Στον επανασχεδιασμό των διαγωνισμών για έργα αποθήκευσης ενέργειας, των επιδοτήσεων που πρέπει να λαμβάνουν και του τρόπου λειτουργίας τους προχωρά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο του υπουργού κ. Θόδωρου Σκυλακάκη σχεδιάζει να προωθήσει τα αναγκαία έργα αποθήκευσης που χρειάζεται το ενεργειακό σύστημα της χώρας, αλλά δίχως τη χορήγηση λειτουργικής και επενδυτικής ενίσχυσης που εξασφάλιζαν οι δύο πρώτοι διαγωνισμοί για μπαταρίες που «έτρεξαν» με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

ΙEA: Οι παγκόσμιες επενδύσεις καθαρής ενέργειας θα φτάσουν τα 2 τρισ. δολάρια το 2024

Πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας να συμμετέχουν απευθείας στην αγορά, δηλαδή να μην εξασφαλίζουν εγγυημένο έσοδο με «ταρίφα» αλλά ούτε στήριξη στο CAPEX.

Εξαίρεση τα νησιά

«Μοναδική εξαίρεση θα αποτελούν υβριδικά συστήματα στα νησιά δηλαδή μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που συνοδεύονται από μπαταρίες», αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στέλεχος του υπουργείου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα ποσά για την επιδότησή τους θα προέλθουν από το Ταμείο Απανθρακοποίησης των νησιών. Σε αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρωθούν κονδύλια ύψους από 1,5 έως 3 δισ. ευρώ από τα έσοδα που θα προκύψουν από τον πλειστηριασμό 25 εκατ. δικαιωμάτων εκπομπών CO2 (διοξειδίου του άνθρακα). Το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί από το ύψος του κόστους των δικαιωμάτων κατά τη διετία 2024-2025.

Έως 330 εκατ. ευρώ για τα υβριδικά στα νησιά

Τα κονδύλια του Ταμείου θα κατευθυνθούν στην επιδότηση δράσεων για το «πρασίνισμα» των νησιών, μεταξύ των οποίων και για την εγκατάσταση υβριδικών συστημάτων. Ειδικότερα, κονδύλια από 133 εκατ. ευρώ έως και 330 εκατ. ευρώ (εξαρτάται από τα χρήματα που τελικά θα συγκεντρωθούν στο Ταμείο Απανθρακοποίησης) σχεδιάζεται να επιδοτήσουν κατά 50% καταναλωτές όλων των κατηγοριών – από επιχειρήσεις και ξενοδοχεία μέχρι νοικοκυριά – για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας.

Ακόμη, 210 εκατ. ευρώ μπορεί να ενισχύσουν μονάδες ΑΠΕ με αποθήκευση, με επιδότηση 42%. Επίσης, πρόσθετοι πόροι έως και 160 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για τη στήριξη μονάδων ΑΠΕ με μπαταρία behind the meter, ενώ περίπου 150 εκατ. ευρώ μπορεί να διατεθούν για αυτόνομες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας.

Οι νέοι «διαγωνισμοί»

Όσο για την αρχιτεκτονική των διαγωνισμών για μονάδες αποθήκευσης (standalone μπαταρίες) που είχαν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και του REPpowerEu αναμένεται να αλλάξει ριζικά. Το σκεπτικό του ΥΠΕΝ, είναι ότι οι τεχνολογίες πλέον έχουν ωριμάσει και τα έργα μπορούν να είναι βιώσιμα συμμετέχοντας απευθείας στην αγορά, δίχως λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση.

Έτσι, στις προσκλήσεις που θα «τρέξουν» από το ΥΠΕΝ οι ενδιαφερόμενοι θα εξασφαλίζουν την υλοποίηση των έργων βάσει διαφόρων κριτηρίων όπως τον χρόνο ηλέκτρισης των έργων τους ή την εγγυητική εκτέλεσης του έργου κλπ. Όσοι προκριθούν θα έχουν προτεραιότητα στη χορήγηση όρων σύνδεσης με το ηλεκτρικό σύστημα. Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι ήδη σήμερα, μέσω των δύο πρώτων διαγωνισμών που «έτρεξε» η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν εξασφαλίσει επενδυτική ενίσχυση και «κλείδωσαν» ταρίφα έργα αποθήκευσης (standalone) συνολικής ισχύος πάνω από 700 MW (μεγαβάτ).

Στόχος

Στόχος του υπουργείου είναι η προσθήκη περισσότερων μπαταριών ισχύος 1,5 GW (γιγαβάτ) ώστε να διευρυνθεί ο ηλεκτρικό χώρος και να συγκρατηθούν οι αυξανόμενες περικοπές «πράσινης» ενέργειας και οι αρνητικές τιμές που συνιστούν μια νέα πραγματικότητα στο επενδυτικό τοπίο των ΑΠΕ, απειλώντας τα business plan των εταιρειών και δημιουργώντας ένα κλίμα αβεβαιότητας. Σε αυτά τα έργα περιλαμβάνονται τόσο μεμονωμένες μονάδες μπαταριών (standalone), όσο και προσθήκη συσσωρευτών σε εν λειτουργία έργα ΑΠΕ και εγκατάσταση μπαταριών για αυτοκατανάλωση.

Στην περίπτωση που από τις προσκλήσεις του ΥΠΕΝ δεν υπάρξει η αναμενόμενη ανταπόκριση, τότε με το υπόλοιπο των 200 εκατ. ευρώ από το ΤΑΑ και τα 85 εκατ. ευρώ από το REPowerEU ενδέχεται να «τρέξει» ένας διαγωνισμός μέσω του οποίου ωστόσο οι μονάδες που θα προκριθούν δεν θα μπορούν να εξασφαλίσουν «ταρίφα», αλλά μόνο επενδυτική ενίσχυση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα