Υπό πίεση παραμένει το χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, καθώς δεν μπορεί να απορροφήσει την κυριαρχία των πωλητών, υπό το βάρος της πολιτικής αβεβαιότητας που έχει αυξηθεί αυτήν την εβδομάδα, ειδικά επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,54% στις 1.443,43 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 33,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7,9 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,52% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.508,76 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός πτώση 1,07% στις 1.287,64 μονάδες.
Δίχως βιασύνη…
Άνευρη η ελληνική Αγορά, με τον Γενικό Δείκτη “εγκλωβισμένο” εδώ και ένα δίμηνο στο εύρος 1.400-1.500 μονάδων, παρατηρεί ο κ. Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένο Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA). Ταυτόχρονα, οι χαμηλές συναλλαγές αποτυπώνουν την “απουσία βιασύνης” για το πάτημα του “κουμπιού” αγοράς ή πώλησης από πλευράς Θεσμικών Επενδυτών.
Το ΧΑ δεν μπορεί να μείνει εντελώς ανεπηρέαστο από την ανησυχία που προκαλούν σε χώρες της Ευρωζώνης τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και οι πολιτικές εξελίξεις που αυτά ήδη δρομολογούν σε Γαλλία, Γερμανία και αλλού. Οι αγορές, ως γνωστόν, απεχθάνονται την πολιτική αβεβαιότητα, ενώ το “γρήγορο χρήμα” δεν φημίζεται για την τεράστια υπομονή του.
Την ίδια ώρα οι αμερικάνικοι σηματωροί δείκτες S&P-500 και Nasdaq βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, με τους επενδυτές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού “να μην καταλαβαίνουν τίποτα”. Σε αυτό το περιβάλλον, το ΧΑ καλείται να βρει και να… επικοινωνήσει νέους λόγους προσέλκυσης “φρέσκων” κεφαλαίων, καθώς αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος συνέχισης του δομικού bull market.
Επιλεγμένα blue chips εμφανίζουν δυνατούς ισολογισμούς, προσφέρουν πλέον υψηλές μερισματικές αποδόσεις και έχουν καλή διαγραμματική εικόνα και ευνοϊκό outlook. Ασφαλώς και δεν μένει απαρατήρητη η “αφαίρεση ρευστότητας” που οφείλεται σε μεγάλα εγχώρια μετοχικά placements αλλά και η φυσιολογική τάση αφομοίωσης της μεγάλης προηγηθείσας ανόδου που “στέλνει στο ταμείο” πολλούς Επενδυτές.
Σε γενικές γραμμές και χωρίς να υπεισέλθουμε στην ανάλυση επιμέρους τίτλων, εκτιμούμε ότι η λεωφόρος Αθηνών θα συνεχίσει να “προβληματίζεται” από την “ψυχολογική μπαριέρα” των 1.500 μονάδων του Γενικού Δείκτη, καταλήγει ο κ. Στεριώτης.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Quest χάνει 2,22% με την Εθνική να την ακολουθεί με το δικό της -2,18%. Άνω του 1% είναι η πτώση σε Πειραιώς, Μυτιληναίο και Βιοχάλκο, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Coca Cola, Cenergy, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Alpha Bank, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ και Ελληνικά Πετρέλαια.
Από την άλλη πλευρά, σημαντικά στηρίγματα δίνει ο ΟΠΑΠ με το +1,50% που καταγράφει, με τις Λάμδα, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΧΑ και Motor Oil να κινούνται με μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή είναι ο Ελλάκτωρ, ο Τιτάν, η Autohellas, ο Σαράντης και η Aegean.
Latest News
Συντηρεί τα κέρδη το ΧΑ - Παραμένουν οι επιλεκτικές πιέσεις
Μπορεί να δείχνει το ΧΑ ότι μπορεί να συνεχίσει την αντίδραση που άρχισε χτες, αλλά η ορμή είναι σαφώς χαμηλότερη
Παλεύει μεταξύ πωλητών και αγοραστών το ΧΑ - Στηρίζει η ΕΛΧΑ
Με την αγορά να εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η εστίαση παραμένει σε συγκεκριμένους τίτλους
Μπαίνει στον FTSE 25 η Optima Bank - Βγαίνει η Autohellas
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος FTSE Russell
Έβγαλε αντίδραση το ΧΑ μετά από το πενταήμερο πρέσινγκ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,31% στις 1.384,60 μονάδες
Συντηρεί τα κέρδη του ΧΑ το άλμα του Τιτάν
Η αγορά προσπαθεί να διαπεράσει τα επίπεδα των 1.380 μονάδων και να βελτιώσει ελαφρώς την αρνητική τεχνική της εικόνα
Αντίδραση μετά τη βουτιά στο ΧΑ - Αγκάθι ο τζίρος
Η αγορά δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι από τις 12 Νοεμβρίου, όταν και άρχισε ένα πολυήμερο πτωτικό σερί
Τριπλό χτύπημα στο ΧΑ με απώλειες 4 δισ. σε δύο ημέρες
Οι πολιτικές εξελίξεις, τα νέα γεγονότα στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και το σενάριο για «πλαφόν» στο ρεύμα πλήττουν το Χρηματιστήριο Αθηνών
Στο «κόκκινο» ο Γενικός Δείκτης - Eurobank και Jumbo έσωσαν τις 1.390 μονάδες
Οι επενδυτές αποτυπώνουν την επιφυλακτικότητα και την έντονη ανησυχία τους για τις προεκτάσεις των πολιτικών εξελίξεων του σαββατοκύριακου
Κυριαρχούν οι πωλητές, δοκιμάζονται τα χαμηλά Οκτωβρίου στο ΧΑ
Το χρηματιστήριο ζυγίζει τον παράγοντα του πολιτικού κινδύνου
Κάτω από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ… πάλι
H αγορά συνεχίζει να είναι φθηνή με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα να είναι ενθαρρυντικά