H Apple έκανε τη Δευτέρα το βήμα που ανέμεναν αγορά και αναλυτές: μπήκε και επίσημα στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης, αν και με σημαντική καθυστέρηση είναι η αλήθεια. Αμέσως μετά τις επίσημες ανακοινώσεις τα στελέχη του αμερικανικού κολοσσού επιχείρησαν να… αποκωδικοποιήσουν τα μυστικά του Apple Intelligence, της νέας σουίτας λογισμικού AI της εταιρείας.

Πάντως, στο σχετικό πάνελ στο πλαίσιο του συνεδρίου WWDC, ήταν σαφές ότι η Apple ήθελε να διαχωρίσει σαφώς τη θέση της από τους σημερινούς ηγέτες της συγκεκριμένης αγοράς, όπως η Microsoft και η Google.

Έρχεται AI τεχνολογία στις εφαρμογές της Apple – Συνεργασία με την OpenAI

Ο επικεφαλής λογισμικού Γκρεγκ Φεντερίγκι και ο επικεφαλής AI Τζον Τζιαναντρέα δήλωσαν κατά τη διάρκεια του πάνελ ότι η Apple έχει διαφορετική προσέγγιση στην τεχνολογία από τους ανταγωνιστές της. Σε αντίθεση με τις εταιρείες που κατασκευάζουν τεχνητή νοημοσύνη για ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, η Apple επικεντρώνεται μόνο στις συσκευές που πουλά και στα προσωπικά δεδομένα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η τεχνητή νοημοσύνη.

Η Apple αποκάλυψε μια πιο περιορισμένη προσέγγιση, που αποφεύγει τον μακρόπνοο σχεδιασμό για τις δυνατότητες της συγκεκριμένης τεχνολογίας, υπέρ «μικρών εργασιών» που μπορούν να γίνουν χωρίς να μειώνεται η διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

«Πιστεύουμε ότι ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι να αντικαταστήσει τους χρήστες μας, αλλά να τους ενδυναμώσει», είπε ο Φεντερίγκι.

Η τεχνητή νοημοσύνη της Apple ενδεχομένως να είναι η πρώτη σχετική τεχνολογία με την οποία αλληλεπιδρούν πάνω από 2 δισεκατομμύρια χρήστες της. Αν το μοντέλο λειτουργίας, που ακολουθεί άλλο δρόμο από το cloud-based μοντέλο των Microsoft και Google, ευδοκιμήσει θα επιτρέψει την αλλαγή του τρόπου κατασκευής υποδομής AI αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων και να αλλάξει την κατεύθυνση των προϊόντων που χρησιμοποιούν την τεχνολογία.

Μεγάλο μέρος της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης έχει επικεντρωθεί στην κατασκευή ή την εξασφάλιση ισχυρών υπερυπολογιστών εξοπλισμένων με επεξεργαστές που έχουν αναπτυχθεί από την Nvidia για την ανάπτυξη ακόμη πιο απαιτητικών μοντέλων AI. Σε αυτό το σενάριο, οι χρήστες έχουν πρόσβαση στο λογισμικό AI επικοινωνώντας με εξίσου ισχυρούς διακομιστές μέσω του ιστού.

O Γκρεγκ Φεντερίγκι (δεξιά) και ο Τζον Τζιαναντρέα (κέντρο) σε πάνελ συζήτησης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου WWDC2024, June 10, 2024. REUTERS/Carlos Barria

Η AI στη συσκευή… κυρίως

Ο δρόμος που έχει ακολουθήσει η Apple δεν είναι αυτός των λεγόμενων «μεγάλων γλωσσικών μοντέλων» – πρόκειται για μια σειρά από μικρότερα μοντέλα που δεν απαιτούν την ίδια υπολογιστική ισχύ και μνήμη. Αντίθετα, λειτουργούν στις ίδιες τις συσκευές και εκτελούνται από τα τσιπ της Apple.

Εάν η AI στο τηλέφωνο δεν μπορεί να ολοκληρώσει την εργασία που έχει ζητηθεί, μόνο τότε η Apple ή μια εφαρμογή που χρησιμοποιεί τα εργαλεία της Apple, προσεγγίζει το cloud για να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα μεγαλύτερο μοντέλο AI.

Εδώ έρχεται στο προσκήνιο η συνεργασία με την OpenAI, για παράδειγμα, για να δώσει στους χρήστες πρόσβαση στο ChatGPT εάν το Siri δεν μπορεί να δώσει απάντηση. Αυτές οι δυνατότητες μπαίνουν στο παιχνίδι μόνο εάν οι χρήστες το επιτρέπουν.

Τα στελέχη της Apple δεν αναφέρουν αυτή τη στρατηγική ως χρήση ενός ή πολλαπλών μοντέλων. Αντίθετα, το… συσκευάζουν ως «Apple Intelligence».

«Πιστεύουμε ότι η σωστή προσέγγιση σε αυτό είναι να έχουμε μια σειρά από διαφορετικά μοντέλα και διαφορετικά μεγέθη για διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης», είπε ο Τζιαναντρέα.

Ο Τζιαναντρέα σημείωσε επίσης ότι η εταιρεία εργάστηκε για να δημιουργήσει ένα μοντέλο 3 δισεκατομμυρίων παραμέτρων ως μέρος του Apple Intelligence. Το μοντέλο GPT-3 του ChatGPT από το 2020, σε σύγκριση, είναι πολύ μεγαλύτερο, με 175 δισεκατομμύρια παραμέτρους. Όσο περισσότερες παράμετροι, τόσο περισσότερη μνήμη και υπολογιστική ισχύς απαιτείται για την εκτέλεσή του.

Η προσέγγιση της Apple δείχνει να είναι ταχύτερη από τις επιλογές που βασίζονται στο cloud ενώ διατηρεί και το πλεονεκτήματα του απορρήτου των δεδομένων του χρήστη. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξουν προβλήματα όταν τα μοντέλα είναι πολύ μικρά για να κάνουν οτιδήποτε.

Η Apple ποντάρει στο ότι μέσω του iPhone ενός χρήστη, η λειτουργία τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αξιοποιήσει προσωπικά δεδομένα σχετικά με τα ραντεβού, την τοποθεσία και το τι κάνει ο χρήστης. Ένα παράδειγμα που έδωσε ο Φεντερίγκι είναι ότι το τηλέφωνό του γνωρίζει ποια είναι η κόρη του…

Η Apple υποστηρίζει επίσης ότι φροντίζει τα μικρά μοντέλα της να λειτουργούν μόνο σε εργασίες στις οποίες μπορούν να αριστεύουν, αντί να παρέχει στους χρήστες μια διεπαφή ανοιχτού τύπου chatbot. «Υπάρχει ένα κρίσιμο επιπλέον βήμα, το οποίο είναι ότι δεν παίρνουμε αυτόν τον έφηβο και του λέμε να πάει να πετάξει με ένα αεροπλάνο», είπε ο Φεντερίγκι.

Από εκεί και πέρα, πολλά χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης που ανακοίνωσε η Apple τη Δευτέρα είναι παρόμοια με προϊόντα που έχουν ήδη ανακοινωθεί φέτος. H AI της Apple μπορεί να συνοψίζει και να ξαναγράφει έγγραφα, να δημιουργεί μικρές εικόνες και να μεταφράζει συνομιλίες σε πραγματικό χρόνο. Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό είναι ότι θα επιτρέψει στους χρήστες να δημιουργούν νέα emoji χρησιμοποιώντας AI χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο. Τα νέα χαρακτηριστικά θα κυκλοφορήσουν το φθινόπωρο σε έκδοση beta.

Η Apple και το απόρρητο

Το απόρρητο θα είναι μια πρόκληση για την Apple καθώς ενσωματώνει την τεχνητή νοημοσύνη στα προϊόντα της. Υπενθυμίζεται ότι η Apple χρησιμοποιεί το απόρρητο ως ένα από τα κύρια εργαλεία μάρκετινγκ για χρόνια, τονίζοντας ότι το επιχειρηματικό μοντέλο της δεν απαιτεί στόχευση διαφημίσεων και ότι έχει κατά νου τα συμφέροντα των χρηστών της έναντι των διαχειριστών  δεδομένων και των spammers.

Άλλες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης συλλέγουν δεδομένα χρηστών και τα αποθηκεύουν για να βελτιώσουν το λογισμικό τους, μια πρακτική που δεν ταιριάζει με τις τρέχουσες πολιτικές απορρήτου της Apple. Μεγάλο μέρος της παρουσίασης της Apple τη Δευτέρα επεσήμανε τα μέτρα που έχει λάβει η εταιρεία για να αποτρέψει την εντύπωση ότι τροφοδοτεί τα δεδομένα των χρηστών για να βελτιώσει την AI της.

«Δεν πρόκειται να πάρουμε αυτά τα δεδομένα και να τα στείλουμε κάπου σε κάποιο cloud», είπε ο Τζιαναντρέα. «Επειδή θέλουμε τα πάντα να είναι πολύ ιδιωτικά, είτε εκτελούνται τοπικά είτε σε μια υπηρεσία υπολογιστικού νέφους, και αυτός είναι ο τρόπος που το θέλουμε, ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα πιο προσωπικά σας δεδομένα».

Η Apple δεν διευκρίνισε ποια δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση των μοντέλων της με τεχνητή νοημοσύνη, πέρα ​​από αυτό, χρησιμοποιεί αρχεία που έχουν αφαιρεθεί από τον δημόσιο ιστό, εκτός από αδειοδοτημένα δεδομένα, όπως αρχεία ειδήσεων και φωτογραφίες στοκ.

Η Apple είπε ότι ανέπτυξε τους δικούς της διακομιστές χρησιμοποιώντας τα τσιπ της Apple, το επονομαζόμενο Apple Private Cloud, για να αποτρέψει την αποθήκευση ή την επαναχρησιμοποίηση των δεδομένων χρήστη που αποστέλλονται σε έναν διακομιστή AI. Πάντως, θα επιτρέψει σε τρίτους να επιθεωρήσουν το λογισμικό, μια αξιοσημείωτη κίνηση για μια εταιρεία που εστιάζει στο απόρρητο και συνήθως δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με την υποδομή της.

«Ακόμα κι αν μια εταιρεία μπορεί να δώσει μια υπόσχεση και να πει, “λοιπόν, δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα με τα δεδομένα”, δεν έχετε τρόπο να το επαληθεύσετε αυτό», είπε ο Φεντερίγκι, εξηγώντας γιατί η Apple θα επιτρέψει την επιθεώρηση του λογισμικού διακομιστή της AI.

Ακόμα περισσότερη AI

Κατά καιρούς, οι αξιωματούχοι της Apple φάνηκαν να υποβαθμίζουν πόσο μεγάλη αλλαγή είναι αυτή στη στρατηγική AI της εταιρείας, λέγοντας ότι είναι μια συνέχεια της εργασίας μηχανικής εκμάθησης που έχει ήδη κάνει η εταιρεία για να επεξεργαστεί φωτογραφίες ή να μεταγράψει κείμενο ή να τοποθετήσει μπλοκ ειδικά για την τεχνητή νοημοσύνη στα τσιπ της.

«Μόλις πρόσφατα άλλοι άρχισαν να ισχυρίζονται ξαφνικά ότι υπάρχει κάποια νέα κατηγορία», είπε ο Φεντερίγκι. «Αλλά αυτά είναι πράγματα που προσφέρουμε εδώ και πολύ καιρό».

Ωστόσο, η Apple δεν έριξε όλο το βάρος σε μία μόνο προσέγγιση. Θα προσφέρει το ChatGPT ενσωματωμένο στα λειτουργικά της συστήματα, επιτρέποντας στους χρήστες να προτρέπουν το μοντέλο της OpenAI δωρεάν και προσφέροντας στους χρήστες ένα πιο ισχυρό και μεγαλύτερο μοντέλο AI.

Ωστόσο, το ChatGPT της OpenAI θα επισημαίνεται στο λογισμικό της Apple, ενημερώνοντας τους χρήστες ότι τα δεδομένα θα αποστέλλονται σε διακομιστές OpenAI, οι οποίοι εκτελούνται στο cloud της Microsoft. Οι απαντήσεις θα υποδεικνύουν ότι δημιουργήθηκαν από το ChatGPT.

Η Apple είπε ότι θα μπορούσε να προσφέρει διαφορετικά μοντέλα στο μέλλον, σηματοδοτώντας ότι το Apple Intelligence δεν είναι το μόνο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που αναμένεται να χρησιμοποιήσουν οι πελάτες της. Ο Φεντερίγκι είπε ότι μια μέρα ορισμένοι από τους πελάτες της Apple μπορεί να θέλουν ένα ιατρικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ή ένα νομικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης ενσωματωμένο στα προϊόντα της Apple, για παράδειγμα.

Ή ίσως ένα από τα μοντέλα της Google. «Θα ανυπομονούμε να κάνουμε ενσωματώσεις με μοντέλα όπως το Google Gemini, για παράδειγμα, στο μέλλον. Θέλω να πω, δεν έχω τίποτα να ανακοινώσω αυτή τη στιγμή», είπε ο Φεντερίγκι, «αλλά αυτή είναι η κατεύθυνσή μας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη