Συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg και στον δημοσιογράφο Τομ Μακένζι, παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο των ευρωεκλογών της Κυριακής, όπου μεγάλος νικητής αναδείχθηκε η αποχή των πολιτών από τις κάλπες.

Σχετικά με την οικονομία της χώρας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το ταμείο ανάκαμψης ήταν ένα πετυχημένο εργαλείο στήριξης που διαχειρίστηκε καλά η ελληνική κυβέρνηση, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τη βαρύτητα που έχει ο τουρισμός, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η ελληνική οικονομία δεν βασίζεται μόνο στον τουρισμό αλλά και σε άλλους τομείς όπως η τεχνολογία, οι επενδύσεις, ο πράσινος μετασχηματισμός κ.τ.λ. «Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζουμε προσπαθούν να αλλάξουν το μείγμα της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά είναι η μείωση της ανεργίας, αυτός είναι ένας από τους στόχους μας», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Ανένδοτος για μείωση ΦΠΑ, παράθυρο για διορθώσεις στο φορολογικό των επαγγελματιών

Είμαι ευτυχής που η Ελλάδα δεν αποτελεί σημείο κρίσης και συζήτησης στην Ευρωζώνη, τόνισε μεταξύ άλλων.

Εκλεγήκαμε για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας

Σε σχέση με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές με 28% και αυτό είναι υψηλότερο από το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Αυτές οι εκλογές διεξήχθησαν έναν χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές και υπήρχε μια κούραση, υποστήριξε προσθέτοντας πως υπήρχε και μια ψήφος διαμαρτυρίας για θέματα όπως η ακρίβεια. «Εκλεγήκαμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και αυτό θα κάνουμε και θα κριθούμε στις εκλογές του 2027. Αντίθετα με ό,τι συνέβη σε άλλες χώρες αποφύγαμε την ήττα και είμαστε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα», σημείωσε.

Καμία απόφαση δεν θα ληφθεί χωρίς το ΕΛΚ στην Ευρώπη

Για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη σχολίασε ότι το ΕΛΚ αύξησε τον αριθμό των ευρωβουλευτών και πως η συμμαχία ΕΛΚ, Σοσιαλιστών και Φιλελεύθερων παραμένει κυρίαρχη. Υπάρχει ένας βαθμός υπερβολής όσον αφορά τη στροφή προς τα ακροδεξιά, αλλά τις σημαντικές αποφάσεις θα τις λάβουν αυτές τις τρεις ομάδες, εκτίμησε. Καμία απόφαση δεν θα ληφθεί χωρίς το ΕΛΚ. Υπάρχει το μομέντουμ για μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη.

Σχετικά με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Κυράκος Μητσοτάκης ανέφερε πως είναι βέβαιος ότι θα συνεχίσει ως πρόεδρος της Κομισιόν. Είναι η υποψηφία του ΕΛΚ που είναι η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα. Αν υπάρχουν κόμματα ή κυβερνήσεις που θέλουν να στηρίξουν την υποψηφιότητά της είναι καλοδεχούμενες αλλά δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για στήριξη από ομάδες δεξιά του ΕΛΚ. Είναι καλό για την Κομισιόν να έχει μια συνέχεια οσον αφορά την πρόεδρο.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στη Γαλλία και την απόφαση Μακρόν να προκηρύξει εκλογές απάντησε πως ως χώρα έχουμε στρατηγική συμμαχία με τη Γαλλία και θα ήταν απρεπές να σχολιάσω τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Τέλος, για τη στήριξη στην Ουκρανία δήλωσε ότι «δεν θα κάνουμε τίποτα που θα θέτει σε κίνδυνο την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας. Όταν μιλάμε για αποστολή μαχητικών αυτό είναι ένα άλλο επίπεδο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα