Η Carrefour, ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος λιανικής πώλησης, πραγματοποίησε σημαντικές στρατηγικές αλλαγές το 2023, με τον μισό κύκλο εργασιών της στη Γαλλία να προέρχεται πλέον από καταστήματα με δικαιόχρηση (franchise) ή μίσθωση.

Αυτή η μετάβαση από το παραδοσιακό συγκεντρωτικό μοντέλο ιδιοκτησίας καταστημάτων σε ένα πιο δυναμικό και ευέλικτο μοντέλο franchising, αποτέλεσε μέρος του αναπτυξιακού σχεδίου του Διευθύνοντος Συμβούλου, Alexandre Bompard, που ξεκίνησε το 2022. Η στρατηγική αυτή έχει επιτρέψει στην Carrefour να επεκτείνει ταχέως το δίκτυο των τοπικών καταστημάτων της, προσθέτοντας 653 συνοικιακά καταστήματα μέχρι το τέλος του 2023. Στον τομέα των μεγαλύτερων καταστημάτων, η μετάβαση στο μοντέλο franchising συνεχίστηκε με τη μετατροπή περίπου δεκαπέντε υπεραγορών και είκοσι σούπερ μάρκετ.

Το 2024, όπως αναφέρει σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, αναμένεται να είναι εξίσου δυναμικό με την εν εξελίξει εξαγορά των 60 υπεραγορών Cora και των 115 σούπερ μάρκετ Match, μια επένδυση άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του έτους. Επιπλέον, η Carrefour σκοπεύει να επωφεληθεί από την χρεοκοπία της Casino για να αυξήσει το μερίδιο αγοράς στις τοπικές πωλήσεις.

Αύξηση κύκλου εργασιών το 2023

Το 2023, η Carrefour κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 10,4%, φτάνοντας τα 94,13 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται εν μέρει και στην αύξηση των πωλήσεων προϊόντων με την επωνυμία Carrefour και την ενίσχυση του ηλεκτρονικού εμπορίου. Τα προϊόντα με την επωνυμία Carrefour αντιπροσώπευσαν το 36% των πωλήσεων τροφίμων, ενώ οι πωλήσεις μέσω e-commerce αυξήθηκαν κατά 26%. Επίσης, ο όμιλος πέτυχε εξοικονόμηση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ μέσω ενός προγράμματος εθελούσιας αποχώρησης για περίπου 1.000 θέσεις εργασίας στα γαλλικά κεντρικά γραφεία της.

Στη Γαλλία, τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 18,5 %, τα καθαρά κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν κατά 7,6%, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές ξεπέρασαν τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Για το 2024, ο κ. Bompard προβλέπει ομαλοποίηση της αγοράς με την αναμενόμενη μείωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα και την επιστροφή του στο 2%-3%, γεγονός που θα επιτρέψει την ανάκαμψη του όγκου πωλήσεων. Μετά την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης των καταστημάτων της Cora και της Match, η Carrefour προβλέπει να αποκτήσει μερίδιο που θα πλησιάζει το αντίστοιχο του ομίλου Leclerc που κατέχει την πρώτη θέση στη γαλλική αγορά με μερίδιο 23,9%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή