Με την επιβολή πρόσθετου δασμού 40% σε όλα τα επιβατικά αυτοκίνητα κινεζικής κατασκευής, η τουρκική κυβέρνηση στέλνει στην πραγματικότητα ένα μήνυμα ότι θέλει οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες να επενδύσουν στην Τουρκία, σύμφωνα με διάφορα τουρκικά μέσα.

Τουρκία: Επιβάλλει επιπλέον δασμούς 40% σε κινεζικά οχήματα

Με την αύξηση των δασμών, η Άγκυρα στοχεύει επίσης να περιορίσει τις εισαγωγές αυτοκινήτων — συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και στην ενθάρρυνση των κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών να επενδύσουν στην Τουρκία.

Οι εισαγωγές επιβατικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 24% σε σχέση με ένα χρόνο πριν σε 203.000 μονάδες το πρώτο τετράμηνο του 2024.

Οι κινεζικές εταιρείες πούλησαν περισσότερα από 38.000 οχήματα τον Ιανουάριο-Μάιο, τα οποία αντιστοιχούσαν σε μερίδιο αγοράς 8%, από 6% σε ολόκληρο το 2023. Οι Cherry, MG και BYD ήταν οι κινεζικές μάρκες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις.

Ίδρυση εργοστασίων

Όταν ο πρόσθετος δασμός τεθεί σε ισχύ από τις 8 Ιουλίου, οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες δεν είναι πιθανό να διατηρήσουν το μερίδιό τους στην τουρκική αγορά, καθώς οι τιμές των αυτοκινήτων τους θα αυξηθούν.

«Ενώ προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές, εργαζόμαστε εντατικά μαζί με τα τουρκικά υπουργεία σχετικά με την ίδρυση εργοστασίου στην Τουρκία», δήλωσε στην Hurriyet ο Σι Φενγκού, πρόεδρος της Chery Türkiye.

Η εταιρεία καταβάλλει προσπάθειες για να ξεκινήσει η παραγωγή στην Τουρκία το συντομότερο δυνατό, πρόσθεσε ο Σι.

«Ο δασμός [στα κινεζικά οχήματα] ήρθε νωρίτερα και ήταν πιο σκληρός από ό,τι περιμέναμε», δήλωσε ο Καγκάν Νταγκτεκίν, Διευθύνων Σύμβουλος της Doğan Trend, που εμπορεύεται οχήματα MG στην Τουρκία.

Ο Νταγκτεκίν σημείωσε ότι η MG σχεδιάζει να κατασκευάσει εργοστάσια στην Ευρώπη. «Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι ένα από αυτά τα εργοστάσια θα εγκατασταθεί στην Τουρκία», είπε.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η λήψη αποφάσεων για την πραγματοποίηση επενδύσεων είναι μια μακρά διαδικασία και τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή