Στη μεγέθυνση του «αποτυπώματος» της Prodea στον κλάδο της φιλοξενίας στοχεύει η διοίκηση της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ, έχοντας δρομολογήσει την εξαγορά και του υπόλοιπου 20% της Mediterranean Hospitality Venture (MHV). Η Prodea, επενδύοντας 250 εκατ. ευρώ, είχε αποκτήσει από τον Γιάννη Παπαλέκα το 55% της εταιρείας στις αρχές του χρόνου, φθάνοντας στο 80%.

Prodea: Πράσινο φως από τη ΓΣ για διανομή μερίσματος 0,247 ευρώ ανά μετοχή

Την τουριστική στόχευση της μεγαλύτερης ελληνικής ΑΕΕΑΠ ανέλυσε η διοίκηση κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση και όπως εξήγησε ο Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, πρόεδρος της Prodea «υπάρχει σημαντική υπεραξία που προσδοκούμε να έχουμε από έργα που έχει ξεκινήσει η MHV», με τον Άρη Καρυτινό, CEO της εταιρείας, να αναφέρει ότι «σε όλα όσα επενδύουμε θέλουμε το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο, αφού είμαστε μακροπρόθεσμοι επενδυτές».

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται εντός δωδεκαμήνου και θα πραγματοποιηθεί στην ίδια τιμή ανά μετοχή, με την Prodea να επενδύει επιπλέον 64 εκατ. ευρώ.

Συνολικά στον ξενοδοχειακό κλάδο ο όμιλος διαθέτει 13 μονάδες με 1.756 δωμάτια και ετήσια EBITDA 55 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της αλλαγής της σύνθεσης και της βελτιστοποίησης του χαρτοφυλακίου της Prodea, εκτός των ξενοδοχείων, «καθοριστικός παράγοντας της ελληνικής οικονομίας», όπως σημείωσε ο κος Καρυτινός, η εισηγμένη μπαίνει πλέον σε αναπτύξεις και στους τομείς των πράσινων γραφείων, καθώς και των logistics εκμεταλλευόμενη το θετικό momentum στην ελληνική αγορά.

Ταυτόχρονα προχωρά στην πώληση των παλιών και πιο ώριμων ακινήτων. Τα τελευταία δύο χρόνια η Prodea έχει εκποιήσει ακίνητα αξίας 500 εκατ. ευρώ, διανέμοντας κέρδη ύψους 90 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να έχει καταγράψει υπεραξία 7%.

Στα πιθανά exits το επόμενο διάστημα συγκαταλέγονται ο Πύργος του Πειραιά, από τον οποίο και η Dimand έχει δηλώσει πως θα εξέλθει πιθανότατα εντός του 2024, καθώς και το «Αθηνών Αρένα» που πέρασε στην ιδιοκτησία της Prodea στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας με τους πιστωτές και την οικογένεια του επιχειρηματία Γιάννη Παπαθεοχάρη. Για το τελευταίο η διοίκηση της ΑΕΕΑΠ έχει εξετάσει διάφορα σενάρια, από τη μετατροπή του σε γραφειακούς χώρους και την ανάπτυξη μεικτών χρήσεων με συνεδριακό κέντρο μέχρι και την αλλαγή χρήσης σε ξενοδοχείο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείει και την πώλησή του ως έχει, εφόσον κριθεί ότι αυτή η επιλογή είναι πιο συμφέρουσα.

Επενδυτικό πλάνο 518 εκατ. ευρώ

Το μελλοντικό πλάνο της ΑΕΕΑΠ που εκτείνονται έως το 2027 περιλαμβάνει επενδύσεις σε 17 ακίνητα (γραφεία, ξενοδοχεία, logistics και κατοικίες), συνολικής έκτασης 257.000 τ.μ.

Το ύψος των επενδύσεων θα ανέλθει στα 518 εκατ. ευρώ με την αξία τους κατά την ολοκλήρωση να ξεπερνά τα 650 εκατ. ευρώ.

Οι δύο μεγαλύτερες επενδύσεις που υλοποιεί η ΑΕΕΑΠ αυτό το διάστημα είναι το πράσινο office campus στην Κηφισίας, στην ενοποιημένη οικοπεδική έκταση όπου βρίσκονταν το λούνα πάρκ Αηδονάκια και η Εκκλησία των Μαρτύρων του Ιεχωβά, καθώς και ένα logistics park 100.000 τ.μ. στον Ασπρόπυργο. Ο συνολικός προϋπολογισμός των δύο αυτών αναπτύξεων διαμορφώνεται στα 120 εκατ. ευρώ.

Στο τέλος του 2023, η Prodea ήταν ιδιοκτήτρια 338 ακινήτων, αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τα έσοδα από τα μισθώματα να ανέρχονται στα 146 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο το EBITDA διαμορφώθηκε σε 230 εκατ. και οι ελεύθερες ταμειακές ροές στα 141 εκατ. ευρώ.

Μετατίθεται το placement

Σε ό,τι αφορά τη διασπορά των μετοχών της Prodea, η οποία ανέρχεται στο 18%, έγινε σαφές πως η προοπτική ενός placement θα καθυστερήσει εξαιτίας των συνθηκών, που θα απαιτούσαν πώληση των μετοχών με μεγάλο discount.

Αν και ο κος Παπαχριστοφόρου επιθυμεί να διαθέσει επιπλέον μετοχές, όπως είπε, οι προσφορές που έχει δεχτεί μέχρι τώρα και έχουν απορριφθεί αφού ήταν με discount 30% επί της εσωτερικής αξίας της μετοχής.

Πάντως εξετάζεται ένα placement ακόμα και στις διεθνείς αγορές, από το 2025 κι έπειτα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων
Επιχειρήσεις |

Παπαδόγλου (Nexi Ελλάδος): Μεταρρυθμίσεις και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντων

«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να δίνουν στην αγορά την ευκαιρία να "αναπνέει" προκειμένου να αναπτύσσεται σταθερά», ανέφερε ο Νίκος Παπαδόγλου στο 28th Annual Economist Government Roundtable

Netcompany-Intrasoft: Πραγματοποιώντας κομβικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού για την Ελλάδα και την Ευρώπη
Επιχειρήσεις |

Netcompany-Intrasoft: Πραγματοποιώντας κομβικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Σε βάθος τριών δεκαετιών, η εταιρεία έχει χτίσει πολύτιμη τεχνογνωσία, πραγματοποιώντας στρατηγικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού και προσφέροντας υπηρεσίες που βρίσκονται σταθερά στην αιχμή της τεχνολογίας