Οι θυγατρικές δύο εισηγμένων στο χρηματιστήριο της Αθήνας εταιρειών είναι μεταξύ των πλέον κερδοφόρων εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο των Σκοπίων. Ειδικότερα, συνολικά 90 εταιρείες, των οποίων οι μετοχές είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Βόρειας Μακεδονίας, έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής ετήσιες οικονομικές καταστάσεις για το 2023 και το 2022.

Τα στοιχεία δείχνουν, όπως αναφέρει σημείωμα του Γραφείου ΟΕΥ Σκοπίων,  ότι ο τραπεζικός, ο φαρμακευτικός τομέας καθώς κα οι τομείς τηλεπικοινωνίων και κατασκευών ολοκλήρωσαν το περασμένο έτος με τα μεγαλύτερα κέρδη, ενώ μεταξύ των πλέον κερδοφόρων εταιρειών διακρίνονται και δύο εταιρείες ελληνικών συμφερόντων.

Fitch Ratings: Στο 2,9% η ανάπτυξη στη Βόρεια Μακεδονία το 2024

Ειδικότερα, ο τραπεζικός τομέας καταλαμβάνει τις τρεις πρώτες θέσεις: Στην κορυφή βρίσκεται η Komercijalna banka με κέρδη 3,6 δισ. δηνάρια (περίπου 58,6 εκ. ευρώ), ενώ την δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Stopanska banka AD Skopje, θυγατρική του ομίλου της Εθνικής  με συνολικά κέρδη 3,5 δισ. δηνάρια και την τρίτη θέση η NLB Bank με κέρδη για  το 2023, 3,2 δισ. δηνάρια. Τις τράπεζες ακολουθεί στην τέταρτη θέση η M- Telekom με κέρδη 2,1 δισ. δηνάρια, ενώ στην πέμπτη θέση βρίσκεται η φαρμακευτική εταιρεία Alkaloid με κέρδη 1,52 δισ. δηνάρια Αμέσως μετά, την έκτη θέση,  καταλαμβάνει η Cementarnica Usje θυγατρική του ομίλου Τιτάν με ελαφρώς λιγότερα κέρδη που ανέρχονται σε 1,51 δισ. δηνάρια.

Επενδυτικό κλίμα

Οι γερμανικές εταιρείες στη χώρα αξιολογούν το επιχειρηματικό κλίμα ως καλό ή πολύ καλό, ωστόσο παρατηρείται μικρή μείωση στις προγραμματισμένες επενδύσεις και ένας από τους λόγους για αυτό είναι η έλλειψη επαγγελματικού προσωπικού. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα που διεξήχθη μεταξύ Γερμανών επενδυτών και εταιρειών-μελών του διμερούς Οικονομικού Συνδέσμου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα το 37% των εταιρειών δήλωσε ότι σκοπεύει να μειώσει τις προγραμματισμένες τρέχουσες επενδύσεις, το 33% να τις αφήσει στο ίδιο επίπεδο και το 30% να αυξήσει τις επενδύσεις. Συγκρινόμενα με προηγούμενα έτη, παρατηρείται μικρή υποχώρηση του κλίματος αισιοδοξίας. Ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες είναι η αυξανόμενη έλλειψη επαγγελματικού προσωπικού καθώς το 70% των γερμανικών εταιρειών στη χώρα θεωρούν ότι η έλλειψη επαγγελματικού προσωπικού είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντανακλά στην τρέχουσα παραγωγή και στη μείωση των προγραμματισμένων τρεχουσών επενδύσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές