Μπλόκο στην προσπάθεια να χτυπηθεί το εθνικό μας προϊόν η φέτα, από κοινοπραξία αμερικανικών συμφερόντων μέσω Χιλής, έβαλε η ελληνική πλευρά, μετά από το ενέργειες του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ).

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Χιλής έκανε δεκτή την ένσταση και την επιχειρηματολογία του ΣΕΒΓΑΠ κατά του trademark που είχε τον όρο «feta» το οποίο είχε υποβάλει η διαβόητη Κοινοπραξία για Κοινές Oνομασίες της Αμερικής (CCFN).

Φέτα: Έπεσε στο κενό η προσπάθεια χρήσης της ονομασίας από τη Χιλή

Η ιστορία με την οικειοποίηση της ονομασίας φέτας από την αμερικάνικη κοινοπραξία ξεκίνησε το 2021. «Τότε το 2021 διαπιστώθηκε ότι αυτή η Κοινοπραξία της Αμερικής είχε υποβάλλει ένα trademark στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Χιλής, το οποίο είχε γίνει αποδεκτό. Εμείς έπρεπε να κάνουμε ένταση και να αποδείξουμε όχι μόνο ότι έχουμε δίκιο αλλά και ότι αυτή η υποβολή έγινε σύμφωνα με τη νομική ορολογία “κακή τη πίστη”», εξηγεί στον ΟΤ ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ Χρήστος Αποστολόπουλος.

Η υποβολή της ένστασης από την ελληνική πλευρά έγινε τον Σεπτέμβριο του 2021. «Ξεκινήσαμε να υποβάλλουμε στοιχεία, τα οποία εξετάστηκαν από την Επιτροπή και έγιναν αποδεκτά στις 11.6.2024», τονίζει ο κ. Αποστολόπουλος.

Η Κοινοπραξία για Κοινές Oνομασίες της Αμερικής (CCFN) αποτελείται από διάφορους παραγωγικούς φορείς της Αμερικής, ενώ σε αυτή φαίνεται ότι συμμετέχουν και μεγάλες εταιρείες από την Ευρώπη, οι οποίες παράγουν λευκό τυρί, το ονομάζουν φέτα και στη συνέχεια το εξάγουν σε χώρες της υφηλίου.

«Αυτή η Κοινοπραξία προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν υπάρχει για παράδειγμα η παρμεζάνα ή παρμιτζάνο-ρετζάνο αλλά παρμεζάνα μπορεί να είναι οποιοδήποτε σκληρό τυρί. Αντίστοιχα, δεν υπάρχει φέτα, αλλά λευκό τυρί, το οποίο μπορείς να το παράξεις και με αγελαδινό γάλα σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Γι’ αυτό λέγεται “commond food names” (κοινές ονομασίες τροφίμων). Θεωρούν ότι όλα αυτά τα προϊόντα είναι ουσιαστικά κοινής ονομασίας. Στόχος όμως είναι να ισοπεδώσουν οποιοδήποτε προϊόν  υπάρχει στον κόσμο, έτσι ώστε να μπορούν να το παράγουν αυτοί όπως και όπου θέλουν», λέει στον ΟΤ ο κ. Αποστολόπουλος.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Η μάχη στη Χιλή δεν είναι η πρώτη που έχει δοθεί. Είχε προηγηθεί, αντίστοιχη περίπτωση στη Σιγκαπούρη, όπου πίσω από την υπόθεση βρισκόταν ξανά η ίδια κοινοπραξία αμερικανικών συμφερόντων. Όμως και σε αυτή την περίπτωση τα σχέδια της έπεσαν στο κενό, με αντίστοιχες απορριπτικές αποφάσεις.

Η φέτα αντιμετωπίζει ισχυρό αθέμιτο ανταγωνισμό από πληθώρα λευκών τυριών, τα οποία καταχρηστικά χρησιμοποιούν την ονομασία «Φέτα». «Υπάρχουν πολλές εταιρείες στις ΗΠΑ που παράγουν και εξάγουν τυρί τύπου φέτας, χρησιμοποιώντας αγελαδινό γάλα, σε αρκετές χώρες του κόσμου. Στόχος τους είναι να είναι ελεύθερες να χρησιμοποιούν την επωνυμία φέτα, όπως κάνουν και στην αμερικάνικη αγορά», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ.

Πώς θα θωρακιστεί η φέτα

Τα «χτυπήματα» που δέχεται το εθνικό μας προϊόν, η φέτα, είναι απανωτά, και όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται αυτά να περιοριστούν με τις ενέργειες της συγκεκριμένης Κοινοπραξίας. Πάντα, θα υπάρχουν επιτήδειοι οι οποίοι θα χρησιμοποιούν τον όρο «φέτα» για την παραγωγή και εξαγωγή λευκών τυριών.

«Πρέπει να καταλάβουν όλοι και ιδιαίτερα οι καταναλωτές του εξωτερικού ότι η φέτα δεν είναι ένα προϊόν το οποίο μπορείς να το παράξεις οπουδήποτε απλώς και μόνο χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη, το αιγοπρόβειο γάλα. Δε φτάνει μόνο αυτό», σημειώνει ο κ. Αποστολόπουλος, εξηγώντας ότι η ποιότητα του γάλακτος εξαρτάται από τις τροφές που τρώνε τα ζώα.

«Για να γίνει κατανοητό, στη Γερμανία υπάρχουν 6 ενδημικά φυτά (φυτά που μπορείς να βρεις μόνο εκεί), στην Αγγλία 16 και στην Ελλάδα 1.100. Οπότε καταλαβαίνει κανείς ότι τα ζώα καταναλώνοντας τελείως διαφορετική τροφή βγάζουν και πολύ διαφορετικό γάλα. Μόνο από αυτό καταλαβαίνεται ότι μιλάμε για πολύ διαφορετικό προϊόν. Αυτό αν το συνειδητοποιήσει ο καταναλωτής τότε θα καταλάβει ότι η αγορά και η κατανάλωση αυτού του προϊόντος είναι μια εμπειρία γεύσης και ουσίας, την οποία δεν μπορείς να αντικαταστήσεις σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου», σημειώνει ο κ. Αποστολόπουλος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO