρεία μετά την απόκτηση παιδιών λόγω της απουσίας παροχών, είπε στο κατάστημα.

Καλύτερες αμοιβές, μεγαλύτερη ευελιξία

Προσπαθώντας να διορθώσει το πρόβλημα των αποχωρήσεων, η Ikea προχώρησε πλήρως στην αντιμετώπιση των πιο σημαντικών ζητημάτων των εργαζομένων, είπε ο Ρινγκ, όπως καλύτερες αμοιβές, μεγαλύτερη ευελιξία για τους υπαλλήλους και ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών για να διευκολύνει τη δουλειά τους.

Τα μέτρα απέδωσαν. Το παγκόσμιο ποσοστό αποχωρήσεων της Ikea μειώθηκε από 22,4% τον Αύγουστο του 2022 σε 17,5% τον Απρίλιο του 2024. Μόνο στις ΗΠΑ, οι εθελοντικές αποχωρήσεις μειώθηκαν από περίπου το ένα τρίτο των εργαζομένων το 2022 σε περίπου ένα τέταρτο ένα χρόνο αργότερα, σύμφωνα με την εταιρεία.

Ανταπόκριση στις ανάγκες των εργαζομένων

Η ιεράρχηση των επιθυμιών και των αναγκών των εργαζομένων είναι ένας βασικός τρόπος για να παραμείνουν οι άνθρωποι, ανέφερε το Business Insider. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι εταιρείες που προσφέρουν ισχυρά προνόμια όσον αφορά τη φροντίδα των παιδιών των εργαζομένων βλέπουν αυξημένη παραγωγικότητα και θετικές αποδόσεις, αναφέρει το Business Insider.

Οι διορθωτικές κινήσεις της Ikea, αν και σημαντικές, δεν είναι τέλειες. Οι αποχωρήσεις στα καταστήματα Ikea στην Ιαπωνία αυξάνεται λόγω της σφιχτής αγοράς εργασίας, ενώ οι συνδικαλιστικές διαφορές στη Γαλλία έχουν διατηρήσει τα ποσοστά παραιτήσεων υψηλά, ανέφερε το Bloomberg.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή