Στο στόχαστρο των Βρυξελλών μπαίνουν τρεις από τους μεγαλύτερους ιστότοπους πορνό, με την Κομισιόν να τους ζητά να παράσχουν λεπτομέρειες για τα μέτρα που έχουν λάβει για την καλύτερη προστασία των ανηλίκων από την πρόσβαση στο περιεχόμενό τους και την πρόληψη της βίας λόγω φύλου.

Το εκτελεστικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβε την απόφαση να στοχεύσει το Pornhub, το XVideos και το Stripchat στο πλαίσιο του πρωτοποριακού νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες ή DSA, ο οποίος επιβάλλει ένα σύνολο αυστηρών απαιτήσεων που έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν τους χρήστες ασφαλείς στο διαδίκτυο.

Οι εταιρείες έχουν προθεσμία μέχρι τις 4 Ιουλίου να παράσχουν πληροφορίες, διαφορετικά αντιμετωπίζουν πρόστιμα.

Το Pornhub, το XVideos και το Stripchat έχουν ταξινομηθεί ως «πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες» που υπόκεινται σε πιο αυστηρούς ελέγχους στο πλαίσιο του DSA, επειδή το καθένα έχει 45 εκατομμύρια μέσους μηνιαίους χρήστες.

ΕΕ: Pornhub, Stripchat και XVideos… στριμώχνονται από νέο νόμο της ΕΕ

«Η Επιτροπή ζητά από τις εταιρείες να παράσχουν λεπτομερέστερες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που έχουν λάβει για την επιμελή αξιολόγηση και τον μετριασμό των κινδύνων που σχετίζονται με την προστασία των ανηλίκων στο Διαδίκτυο, καθώς και για την πρόληψη της ενίσχυσης παράνομου περιεχομένου και της βίας λόγω φύλου», ανέφερε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Διασφαλίσεις και αντιδράσεις

Η ΕΕ θέλει να μάθει τι είδους διασφαλίσεις έχουν εφαρμοστεί για να διασφαλιστεί ότι οι χρήστες δεν είναι ανήλικοι. Στις περισσότερες πλατφόρμες πορνογραφίας, αρκεί ένα απλό κλικ σε ένα πλαίσιο «ναι» που λέει ότι ο χρήστης είναι 18 ετών και άνω.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά επίσης από τις εταιρείες να εξηγήσουν πώς έχουν προσαρμόσει την εσωτερική τους οργάνωση ώστε να συμμορφώνονται με την DSA.

Το Pornhub πέρυσι αμφισβήτησε την κατάστασή της ως πολύ μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα στο πλαίσιο του DSA, αναφέροντας στον ιστότοπό της ότι έχει 33 εκατομμύρια μέσους μηνιαίους χρήστες.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία και οι πολιτείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων της Γιούτα και του Τέξας , έχουν συντάξει νόμους που απαιτούν από τους ιστότοπους πορνό να επαληθεύουν ότι ένας χρήστης είναι 18 ετών και άνω. Οι μέθοδοι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν έλεγχο πιστωτικών καρτών ή ταυτότητας που έχουν εκδοθεί από την κυβέρνηση ή σάρωση προσώπων για την εκτίμηση των ηλικιών, αλλά όλα αυτά τα συστήματα έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο και τις διακρίσεις.

Ο ψηφιακός νόμος της Ευρώπης απαιτεί επίσης μέτρα για τον περιορισμό του κινδύνου διάδοσης παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο, όπως υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών ή περιεχόμενο που παραβιάζει «θεμελιώδη δικαιώματα», όπως το απόρρητο, τις «μη συναινετικές» εικόνες ή ψεύτικο πορνό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή