Στη μεγέθυνση του «αποτυπώματος» της Prodea στον κλάδο της φιλοξενίας στοχεύει η διοίκηση της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ, έχοντας δρομολογήσει την εξαγορά και του υπόλοιπου 20% της Mediterranean Hospitality Venture (MHV). Η Prodea, επενδύοντας 250 εκατ. ευρώ, είχε αποκτήσει από τον Γιάννη Παπαλέκα το 55% της εταιρείας στις αρχές του χρόνου, φθάνοντας στο 80%.
Prodea: Πράσινο φως από τη ΓΣ για διανομή μερίσματος 0,247 ευρώ ανά μετοχή
Την τουριστική στόχευση της μεγαλύτερης ελληνικής ΑΕΕΑΠ ανέλυσε η διοίκηση κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση και όπως εξήγησε ο Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, πρόεδρος της Prodea «υπάρχει σημαντική υπεραξία που προσδοκούμε να έχουμε από έργα που έχει ξεκινήσει η MHV», με τον Άρη Καρυτινό, CEO της εταιρείας, να αναφέρει ότι «σε όλα όσα επενδύουμε θέλουμε το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο, αφού είμαστε μακροπρόθεσμοι επενδυτές».
Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται εντός δωδεκαμήνου και θα πραγματοποιηθεί στην ίδια τιμή ανά μετοχή, με την Prodea να επενδύει επιπλέον 64 εκατ. ευρώ.
Συνολικά στον ξενοδοχειακό κλάδο ο όμιλος διαθέτει 13 μονάδες με 1.756 δωμάτια και ετήσια EBITDA 55 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο της αλλαγής της σύνθεσης και της βελτιστοποίησης του χαρτοφυλακίου της Prodea, εκτός των ξενοδοχείων, «καθοριστικός παράγοντας της ελληνικής οικονομίας», όπως σημείωσε ο κος Καρυτινός, η εισηγμένη μπαίνει πλέον σε αναπτύξεις και στους τομείς των πράσινων γραφείων, καθώς και των logistics εκμεταλλευόμενη το θετικό momentum στην ελληνική αγορά.
Ταυτόχρονα προχωρά στην πώληση των παλιών και πιο ώριμων ακινήτων. Τα τελευταία δύο χρόνια η Prodea έχει εκποιήσει ακίνητα αξίας 500 εκατ. ευρώ, διανέμοντας κέρδη ύψους 90 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να έχει καταγράψει υπεραξία 7%.
Στα πιθανά exits το επόμενο διάστημα συγκαταλέγονται ο Πύργος του Πειραιά, από τον οποίο και η Dimand έχει δηλώσει πως θα εξέλθει πιθανότατα εντός του 2024, καθώς και το «Αθηνών Αρένα» που πέρασε στην ιδιοκτησία της Prodea στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας με τους πιστωτές και την οικογένεια του επιχειρηματία Γιάννη Παπαθεοχάρη. Για το τελευταίο η διοίκηση της ΑΕΕΑΠ έχει εξετάσει διάφορα σενάρια, από τη μετατροπή του σε γραφειακούς χώρους και την ανάπτυξη μεικτών χρήσεων με συνεδριακό κέντρο μέχρι και την αλλαγή χρήσης σε ξενοδοχείο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείει και την πώλησή του ως έχει, εφόσον κριθεί ότι αυτή η επιλογή είναι πιο συμφέρουσα.
Επενδυτικό πλάνο 518 εκατ. ευρώ
Το μελλοντικό πλάνο της ΑΕΕΑΠ που εκτείνονται έως το 2027 περιλαμβάνει επενδύσεις σε 17 ακίνητα (γραφεία, ξενοδοχεία, logistics και κατοικίες), συνολικής έκτασης 257.000 τ.μ.
Το ύψος των επενδύσεων θα ανέλθει στα 518 εκατ. ευρώ με την αξία τους κατά την ολοκλήρωση να ξεπερνά τα 650 εκατ. ευρώ.
Οι δύο μεγαλύτερες επενδύσεις που υλοποιεί η ΑΕΕΑΠ αυτό το διάστημα είναι το πράσινο office campus στην Κηφισίας, στην ενοποιημένη οικοπεδική έκταση όπου βρίσκονταν το λούνα πάρκ Αηδονάκια και η Εκκλησία των Μαρτύρων του Ιεχωβά, καθώς και ένα logistics park 100.000 τ.μ. στον Ασπρόπυργο. Ο συνολικός προϋπολογισμός των δύο αυτών αναπτύξεων διαμορφώνεται στα 120 εκατ. ευρώ.
Στο τέλος του 2023, η Prodea ήταν ιδιοκτήτρια 338 ακινήτων, αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τα έσοδα από τα μισθώματα να ανέρχονται στα 146 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο το EBITDA διαμορφώθηκε σε 230 εκατ. και οι ελεύθερες ταμειακές ροές στα 141 εκατ. ευρώ.
Μετατίθεται το placement
Σε ό,τι αφορά τη διασπορά των μετοχών της Prodea, η οποία ανέρχεται στο 18%, έγινε σαφές πως η προοπτική ενός placement θα καθυστερήσει εξαιτίας των συνθηκών, που θα απαιτούσαν πώληση των μετοχών με μεγάλο discount.
Αν και ο κος Παπαχριστοφόρου επιθυμεί να διαθέσει επιπλέον μετοχές, όπως είπε, οι προσφορές που έχει δεχτεί μέχρι τώρα και έχουν απορριφθεί αφού ήταν με discount 30% επί της εσωτερικής αξίας της μετοχής.
Πάντως εξετάζεται ένα placement ακόμα και στις διεθνείς αγορές, από το 2025 κι έπειτα.
Latest News
Έκρηξη εσόδων για τη Γαλακτοβιομηχανία «Ομηρος» - Σχέδια επέκτασης σε νέες αγορές
H Γαλακτοβιομηχανία Όμηρος προχώρησε στην έναρξη λειτουργίας του νέου, υπερσύγχρονου εργοστασίου καθώς και την κυκλοφορία καινοτόμων προϊόντων
ΑΧΙΑ: Ισχυρά τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ - Στα 16,40 ευρώ η τιμή στόχος
Κατά την ΑΧΙΑ, η τριμηνιαία απόδοση οφείλεται στις συνεχιζόμενες θετικές τάσεις για τα αθλητικά στοιχήματα τόσο στα διαδικτυακά όσο και στα κανάλια λιανικής
Άλμα 661% στα καθαρά κέρδη της Ideal - Ο ρόλος των Attica και της πληροφορικής
Στα 265 εκατ. ευρώ τα έσοδα της IDEAL Holdings με άνοδο 208% - Εξετάζουμε επενδυτικές ευκαιρίες, τονίζει ο πρόεδρος
Πώς η αθόρυβη Cavino έφτασε στην κορυφή του ελληνικού κρασιού
Το success story της Cavino που κατάφερε να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη οινοποιητική βιομηχανία της χώρας – Ο ρόλος Τσάνταλη, Μπουτάρη και Κουρτάκη
Motor Oil: Πώς θα χτίσει… «πράσινα» EBITDA 500 εκατ. το 2030
Τα επόμενα επενδυτικά ορόσημα της Motor Oil για τον μετασχηματισμό του ομίλου - Τα κέρδη από ηλεκτρισμό και κυκλική οικονομία
Unilever: Τι συμβαίνει με το σχέδιο αναδιάρθρωσης – Πώς το παγωτό σώζει την παρτίδα
Ο βραχίονας παγωτού της Unilever είναι παγκόσμιος ηγέτης στην κατηγορία του, με την αποτίμησή του να αγγίζει και τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια
Τράπεζες: Το 2026 η επιστροφή των εσόδων στα επίπεδα του 2024
Για μια χρονιά χαμηλών πτήσεων όσον αφορά στα καθαρά έσοδα από τόκους προετοιμάζονται οι τράπεζες
ElvalHalcor: Ανθεκτικότητα με EBITDA στα 180 εκατ. το εννεάμηνο – Μείωση κατά 171 εκατ. στον καθαρό δανεισμό
Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη της ElvalHalcor ανήλθαν στα 210,1 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2024, έναντι 165,2 εκατ. ευρώ πέρυσι
Motor Oil: «Πράσινο» το 40% των EBITDA μέχρι το 2030 – Η στρατηγική μετασχηματισμού του ομίλου
Ο Όμιλος Motor Oil από το 2022 έχει επενδύσει 1,8 δισ. ευρώ στην πράσινη μετάβαση
ΟΠΑΠ: Εκτινάχθηκαν τα κέρδη στο 9μηνο - Έφτασαν στα 352 εκατ. ευρώ
Αύξηση 14,4% στα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ, φτάνοντας τα 352 εκατ. ευρώ - Τι έδωσαν πρακτορεία και online στοίχημα