Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα, καθώς επηρεάστηκαν από την πορεία της αγοράς συναλλάγματος, μετά και την απόφαση της Federal Reserve να κρατήσει τα επιτόκια της σταθερά.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 1,3%, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να χάνει 2,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,63% στις 8.163 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,97% στις 18.263 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,99% στις 7.708 μονάδες.

Wall Street: Ώθηση στην αγορά από τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού – «Χωλαίνει» ο Dow

Στο επίκεντρο βρέθηκε ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών, καθώς η αγορά αφομοιώνει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει υψηλότερους δασμούς στις κινεζικές εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων. Το κλίμα επιβάρυνε και μια έρευνα του Ηνωμένου Βασιλείου για τους ισχυρισμούς εκπομπών ρύπων.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές του γαλλικού ομίλου IT Atos σημείωσαν πτώση 14% μετά την ανακοίνωση της πώλησης της μονάδας συμβούλων Worldgrid. Η εταιρεία αυτή την εβδομάδα συμφώνησε σε μια συμφωνία διάσωσης που θα αποδυναμώσει σημαντικά την αξία των υφιστάμενων μετοχών.

Επίσης, η μετοχή της πλατφόρμας μεταφοράς χρημάτων Wise υποχώρησε 15% αφού το βρετανικό fintech μείωσε την καθοδήγηση για την ανάπτυξη και το περιθώριο κέρδους ως μέρος των αποτελεσμάτων της για ολόκληρο το έτος.

Στο μεταξύ, οι αγορές χώνεψαν την απόφαση της Fed την Τετάρτη να διατηρήσει το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 5,25% έως 5,5% και να προβλέψει μόνο μία μείωση επιτοκίων φέτος.

Αυτό ήταν χαμηλότερο από τις τρεις περικοπές που εκτιμήθηκαν στη συνεδρίασή της τον Μάρτιο. Ωστόσο, το “dot plot” έδειξε επίσης μια πιο επιθετική πορεία μείωσης των επιτοκίων για το 2025 — αναμένονται τέσσερις μειώσεις επιτοκίων συνολικής συνολικής ποσοστιαίας μονάδας, από τρεις προηγουμένως.

Επίσης, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη διήμερη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στην Ιταλία, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει σήμερα το πρωί, με αξιωματούχους να αναμένεται να συζητήσουν το δάνειο 50 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Οι μακροικονομικές ειδήσεις

Στα μάκρο της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 0,1% τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο, σύμφωνα με έκθεση της Eurostat. Η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε κατά 0,5% την ίδια περίοδο. Σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2023, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 3% στη ζώνη του ευρώ και 2% στην ΕΕ.

Επίσης, ο πληθωρισμός στην Ισπανία διαμορφώθηκε στο 3,6% τον Μάιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, επιβεβαιώνοντας έτσι την προσωρινή εκτίμηση. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,3% κατά τον αναφερόμενο μήνα.

Η τιμή των κατοικιών ήταν ο κύριος μοχλός πίσω από τον πληθωρισμό του Μαΐου, σημειώνοντας άνοδο 5,2% σε ετήσιο επίπεδο. Οι μεταφορές σημείωσαν άνοδο 3,8% την αναφερόμενη περίοδο λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων. Οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών υποχώρησαν τον Μάιο, με ετήσιο ρυθμό 4,4%.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Καθήλωση από Εθνική και Μυτιληναίο, χαμηλά και ο τζίρος

Με απώλειες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας τη έβδομη συνεδρίαση της παλινδρόμησης εντός του εύρους των 1.440 – 1.460 μονάδων, με τον τζίρο μάλιστα να μένει για ακόμη μία φορά σε χαμηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,88% στις 1.438,44 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.438,24 μονάδων (-0,90%) και 1.457,35 μονάδων (+0,42%). Ο τζίρος ανήλθε στα 84,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5,1 εκατ. τεμάχια αξίας 14,2 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,85% στις 3.497,08 μονάδες, ενώ στο -0,98% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.288,42 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,24% στις 1.285,41 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές