Λίγα χρόνια κράτησε η «αποχή» της ΙΟΝ από τη δυναμική κατηγορία των ζαχαρωδών προϊόντων, ένα από τα πιο δυνατά «χαρτιά» για το κανάλι της μικρής λιανικής και εσχάτως των σούπερ μάρκετ.

ΙΟΝ: Εξαγόρασε το 75% της Λάβδας Α.Ε.

Η εξαγορά της καραμελοποιίας Λάβδας επαναφέρει την ιστορική βιομηχανία, με βασικό μέτοχο τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, σε γνώριμα «μονοπάτια», σηματοδοτώντας ένα δυναμικό come back στον κλάδο των ζαχαρωδών.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο κος Σπύρος Θεοδωρόπουλος στον ΟΤ έχουν δρομολογηθεί ισχυρά επαναλανσαρίσματα κωδικών όπως οι εμβληματικές καραμέλες baloo.

Όπως ανακοινώθηκε χθες «η συνένωση των δύο ιστορικών ελληνικών εταιρειών θα δημιουργήσει οικονομίες κλίμακος και θα ενδυναμώσει περαιτέρω την ανάπτυξή τους στις αγορές που δραστηριοποιούνται, δημιουργώντας επιπλέον αξία για τους εργαζόμενους, τους συνεργάτες και τους καταναλωτές».

Η αρχιτεκτονική του deal

Από τις παραδοσιακές επιχειρήσεις του κλάδου της καραμέλας, η Λάβδας, η οποία συμπλήρωσε πέρυσι 70 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά, περνάει κατά 75% στον έλεγχο της ΙΟΝ, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στην Bespoke SGA Holdings.

Πωλητές ήταν ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος, που κατείχε εδώ και χρόνια το 25% της καραμελοποιίας, καθώς και η οικογένεια Λάβδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ το εναπομείναν 25% το διατηρεί ένας εκ των παλαιών μετόχων της Λάβδας, ο οποίος φέρεται ότι θα παραμείνει και στην διοίκηση.

Η Λάβδας αποτελεί έναν από τους πλέον ισχυρούς παίκτες στην εγχώρια αγορά καραμέλας, έχοντας αναπτύξει ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο με δημοφιλή προϊόντα όπως: Jelly Pop, Eclair, Charleston, Geneva, Αγελαδίτσα, Λάβδας, Χρυσή Γάλακτος, Piccolo, Gum On! και Zero.

Πέρα από την εγχώρια παρουσία, η εταιρεία τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει και εξαγωγικές πωλήσεις στις αγορές της Ευρώπης, των Η.Π.Α., της Ασίας και των Αραβικών κρατών όπου απευθύνει περισσότερο από το 50% των προϊόντων της.

Ο τζίρος της Λάβδας για το 2023 κατέγραψε άνοδο κατά 20% ενώ εξίσου ενισχυμένη εμφανίζεται και η κερδοφορία της εταιρείας.

Ο κύκλος εργασιών στη χρήση 2022 ανήλθε σε 24,42 εκατ. ευρώ, από 17,71 εκατ. ευρώ το 2021. Η εταιρεία κατέγραψε κέρδη προ φόρων περίπου 806 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 275 χιλ. ευρώ το 2021 καθώς και κέρδη μετά φόρων 677 χιλ. ευρώ έναντι ζημιών 245 χιλ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Μάλιστα η εταιρεία προχώρησε στην προσθήκη 35 νέων εργαζομένων με αποτέλεσμα το σύνολο του εργατικού δυναμικού να φθάσει τα 193 άτομα.

Με γεύση ονείρου

Μπορεί η ΙΟΝ να έχει ταυτιστεί με τη σοκολάτα και το iconic κλαδί αμυγδαλιάς να συνεχίζει να στολίζει τις μέρες και τις νύχτες μικρών και μεγάλων, αλλά πολλοί που έχουν κλείσει τα δεύτερα –άντα κάνουν (ακόμη) throwback με τις καραμέλες της ιστορικής βιομηχανίας.

Σε 8 θρυλικές γεύσεις και αξέχαστες διαφημίσεις:

Μέντα;
-Ούτε κουβέντα!
Πορτοκάλι;
-Θέλω κι άλλη!
Βουτύρου;
-Με γεύση ονείρου!

οι καραμέλες ήταν για δεκαετίες ένα σημαντικό asset στο χαρτοφυλάκιο της ΙΟΝ.

Η αρχή έγινε το 1938, όταν η ιστορική βιομηχανία, μόλις 8 χρόνια από την ίδρυσή της, ενώθηκε με μια άλλη σημαντική βιομηχανία της εποχής: τη NAΣKO Α.Ε. των επιχειρηματιών Νασιόπουλου και Κωτσιόπουλου (ΝΑΣ=Nασιόπουλος, KO=Κωτσιόπουλος).

Η ΝΑΣΚΟ, που θα δημιουργήσει αργότερα από τις καραμέλες ΙΟΝ Υγείας, τις πρώτες καραμέλες λαιμού στην Ελλάδα, μέχρι τις γεμιστές καραμέλες ΝΑΣΚΟ με φρούτα, απορροφήθηκε από την πειραιώτικη σοκολατοποιία το 1956.

Με αυτό τον τρόπο η ΙΟΝ θα αποκτήσει τη σημερινή της μορφή, με παραγωγή ευρείας γκάμας ζαχαρωδών και σοκολατοειδών προϊόντων.

Ακολουθεί το λανσάρισμα της μάρκας O-Mamy, καθώς και οι καραμέλες βουτύρου Baloo.

Στο τέλος του 2023 οι συνολικές πωλήσεις της κατηγορίας τσίχλας και καραμέλας εμφάνισαν άνοδο σε όγκο πάνω από 6% στα σούπερ μάρκετ και πολύ μεγαλύτερη σε αξία, της τάξης του 22,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων
Επιχειρήσεις |

Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να δίνουν στην αγορά την ευκαιρία να "αναπνέει" προκειμένου να αναπτύσσεται σταθερά», ανέφερε ο Νίκος Παπαδόγλου στο 28th Annual Economist Government Roundtable

Netcompany-Intrasoft: Πραγματοποιώντας κομβικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού για την Ελλάδα και την Ευρώπη
Επιχειρήσεις |

Netcompany-Intrasoft: Πραγματοποιώντας κομβικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Σε βάθος τριών δεκαετιών, η εταιρεία έχει χτίσει πολύτιμη τεχνογνωσία, πραγματοποιώντας στρατηγικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και προσφέροντας υπηρεσίες που βρίσκονται σταθερά στην αιχμή της τεχνολογίας