
Μπλόκο στην προσπάθεια να χτυπηθεί το εθνικό μας προϊόν η φέτα, από κοινοπραξία αμερικανικών συμφερόντων μέσω Χιλής, έβαλε η ελληνική πλευρά, μετά από το ενέργειες του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ).
Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Χιλής έκανε δεκτή την ένσταση και την επιχειρηματολογία του ΣΕΒΓΑΠ κατά του trademark που είχε τον όρο «feta» το οποίο είχε υποβάλει η διαβόητη Κοινοπραξία για Κοινές Oνομασίες της Αμερικής (CCFN).
Φέτα: Έπεσε στο κενό η προσπάθεια χρήσης της ονομασίας από τη Χιλή
Η ιστορία με την οικειοποίηση της ονομασίας φέτας από την αμερικάνικη κοινοπραξία ξεκίνησε το 2021. «Τότε το 2021 διαπιστώθηκε ότι αυτή η Κοινοπραξία της Αμερικής είχε υποβάλλει ένα trademark στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Χιλής, το οποίο είχε γίνει αποδεκτό. Εμείς έπρεπε να κάνουμε ένταση και να αποδείξουμε όχι μόνο ότι έχουμε δίκιο αλλά και ότι αυτή η υποβολή έγινε σύμφωνα με τη νομική ορολογία “κακή τη πίστη”», εξηγεί στον ΟΤ ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ Χρήστος Αποστολόπουλος.
Η υποβολή της ένστασης από την ελληνική πλευρά έγινε τον Σεπτέμβριο του 2021. «Ξεκινήσαμε να υποβάλλουμε στοιχεία, τα οποία εξετάστηκαν από την Επιτροπή και έγιναν αποδεκτά στις 11.6.2024», τονίζει ο κ. Αποστολόπουλος.
Η Κοινοπραξία για Κοινές Oνομασίες της Αμερικής (CCFN) αποτελείται από διάφορους παραγωγικούς φορείς της Αμερικής, ενώ σε αυτή φαίνεται ότι συμμετέχουν και μεγάλες εταιρείες από την Ευρώπη, οι οποίες παράγουν λευκό τυρί, το ονομάζουν φέτα και στη συνέχεια το εξάγουν σε χώρες της υφηλίου.
«Αυτή η Κοινοπραξία προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν υπάρχει για παράδειγμα η παρμεζάνα ή παρμιτζάνο-ρετζάνο αλλά παρμεζάνα μπορεί να είναι οποιοδήποτε σκληρό τυρί. Αντίστοιχα, δεν υπάρχει φέτα, αλλά λευκό τυρί, το οποίο μπορείς να το παράξεις και με αγελαδινό γάλα σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Γι’ αυτό λέγεται “commond food names” (κοινές ονομασίες τροφίμων). Θεωρούν ότι όλα αυτά τα προϊόντα είναι ουσιαστικά κοινής ονομασίας. Στόχος όμως είναι να ισοπεδώσουν οποιοδήποτε προϊόν υπάρχει στον κόσμο, έτσι ώστε να μπορούν να το παράγουν αυτοί όπως και όπου θέλουν», λέει στον ΟΤ ο κ. Αποστολόπουλος.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται
Η μάχη στη Χιλή δεν είναι η πρώτη που έχει δοθεί. Είχε προηγηθεί, αντίστοιχη περίπτωση στη Σιγκαπούρη, όπου πίσω από την υπόθεση βρισκόταν ξανά η ίδια κοινοπραξία αμερικανικών συμφερόντων. Όμως και σε αυτή την περίπτωση τα σχέδια της έπεσαν στο κενό, με αντίστοιχες απορριπτικές αποφάσεις.
Η φέτα αντιμετωπίζει ισχυρό αθέμιτο ανταγωνισμό από πληθώρα λευκών τυριών, τα οποία καταχρηστικά χρησιμοποιούν την ονομασία «Φέτα». «Υπάρχουν πολλές εταιρείες στις ΗΠΑ που παράγουν και εξάγουν τυρί τύπου φέτας, χρησιμοποιώντας αγελαδινό γάλα, σε αρκετές χώρες του κόσμου. Στόχος τους είναι να είναι ελεύθερες να χρησιμοποιούν την επωνυμία φέτα, όπως κάνουν και στην αμερικάνικη αγορά», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ.
Πώς θα θωρακιστεί η φέτα
Τα «χτυπήματα» που δέχεται το εθνικό μας προϊόν, η φέτα, είναι απανωτά, και όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται αυτά να περιοριστούν με τις ενέργειες της συγκεκριμένης Κοινοπραξίας. Πάντα, θα υπάρχουν επιτήδειοι οι οποίοι θα χρησιμοποιούν τον όρο «φέτα» για την παραγωγή και εξαγωγή λευκών τυριών.
«Πρέπει να καταλάβουν όλοι και ιδιαίτερα οι καταναλωτές του εξωτερικού ότι η φέτα δεν είναι ένα προϊόν το οποίο μπορείς να το παράξεις οπουδήποτε απλώς και μόνο χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη, το αιγοπρόβειο γάλα. Δε φτάνει μόνο αυτό», σημειώνει ο κ. Αποστολόπουλος, εξηγώντας ότι η ποιότητα του γάλακτος εξαρτάται από τις τροφές που τρώνε τα ζώα.
«Για να γίνει κατανοητό, στη Γερμανία υπάρχουν 6 ενδημικά φυτά (φυτά που μπορείς να βρεις μόνο εκεί), στην Αγγλία 16 και στην Ελλάδα 1.100. Οπότε καταλαβαίνει κανείς ότι τα ζώα καταναλώνοντας τελείως διαφορετική τροφή βγάζουν και πολύ διαφορετικό γάλα. Μόνο από αυτό καταλαβαίνεται ότι μιλάμε για πολύ διαφορετικό προϊόν. Αυτό αν το συνειδητοποιήσει ο καταναλωτής τότε θα καταλάβει ότι η αγορά και η κατανάλωση αυτού του προϊόντος είναι μια εμπειρία γεύσης και ουσίας, την οποία δεν μπορείς να αντικαταστήσεις σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου», σημειώνει ο κ. Αποστολόπουλος.


Latest News

Κέλλας: Προωθούμε κοινή στρατηγική για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων
«Να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις παράκτιες κοινότητές μας», επισήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας

Σταμενίτης: Ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Βιετνάμ στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων
Τι εξετάστηκε στη συνάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη με την Πρεσβευτή του Βιετνάμ στην Ελλάδα, Pham Thi Thu Huong

Η τελική κατάταξη δικαιούχων για αναδιάρθρωση και μετατροπή αμπελώνων
Η παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και την μετατροπή αφορά 4.479 στρέμματα με αμπέλι σε όλη τη χώρα– Δείτε όλους τους δικαιούχους
![Δασμοί Τραμπ: Πώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας βλάπτει τους Αμερικανούς αγρότες [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/agrotis_1505-600x391.jpg)
Πώς ο πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας βλάπτει τους Αμερικανούς αγρότες [πίνακες]
Οι δασμοί Τραμπ το 2018 έφερε απώλειες στον αγροτικό τομέα των ΗΠΑ περίπου 27 δισ. δολάρια, με το 71% των απωλειών να σχετίζονται με τη σόγια

ΕΘΕΑΣ: Άμεση ανάγκη για μέτρα πρόληψης από τον αφθώδη πυρετό
Τι ζητά με επιστολή της η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Πληρωμή από τον ΕΛΓΑ Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων 2,4 εκατ. ευρώ
Το ποσό που θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ ανέρχεται στα 2.398.057,42 ευρώ και αφορά 525 δικαιούχους παραγωγούς

Ανεξάρτητοι Οινοποιοί προς την Ευρώπη: Μην περιφρονείται το κρασί
Οι Ανεξάρτητοι Οινοποιοί της Γαλλίας στέλνουν μήνυμα στην Ευρώπη καλώντας την να μην δίνει προτεραιότητα μόνο στον βιομηχανικό τομέα

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιας από την επιβολή δασμών Τραμπ
Στην αποτίμηση των επιπτώσεων των νέων μέτρων που θα φέρουν οι δασμοί Τραμπ στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος προχώρησε η ΠΕΜΕΤΕ

Ελαιόλαδο όπως ράβδοι... χρυσού - Έλεγχος ταυτότητας με δακτυλικά αποτυπώματα
Η γνώση της χώρας προέλευσης προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, επηρεάζει σημαντικά τις αγοραστικές αποφάσεις των καταναλωτών και τις τιμές

Οι ευκαιρίες για τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα από τη συμφωνία ΕΕ- MERCOSUR
Ο συνολικός όγκος των εμπορικών συναλλαγών των δυο πλευρών ανέρχεται, σύμφωνα με στοιχεία του 2023 σε 110 δισ. ευρώ