
Στο σημερινό βαθιά διεθνοποιημένο τοπίο της Ανώτατης Εκπαίδευσης αποκτούν ξεχωριστή σημασία οι διεθνείς κατατάξεις των Πανεπιστημίων. Αυτές αποτελούν πια τον βασικό δείκτη της αναγνώριση και της καταξίωσής τους.
Δύο από τις πιο σημαντικές και έγκυρες κατατάξεις πανεπιστημίων παγκοσμίως είναι οι κατατάξεις QS (Quacquarelli Symonds) και ΤΗΕ (Times Higher Education). Το κύρος τους προκύπτει από τη μεθοδολογία τους, που περιλαμβάνει συστηματική μελέτη των ερευνητικών και εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων και των λοιπών στατιστικών στοιχείων κάθε ιδρύματος, όπως και μεγάλο αριθμό συνεντεύξεων από το ακαδημαϊκό προσωπικό αλλά και διεθνείς εργοδότες. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να έχουν αντικειμενικότητα και την ίδια στιγμή να μπορούν να αποτυπώνουν την πρόοδο κάθε ιδρύματος από χρόνιά σε χρονιά .
Ουσιαστικά, οι διεθνείς κατατάξεις αποτελούν πλέον έναν από τους βασικούς γνώμονες με τους οποίους οι κυβερνήσεις αλλά και οι διοικήσεις των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κάνουν τον σχεδιασμό τους για την ανώτατη εκπαίδευση και ένα από βασικά κριτήρια στα οποία βασίζονται γονείς και υποψήφιοι φοιτητές όταν αναζητούν ίδρυμα για να σπουδάζουν, ενώ είναι σαφές ότι μια υψηλή κατάταξη προσελκύει καλύτερους πανεπιστημιακούς και ερευνητές αλλά και αποτελεί κριτήριο επιλογής για τις επιχειρήσεις όταν επιδιώκουν συνεργασίες με το χώρο της έρευνας.

Σημαντική βελτίωση της θέσης του ΕΚΠΑ στην κατάταξη QS World University Ranking
Δυο σημαντικές διακρίσεις για το ΕΚΠΑ
Οι παραπάνω διαπιστώσεις εξηγούν την σημασία που αποκρούν οι δύο σημαντικές διακρίσεις που επιφύλασσαν για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Παγκόσμιας κατάταξης QS World University Ranking (QS – Quacquarelli Symonds) καθώς και η κατάταξη THE University Impact Rankings (THE – Times Higher Education).
Η πρώτη διάκριση απονεμήθηκε στο ΕΚΠΑ από τους υπευθύνους της Κατάταξης QS World University Ranking (Ιούνιος 2024) και ήταν μια ειδική διάκριση, (Certificate of Recognition) ως το πλέον βελτιωμένο Πανεπιστήμιο στην Ευρώπη (Most Improved – Europe award category) για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025.
Η δεύτερη διάκριση ήρθε από την κατάταξη THE University Impact Rankings, σύμφωνα με την οποία το ΕΚΠΑ ανέρχεται στην 6η θέση παγκοσμίως στην «Ποιοτική Εκπαίδευση».

Η τιμητική διάκριση στο ΕΚΠΑ από την QS World University Ranking
QS World University Ranking: Το ΕΚΠΑ είναι το πιο βελτιωμένο Πανεπιστήμιο στην Ευρώπη για τα έτη 2024-2025
Η πρώτη διάκριση (Most Improved – Europe award category) αποτυπώνει τη μεγάλη άνοδο του ΕΚΠΑ στην κατάταξη QS World University Ranking κατά περίπου 300 θέσεις (651-700 το 2020-2021, 600 το 2022-2023, στην 393η θέση στον κόσμο το 2024-2025).
Ιδιαίτερη διάκριση στην φετινή κατάταξη αποτελεί η 96η θέση παγκοσμίως (από την 276η θέση πέρυσι) στο επιμέρους κριτήριο Employment Outcomes. Αυτός ο δείκτης αντικατοπτρίζει την ικανότητα των ιδρυμάτων να εξασφαλίζουν υψηλό επίπεδο απασχολησιμότητας των αποφοίτων τους και να προετοιμάζουν μελλοντικούς ηγέτες που θα συνεχίσουν να έχουν αντίκτυπο και υψηλή επιδραστικότητα στους τομείς δράσης τους.

Το ΕΚΠΑ στην έκτη θέση της κατάταξης THE University Impact Rankings ως προς την «Ποιοτική Εκπαίδευση»
Το Ε.Κ.Π.Α. στην υψηλότερη θέση που έχει λάβει ποτέ παγκοσμίως ελληνικό ίδρυμα
Επίσης, μία πολύ σημαντική διάκριση για το ΕΚΠΑ περιλάμβανε και η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της παγκόσμιας κατάταξης Πανεπιστημίων THE University Impact Rankings που δίνει στο ΕΚΠΑ την καλύτερη θέση που έχει λάβει ποτέ παγκοσμίως ελληνικό ίδρυμα στα Rankings.
Και αυτό γιατί για το 2024, στον Στόχο 4: «Ποιοτική Εκπαίδευση» (SDG 4: Quality Education), το Ε.Κ.Π.Α. βρίσκεται στην 6η θέση παγκοσμίως μεταξύ 1681 Πανεπιστημίων και συνολική βαθμολογία 87,8/100.
Η συγκεκριμένη κατάταξη αποτιμά τη θέση των Πανεπιστημίων παγκοσμίως, με βάση την οικονομική και κοινωνική τους επίδραση, όπως αυτή αποτιμάται σε σχέση με τους δεκαεπτά στόχους βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Συνολικά το Ε.Κ.Π.Α. στην κατάταξη THE University Impact Rankings βρίσκεται στη θέση 201-300, πρώτο στην Ελλάδα, και ακολουθούν το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στις θέσεις 401-600. Τα υπόλοιπα ιδρύματα βρίσκονται μετά την 601η θέση.
Όσο για την επιμέρους κατάταξη SDG 4: Quality Education, αυτή επικεντρώνεται στη συμβολή των πανεπιστημίων στην εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση, στην έρευνά τους για την ποιοτική εκπαίδευση και στη δέσμευσή τους μέσω συγκεκριμένων πρακτικών και πολιτικών για μία συμπεριληπτική εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς η οποία συμβάλλει στην κοινωνική ένταξη.

Η συνολικότερη θέση του ΕΚΠΑ στην κατάταξη THE University Impact Rankings
Γεράσιμος Σιάσος (Πρύτανης ΕΚΠΑ): «Το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται σε μια πορεία συνεχούς ανόδου»
«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, γιατί πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα δύο έγκυρων διεθνών κατατάξεων πανεπιστημίων όπου αποτυπώνεται μια πολύ σημαντική άνοδος για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.Το Πανεπιστήμιό μας, το ΕΚΠΑ, βρίσκεται στην έκτη θέση παγκοσμίως στον τομέα της “Ποιοτικής Εκπαίδευσης”, ενώ του απονεμήθηκε και το βραβείο του πιο βελτιωμένου πανεπιστημίου στην Ευρώπη. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το πρώτο και μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, βρίσκεται σε μία πορεία συνεχούς ανόδου, κάτι που πλέον αποτυπώνεται σε όλες τις διεθνείς κατατάξεις. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλο το προσωπικό, ακαδημαϊκό και διοικητικό, και φυσικά στους φοιτητές και τους απόφοιτούς μας».


Latest News

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος

ΟΤ Delphi Economic Forum X-Γεράσιμος Σιάσος: Το ΕΚΠΑ καταθέτει αίτηση για παράρτημα στην Κύπρο
Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος, μιλώντας στο πλαίσιο του ΟΤ Delphi Economic Forum X, δήλωσε ότι «το Χάρβαρντ, το Γέιλ, το Κολούμπια και το Τζονς Χόπκινς είναι ήδη παρόντα στην Ελλάδα μέσω συνεργασιών»

Γ. Σιάσος: Τα δημόσια πανεπιστήμια διακρίνονται στο διεθνές στερέωμα και θα παραμείνουν στην κορυφή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Πρωταρχικός στόχος της ελληνικής Πολιτείας θα πρέπει να είναι η στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων, που αποτελούν την ατμομηχανή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τονίζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος

Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία το 2025 και 2026 - Νέες προβλέψεις από 25 οίκους
Για το πρώτο τρίμηνο του 2025, οι προβλέψεις της Focus Economics κάνουν λόγο για επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε η Netcompany με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Το μνημόνιο υπέγραψε από τη Netcompany, o κ. Αλέξανδρος Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος Netcompany-Intrasoft, και από το ΟΠΑ, ο Πρύτανης και Καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βασίλης Βασδέκης

ΕΤΕπ: Δάνειο 95 εκατ. ευρώ για φοιτητικές εστίες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συγχρηματοδοτεί με δάνειο ύψους €95 εκατ. την κατασκευή και λειτουργία φοιτητικών εστιών και νέων ακαδημαϊκών εγκαταστάσεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

PODCAST Economics & Business TALKS | Η στρατηγική μάρκετινγκ στα χρόνια των Social Media και του AI
Σε αυτό το επεισόδιο υποδεχόμαστε τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου στο Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας κ. Σέργιο Δημητριάδη. Στη συζήτησή μας, συμμετέχει, και ο Γιώργος Γκριτζάλας συνιδρυτής διαφημιστικής εταιρείας και σύμβουλος στρατηγικής μάρκετινγκ.

Ήπιες αυξήσεις στις τιμές κατοικιών στην Ευρωζώνη το 2025-2028 - Πρωτιά για την Ελλάδα
Για την Ευρωζώνη, η εικόνα που σχηματίζεται είναι μια αγορά ακινήτων που δεν καταρρέει αλλά ούτε και προσφέρει ουσιαστική αναπτυξιακή ώθηση

O πρύτανης του ΕΚΠΑ Γεράσιμος Σιάσος στο MEGA για την ιστορία και τις επιτυχίες του Πανεπιστημίου Αθηνών
O Πρύτανης Γεράσιμος Σιάσος στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» στο MEGA και την δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη ανέδειξε την πορεία του πρώτου και μεγαλύτερου Πανεπιστημίου στη χώρα τους σχεδόν δύο αιώνες λειτουργίας του

Το χαμηλότερο ποσοστό αποταμίευσης της Ευρωζώνης στην Ελλάδα - Οι αβεβαιότητες
Ενισχύθηκε η αποταμιευτική συμπεριφορά στην Ευρωζώνη, ενώ στην Ελλάδα παρά τη βελτίωση του σχετικού δείκτη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα