Μπορεί να μην έχει την εμπειρία και τα διαπιστευτήρια που παραδοσιακά περιμένουν οι Γάλλοι ψηφοφόροι, ωστόσο ο Ζορντάν Μπαρτελά έχει τόσο μεγάλη απήχηση στο TikTok που κατακτά τα charts και τους ψηφοφόρους.

Ο 28χρονος έχει χρησιμοποιήσει επιδέξια τα κανάλια του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διευρύνει την απήχηση του ακροδεξιού κόμματός του Rassemblement National (RN) ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, κίνηση που συνέβαλε τη συντριπτική νίκη επί των κεντρώων του Εμανουέλ Μακρόν στις ευρωεκλογές.

Γαλλία: Η κατανομή των εδρών στις πρόωρες εκλογές σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις [γράφημα]

Τώρα που βρίσκεται ενδεχομένως στα πρόθυρα της εξουσίας, μετά την απόφαση-σοκ του Μακρόν να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ο Μπαρντελά θέλει να προβάλει μια νηφάλια εικόνα, σύμφωνα με τους Financial Times.

«Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε», δήλωσε στο RTL σε συνέντευξή του την Τρίτη, ντυμένος με το χαρακτηριστικό του σκούρο κοστούμι και τη γραβάτα. Και τι γίνεται με τους ψηφοφόρους που εξακολουθούν να φοβούνται την άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία; «Οι καιροί έχουν αλλάξει», δήλωσε ο Μπαρντέλα.

Η Μαρίν Λεπέν, η επικεφαλής του RN, η οποία ανέσυρε τον Μπαρντέλα από τη σχετική αφάνεια ως νεαρό ακτιβιστή του κόμματος για να τον μετατρέψει σε ισχυρό όπλο, δήλωσε ότι είναι ο «φυσικός υποψήφιος» για να γίνει πρωθυπουργός, αν εκείνη γινόταν πρόεδρος.

Αυτό το χρονοδιάγραμμα μπορεί να ενισχυθεί δραστικά από την κίνηση του Μακρόν για πρόωρες εκλογές: αν το RN κερδίσει με μεγάλη διαφορά, ο Μπαρντελά θα μπορούσε να βρεθεί στο Ματινιόν, το γραφείο του πρωθυπουργού, μετά την ψηφοφορία της 7ης Ιουλίου και να διευθύνει τις εσωτερικές υποθέσεις της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Τα ατού

Με τη Λεπέν, σχηματίζει ένα συμπληρωματικό δίδυμο που τροφοδοτεί την άνοδο του RN στη Γαλλία. Ο Μπαρντελά ενσαρκώνει το πιο ήπιο, πιο αποδεκτό πρόσωπο του νέου RN που η Λεπέν έχει περάσει πάνω από μια δεκαετία διαμορφώνοντας, αλλά σε αντίθεση με εκείνη, η ηλικία του του επιτρέπει να συμπεριφέρεται σαν να μην επιβαρύνεται από το ρατσιστικό και ξενοφοβικό παρελθόν του κόμματος.

Επίσης, δεν φέρει το βάρος του ονόματος «Λεπέν», το οποίο για ορισμένους ψηφοφόρους εξακολουθεί να συνδέεται με την πολιτική του πατέρα της. Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο οποίος ίδρυσε το κόμμα που προηγουμένως ήταν γνωστό ως Εθνικό Μέτωπο, καταδικάστηκε για ρητορική μίσους επειδή αποκάλεσε το Ολοκαύτωμα «λεπτομέρεια της ιστορίας».

Αλλά τώρα η τοξικότητα που κάποτε συνδέθηκε με τον ηλικιωμένο Λεπέν έχει ξεθωριάσει στο μυαλό πολλών ψηφοφόρων, και ο νέος Μπαρτελά έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της κόρης Λεπέν να εξομαλύνει την εικόνα του κόμματος.

Μια πρώτη δημοσκόπηση της Harris Interactive που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα έδειξε ότι το RN θα μπορούσε να κατακτήσει τις περισσότερες έδρες στην Κάτω Βουλή, με μεγάλη διαφορά από την ομάδα του Μακρόν, αν και όχι την πλειοψηφία. Εάν καταφέρουν να κερδίσουν 289 έδρες στη βουλή των 577, ο Μπαρτελά θα ανακηρυχθεί πρωθυπουργός, αναγκάζοντας τον Μακρόν σε μια κυβέρνηση διαμοιρασμού της εξουσίας, γνωστή ως «συγκατοίκηση».

@jordanbardellaMerci 🙏🏻🇫🇷

♬ son original – Jordan Bardella

Το TikTok

Ο Μπαρτελά έχει εκτοξεύσει τη δημοτικότητά του με το να γίνει το γαλλικό πολιτικό ισοδύναμο του βασιλιά του TikTok. Έχει ένα ισχυρό κοινό 1,5 εκατ. ακολούθων στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που είναι δημοφιλής στους εφήβους και τους νέους. Ενώ βρίσκεται κάτω από τους 4,5 εκατ. ακολούθους του Μακρόν, ο ακροδεξιός ηγέτης επισκιάζει άλλους εξέχοντες πολιτικούς, όπως η Λεπέν και ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ – ο οποίος έχει μόνο 297.000 followers.

Τα βίντεο του Μπαρτελά περιλαμβάνουν από πολιτικάντικες ομιλίες σχετικά με το κόστος ζωής μέχρι στιγμές της προεκλογικής εκστρατείας. Σε μια πρόσφατη ανάρτηση, ποζάρει για selfies μέσα σε ένα πλήθος νεαρών υποστηρικτών φορώντας γυαλιά ηλίου με την επιγραφή «The J» στους φακούς.

Σε ένα άλλο απόσπασμα από μια πρόσφατη συζήτηση στο ραδιόφωνο France Inter κατά τη διάρκεια των ευρωεκλογών, ο Μπαρτελά μιλάει ήρεμα για αυτό που περιγράφει ως ανεξέλεγκτη μετανάστευση, ενώ ο αντίπαλός του Ραφαέλ Γκλούκσμαν φωνάζει από πάνω του. «Αυτοί που υποστηρίζουν τη μαζική μετανάστευση, δεν είναι αυτοί που πρέπει να ζήσουν με αυτήν, επειδή ζουν σε προνομιούχες περιοχές», δηλώνει, αναφερόμενος στον Γκλούκσμαν, ο οποίος μεγάλωσε σε οικογένεια γνωστών διανοουμένων του Παρισιού.

Οι αντιδράσεις

«Όλα τα κορόιδα που τον υποστηρίζουν, δεν καταλαβαίνουν ότι το ακροδεξιό κόμμα του έχει δικτατορικές ιδέες», έγραψε ένας σχολιαστής.

«Ο Ζορντάν Μπαρτελά είναι ο μόνος υποψήφιος που μπορεί να σώσει τη χώρα μας», έγραψε ένας άλλος, υπογραμμίζοντας το μήνυμα με τρία emojis καρδιάς σε κόκκινο, λευκό και μπλε χρώμα.

Με κάθε εκλογική αναμέτρηση, τα αποτελέσματα του RN βελτιώνονται: το κόμμα υπό την ηγεσία του Μπαρτελά στις ευρωεκλογές της Κυριακής κέρδισε διπλάσιες ψήφους από την Αναγέννηση του Μακρόν και 9% περισσότερες από ό,τι το 2019. Στην προεδρική ψηφοφορία, η Λεπέν έφτασε το 41% έναντι του Μακρόν το 2022, από 34% στην ίδια αναμέτρηση το 2017.

Τελικά, ποιος είναι;

Ο νεαρός πολιτικός έχει τελειοποιήσει την αφήγηση ιστοριών γύρω από τη δημόσια περσόνα του. Αν και ο ίδιος και το RN είναι σταθερά κατά της μετανάστευσης, διακηρύσσει τις ιταλικές ρίζες της οικογένειάς του.

Μιλάει συχνά για το ότι μεγάλωσε σε μια εργατική κατοικία με μια ανύπαντρη μητέρα που αγωνιζόταν να τον συντηρήσει στο φτωχό, μεταναστευτικό προάστιο Saint-Denis, βόρεια του Παρισιού.

Η αλήθεια όμως είναι ελαφρώς διαφορετική: δεν μεγάλωσε σε συνθήκες φτώχειας, καθώς ο πατέρας του είχε τη δική του επιχείρηση και τον έστειλε σε ιδιωτικά σχολεία, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Σε μια γαλλική πολιτική τάξη που πριμοδοτεί τα διπλώματα της École Normale Supérieure και της Sciences Po, ο Μπαρτελά ξεχωρίζει επειδή εγκατέλειψε τις σπουδές γεωγραφίας στη Σορβόννη. Μπήκε στην πολιτική και το RN σε ηλικία 17 ετών και δεν έχει εργαστεί σε εταιρικό περιβάλλον ή δεν έχει ασκήσει κάποιο άλλο επάγγελμα.

Ωστόσο, ο Μπαρτελά είναι προικισμένος επικοινωνιολόγος, ικανός να μεταφέρει τις ιδέες του RN στους υποστηρικτές του, οι οποίοι τον αποθεώνουν σαν ποπ σταρ. Οι προεκλογικές του συγκεντρώσεις προσελκύουν νεαρά πλήθη με μουσική και μπίρα για όλους, ενώ το κοινό τον αποθεώνει φωνάζοντας το όνομά του και ζητά να βγει selfies μαζί του.

Και οι αναποδιές

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, οι δημόσιες αναποδιές δεν φαίνεται να μειώνουν τη δημοτικότητά του. Πολλοί αναλυτές τόνισαν πως ο Μπαρτελά έχασε σε μια πρόσφατη τηλεοπτική συζήτηση με τον Αττάλ, όταν ο ηγέτης του RN εμφανίστηκε λίγος σε λεπτομέρειες και ασαφής σχετικά με τα μεταναστευτικά σχέδια του κόμματός του. Αλλά οι δημοσκοπήσεις ανέβηκαν υπέρ του μέσα στις επόμενες ημέρες.

Τον τελευταίο καιρό έχει επιδιώξει να δικτυωθεί με την επιχειρηματική κοινότητα, η οποία είναι από καιρό επιφυλακτική απέναντι στην ακροδεξιά. Υπήρξαν ενδείξεις ότι οι απόψεις του για την οικονομία είναι πιο φιλελεύθερες και υπέρ της ελεύθερης αγοράς σε σχέση με τη Λεπέν, η οποία έχει τοποθετηθεί περισσότερο σαν υποστηρικτής του κρατισμού, για να κερδίσει τους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης.

Το δίδυμο

Άλλοι πάλι έχουν προβλέψει ότι η Λεπέν και ο Μπαρτελά θα στραφούν τελικά ο ένας εναντίον του άλλου, ιδίως καθώς η δημοτικότητά του επισκιάζει τη δική της. Το περιβάλλον του Μακρόν προσπάθησε διακριτικά να μπει σφήνα ανάμεσά τους επαινώντας τον σε ανεπίσημα σχόλια στον γαλλικό Τύπο, επισημαίνοντας πως ο ίδιος ο Μπαρτελά θα έχει φιλοδοξίες για το 2027.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, το δίδυμο των ηγετών του RN έχει συμπορευτεί. Από τη μια ο Μπαρτελά έχει ένα μεγάλο πορτρέτο του ίδιου και της Λεπέν να χαμογελούν μαζί, κρεμασμένο στο γραφείο του. Και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το επίσημο «vous» (εσείς) για να την προσφωνήσει.

Ενώ ερωτηθείς σε συνέντευξή του στους Financial Times τον Δεκέμβριο, είπε ότι «δεν υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ μας για έναν απλό λόγο: εκείνη δημιούργησε αυτό το δίδυμο. Της οφείλω ένα μεγάλο μέρος αυτού που είμαι σήμερα και δουλεύουμε πολύ ομαλά μαζί. Δεν θα χαρίζαμε στους άλλους το θέαμα ενός διχασμού μεταξύ μας. Μόνο όσοι δεν μας γνωρίζουν, νομίζουν ότι θα το κάναμε».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα