Σημάδια χαλάρωσης των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ δείχνουν τα στοιχεία για το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ)  που παρέμεινε αμετάβλητος το Μάιο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Ο ΔΤΚ, ένας ευρύς δείκτης πληθωρισμού που μετρά ένα καλάθι με το κόστος αγαθών και υπηρεσιών σε ολόκληρη την αμερικανική οικονομία, παρέμεινε αμετάβλητος τον μήνα, ενώ αυξήθηκε κατά 3,3% σε ετήσια βάση, χαμηλότερα από το αναμενόμενο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν μηνιαία αύξηση 0,1% και ετήσια 3,4%.

Χρέος ΗΠΑ: Σφίγγει ο κλοιός του χρόνου

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και κατά 3,4% σε ετήσια βάση, έναντι των αντίστοιχων εκτιμήσεων για 0,3% και 3,5%

Μετά την έκθεση, ενισχύθηκαν τα Futires, ενώ υποχώρησαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Η ακτινογραφία των πληθωριστικών πιέσεων

Αν και ο υποκείμενος και ο δομικός πληθωρισμός κινήθηκε χαμηλότερα ο πληθωρισμός

Αν και οι αριθμοί του πληθωρισμού σε επίπεδο κορυφής ήταν χαμηλότεροι τόσο για το σύνολο των στοιχείων όσο και για τον πυρήνα, ωστόσο επιμέρους δείκτες κινήθηκαν με πιο ταχείς ρυθμούς. Οι δείκτες που αυξήθηκαν τον Μάιο είναι οι ακόλουθοι: στέγαση, ιατρική περίθαλψη, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και φορτηγά και εκπαίδευση. Ο πληθωρισμός στέγης αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και κατά 5,4% σε ετήσια. Στον πληθωρισμό της στέγης εστιάζει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στη μάχη της εναντίον των πληθωριστικών πιέσεων και έχει σημαντική στάθμιση στον ΔΤΚ.

Οι αυξήσεις των τιμών συγκρατήθηκαν, ωστόσο, από την πτώση του δείκτη ενέργειας κατά 2% και την αύξηση των τροφίμων κατά μόλις 0,1%. Εντός της συνιστώσας της ας, οι τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν πτώση 3,6%.

Οι δείκτες για ναύλους αεροπορικών εταιρειών, νέα οχήματα, επικοινωνία, αναψυχή και ένδυση ήταν μεταξύ αυτών που μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή