Υπό πίεση παραμένει το χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, καθώς δεν μπορεί να απορροφήσει την κυριαρχία των πωλητών, υπό το βάρος της πολιτικής αβεβαιότητας που έχει αυξηθεί αυτήν την εβδομάδα, ειδικά επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,54% στις 1.443,43 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 33,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7,9 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,52% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.508,76 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός πτώση 1,07% στις 1.287,64 μονάδες.

Δίχως βιασύνη…

Άνευρη η ελληνική Αγορά, με τον Γενικό Δείκτη “εγκλωβισμένο” εδώ και ένα δίμηνο στο εύρος 1.400-1.500 μονάδων, παρατηρεί ο κ. Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένο Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA). Ταυτόχρονα, οι χαμηλές συναλλαγές αποτυπώνουν την “απουσία βιασύνης” για το πάτημα του “κουμπιού” αγοράς ή πώλησης από πλευράς Θεσμικών Επενδυτών.

Το ΧΑ δεν μπορεί να μείνει εντελώς ανεπηρέαστο από την ανησυχία που προκαλούν σε χώρες της Ευρωζώνης τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και οι πολιτικές εξελίξεις που αυτά ήδη δρομολογούν σε Γαλλία, Γερμανία και αλλού. Οι αγορές, ως γνωστόν, απεχθάνονται την πολιτική αβεβαιότητα, ενώ το “γρήγορο χρήμα” δεν φημίζεται για την τεράστια υπομονή του.

Την ίδια ώρα οι αμερικάνικοι σηματωροί δείκτες S&P-500 και Nasdaq βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, με τους επενδυτές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού “να μην καταλαβαίνουν τίποτα”. Σε αυτό το περιβάλλον, το ΧΑ καλείται να βρει και να… επικοινωνήσει νέους λόγους προσέλκυσης “φρέσκων” κεφαλαίων, καθώς αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος συνέχισης του δομικού bull market.

Επιλεγμένα blue chips εμφανίζουν δυνατούς ισολογισμούς, προσφέρουν πλέον υψηλές μερισματικές αποδόσεις και έχουν καλή διαγραμματική εικόνα και ευνοϊκό outlook. Ασφαλώς και δεν μένει απαρατήρητη η “αφαίρεση ρευστότητας” που οφείλεται σε μεγάλα εγχώρια μετοχικά placements αλλά και η φυσιολογική τάση αφομοίωσης της μεγάλης προηγηθείσας ανόδου που “στέλνει στο ταμείο” πολλούς Επενδυτές.

Σε γενικές γραμμές και χωρίς να υπεισέλθουμε στην ανάλυση επιμέρους τίτλων, εκτιμούμε ότι η λεωφόρος Αθηνών θα συνεχίσει να “προβληματίζεται” από την “ψυχολογική μπαριέρα” των 1.500 μονάδων του Γενικού Δείκτη, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Quest χάνει 2,22% με την Εθνική να την ακολουθεί με το δικό της -2,18%. Άνω του 1% είναι η πτώση σε Πειραιώς, Μυτιληναίο και Βιοχάλκο, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Coca Cola, Cenergy, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Alpha Bank, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Από την άλλη πλευρά, σημαντικά στηρίγματα δίνει ο ΟΠΑΠ με το +1,50% που καταγράφει, με τις Λάμδα, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΧΑ και Motor Oil να κινούνται με μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή είναι ο Ελλάκτωρ, ο Τιτάν, η Autohellas, ο Σαράντης και η Aegean.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών