Αύξησαν τις προσδοκίες για το ρυθμό αποκλιμάκωσης των αμερικανικών επιτοκίων οι traders μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ο οποίος κινήθηκε με χαμηλότερους ρυθμούς από το αναμενόμενο. Η αγορά των αγορά ομολόγων βλέπει αυξανόμενες πιθανότητες μείωσης ήδη από τον Σεπτέμβριο.

Τα ομόλογα σημείωσαν ράλι μετά την έκθεση που έδειξε ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε απροσδόκητα τον Μάιο, ωθώντας τις αποδόσεις των διετών χαμηλότερα έως και 15 μονάδες βάσης στο 4,68%. Τα συμβόλαια swap που προβλέπουν τις  αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ανατιμολογήθηκαν, συνυπολογίζοντας πλήρως τις μειώσεις των επιτοκίων τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ενώ  αύξησαν τις πιθανότητες για μείωση του Σεπτεμβρίου στο 76%.

ΗΠΑ: Αμετάβλητος ο πληθωρισμός τον Μάιο- Κινήθηκε χαμηλότερα των προβλέψεων

«Αυτή είναι μια πολύ αδύναμη έκθεση» εξηγεί στο Bloomberg, o Ντάνιελ Μαλχόλαντ, ανώτερος διευθύνων σύμβουλος της Crews & Associates. «Η Fed είναι πλήρως στο παιχνίδι για μείωση τον Σεπτέμβριο τώρα».

Σε όλη την καμπύλη, οι αποδόσεις των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά τουλάχιστον περίπου 7 μονάδες βάσης και η απόδοση αναφοράς των 10 ετών ομολόγων υποχώρησε περίπου κατά 11 μονάδες βάσης στο 4,30%. Η αυξανόμενη αισιοδοξία για τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed φέτος πυροδότησε επίσης την απότομη καμπύλη αποδόσεων, αν και οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων παραμένουν υψηλότερες από τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων τίτλων, διατηρώντας αναστραμμένη την καμπύλη αποδόσεων.

Τα αισιόδοξα μηνύματα από το μέτωπο του πληθωρισμού

Ένα βασικό μέτρο του υποκείμενου πληθωρισμού στις ΗΠΑ υποχώρησε για δεύτερο μήνα τον Μάιο, δίνοντας στους αξιωματούχους της Fed περισσότερη εμπιστοσύνη ότι τα υψηλά επιτόκια μειώνουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Ο δομικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή — ο οποίος εξαιρεί το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας — αυξήθηκε με ρυθμό 3,4% σε ετήσια βάση, με τον χαμηλότερο ρυθμό σε περισσότερα από τρία χρόνια.

Λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση πολιτικής της Fed τον Ιούνιο, ωστόσο, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που κινήθηκε χαμηλότερα από το αναμενόμενο επαναφέρουν τις προσδοκίες για τις μειώσεις των επιτοκίων. Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να λάβουν υπόψη τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν κατά τη διήμερη συγκέντρωση τους κατά τον καθορισμό των τριμηνιαίων οικονομικών προβολών τους.

Για τους εμπόρους, αυτό καθιστά την ενημερωμένη dot plot που ανακοινωθεί σήμερα ακόμη πιο σημαντική στην προσπάθεια να χρονομετρηθεί η πορεία προς τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Γαλλία: Τι περιμένουν από τη νέα κυβέρνηση οι επενδυτές των ομολόγων
Αγορές |

Οι «εκδικητές των ομολόγων» περιμένουν στη γωνία τη Γαλλία

Σύμφωνα με αναλυτές η νέα κυβέρνηση στη Γαλλία θα πρέπει να λάβει αντιδημοφιλή μέτρα για τη δημοσιονομική προσαρμογή, σε διαφορετική περίπτωση οι «εκδικητές των ομολόγων» θα κινηθούν επιθετικά