Στο σημερινό βαθιά διεθνοποιημένο τοπίο της Ανώτατης Εκπαίδευσης αποκτούν ξεχωριστή σημασία οι διεθνείς κατατάξεις των Πανεπιστημίων. Αυτές αποτελούν πια τον βασικό δείκτη της αναγνώριση και της καταξίωσής τους.
Δύο από τις πιο σημαντικές και έγκυρες κατατάξεις πανεπιστημίων παγκοσμίως είναι οι κατατάξεις QS (Quacquarelli Symonds) και ΤΗΕ (Times Higher Education). Το κύρος τους προκύπτει από τη μεθοδολογία τους, που περιλαμβάνει συστηματική μελέτη των ερευνητικών και εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων και των λοιπών στατιστικών στοιχείων κάθε ιδρύματος, όπως και μεγάλο αριθμό συνεντεύξεων από το ακαδημαϊκό προσωπικό αλλά και διεθνείς εργοδότες. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να έχουν αντικειμενικότητα και την ίδια στιγμή να μπορούν να αποτυπώνουν την πρόοδο κάθε ιδρύματος από χρόνιά σε χρονιά .
Ουσιαστικά, οι διεθνείς κατατάξεις αποτελούν πλέον έναν από τους βασικούς γνώμονες με τους οποίους οι κυβερνήσεις αλλά και οι διοικήσεις των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κάνουν τον σχεδιασμό τους για την ανώτατη εκπαίδευση και ένα από βασικά κριτήρια στα οποία βασίζονται γονείς και υποψήφιοι φοιτητές όταν αναζητούν ίδρυμα για να σπουδάζουν, ενώ είναι σαφές ότι μια υψηλή κατάταξη προσελκύει καλύτερους πανεπιστημιακούς και ερευνητές αλλά και αποτελεί κριτήριο επιλογής για τις επιχειρήσεις όταν επιδιώκουν συνεργασίες με το χώρο της έρευνας.
Δυο σημαντικές διακρίσεις για το ΕΚΠΑ
Οι παραπάνω διαπιστώσεις εξηγούν την σημασία που αποκρούν οι δύο σημαντικές διακρίσεις που επιφύλασσαν για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Παγκόσμιας κατάταξης QS World University Ranking (QS – Quacquarelli Symonds) καθώς και η κατάταξη THE University Impact Rankings (THE – Times Higher Education).
Η πρώτη διάκριση απονεμήθηκε στο ΕΚΠΑ από τους υπευθύνους της Κατάταξης QS World University Ranking (Ιούνιος 2024) και ήταν μια ειδική διάκριση, (Certificate of Recognition) ως το πλέον βελτιωμένο Πανεπιστήμιο στην Ευρώπη (Most Improved – Europe award category) για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025.
Η δεύτερη διάκριση ήρθε από την κατάταξη THE University Impact Rankings, σύμφωνα με την οποία το ΕΚΠΑ ανέρχεται στην 6η θέση παγκοσμίως στην «Ποιοτική Εκπαίδευση».
QS World University Ranking: Το ΕΚΠΑ είναι το πιο βελτιωμένο Πανεπιστήμιο στην Ευρώπη για τα έτη 2024-2025
Η πρώτη διάκριση (Most Improved – Europe award category) αποτυπώνει τη μεγάλη άνοδο του ΕΚΠΑ στην κατάταξη QS World University Ranking κατά περίπου 300 θέσεις (651-700 το 2020-2021, 600 το 2022-2023, στην 393η θέση στον κόσμο το 2024-2025).
Ιδιαίτερη διάκριση στην φετινή κατάταξη αποτελεί η 96η θέση παγκοσμίως (από την 276η θέση πέρυσι) στο επιμέρους κριτήριο Employment Outcomes. Αυτός ο δείκτης αντικατοπτρίζει την ικανότητα των ιδρυμάτων να εξασφαλίζουν υψηλό επίπεδο απασχολησιμότητας των αποφοίτων τους και να προετοιμάζουν μελλοντικούς ηγέτες που θα συνεχίσουν να έχουν αντίκτυπο και υψηλή επιδραστικότητα στους τομείς δράσης τους.
Το Ε.Κ.Π.Α. στην υψηλότερη θέση που έχει λάβει ποτέ παγκοσμίως ελληνικό ίδρυμα
Επίσης, μία πολύ σημαντική διάκριση για το ΕΚΠΑ περιλάμβανε και η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της παγκόσμιας κατάταξης Πανεπιστημίων THE University Impact Rankings που δίνει στο ΕΚΠΑ την καλύτερη θέση που έχει λάβει ποτέ παγκοσμίως ελληνικό ίδρυμα στα Rankings.
Και αυτό γιατί για το 2024, στον Στόχο 4: «Ποιοτική Εκπαίδευση» (SDG 4: Quality Education), το Ε.Κ.Π.Α. βρίσκεται στην 6η θέση παγκοσμίως μεταξύ 1681 Πανεπιστημίων και συνολική βαθμολογία 87,8/100.
Η συγκεκριμένη κατάταξη αποτιμά τη θέση των Πανεπιστημίων παγκοσμίως, με βάση την οικονομική και κοινωνική τους επίδραση, όπως αυτή αποτιμάται σε σχέση με τους δεκαεπτά στόχους βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Συνολικά το Ε.Κ.Π.Α. στην κατάταξη THE University Impact Rankings βρίσκεται στη θέση 201-300, πρώτο στην Ελλάδα, και ακολουθούν το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στις θέσεις 401-600. Τα υπόλοιπα ιδρύματα βρίσκονται μετά την 601η θέση.
Όσο για την επιμέρους κατάταξη SDG 4: Quality Education, αυτή επικεντρώνεται στη συμβολή των πανεπιστημίων στην εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση, στην έρευνά τους για την ποιοτική εκπαίδευση και στη δέσμευσή τους μέσω συγκεκριμένων πρακτικών και πολιτικών για μία συμπεριληπτική εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς η οποία συμβάλλει στην κοινωνική ένταξη.
Γεράσιμος Σιάσος (Πρύτανης ΕΚΠΑ): «Το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται σε μια πορεία συνεχούς ανόδου»
«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, γιατί πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα δύο έγκυρων διεθνών κατατάξεων πανεπιστημίων όπου αποτυπώνεται μια πολύ σημαντική άνοδος για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.Το Πανεπιστήμιό μας, το ΕΚΠΑ, βρίσκεται στην έκτη θέση παγκοσμίως στον τομέα της “Ποιοτικής Εκπαίδευσης”, ενώ του απονεμήθηκε και το βραβείο του πιο βελτιωμένου πανεπιστημίου στην Ευρώπη. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το πρώτο και μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, βρίσκεται σε μία πορεία συνεχούς ανόδου, κάτι που πλέον αποτυπώνεται σε όλες τις διεθνείς κατατάξεις. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλο το προσωπικό, ακαδημαϊκό και διοικητικό, και φυσικά στους φοιτητές και τους απόφοιτούς μας».
Latest News
Ανθεκτική η ελληνική οικονομία, αγκάθι η καταναλωτική εμπιστοσύνη
Είναι κρίσιμη η ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν τη ζήτηση, θα σταθεροποιήσουν την αγορά εργασίας και θα στηρίξουν τη βιομηχανική παραγωγή
Το ΕΚΠΑ συζητά για το Στρατηγικό Σχέδιό του – Ημερίδα της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα της Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΚΠΑ για το Στρατηγικό Σχέδιο του ΕΚΠΑ
Τα τρία σενάρια για το παγκόσμιο ΑΕΠ μετά την εκλογή Τραμπ
Σύμφωνα με την Oxford Economics βραχυπρόθεσμα η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ υποδηλώνει την πιθανότητα δημοσιονομικών κινήτρων που θα δώσουν μικρή ώθηση στο ΑΕΠ
Οι 5 προτεραιότητες του νέου οργανισμού του ΟΠΑ
Ο νέος Οργανισμός του ΟΠΑ έρχεται να αντικαταστήσει τον παλαιότερο που ίσχυε από το 1996
Φορολογικές Μεταρρυθμίσεις και Οικονομική Ανάπτυξη: Η καθιέρωση μια νέας Στρατηγικής
Η Ελλάδα αποτελεί ένα νέο παράδειγμα στο οποίο μελετάται η σχέση μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και φορολογικής πολιτικής
Στην 62η θέση παγκοσμίως στην ερευνητική δραστηριότητα το ΕΚΠΑ
Το ΕΚΠΑ ανέβηκε 30 θέσεις στη διεθνή ερευνητική κατάταξη Πανεπιστημίων AD Scientific Index World Top Universities Ranking 2024-2025
Τα αχνά σημάδια ανάκαμψης του δανεισμού – Οι εκτιμήσεις της Oxford Economics για τα επιτόκια
Αν η ΕΚΤ καθυστερήσει τον κύκλο χαλάρωσης η πιστωτική ανάπτυξη θα περιοριστεί, λέει η Oxford Economics