Απροσδόκητη υποχώρηση κατέγραψε ο πληθωρισμός χονδρικής στις ΗΠΑ, ένα ακόμα σημάδι επιβράδυνσης των πληθωριστικών πιέσεων.

Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού (ΔΤΠ), ο δείκτης τιμών που πωλούν οι παραγωγοί αγαθά και υπηρεσίες τους, μειώθηκε κατά 0,2% για τον μήνα, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας.  Η εκτίμηση του Dow Jones προέβλεπε αύξηση 0,1%, ενώ ο δείκτης είχε αυξηθεί με ρυθμό 0,5% τον Απρίλιο.

ΗΠΑ: Αμετάβλητος ο πληθωρισμός τον Μάιο- Κινήθηκε χαμηλότερα των προβλέψεων

Εξαιρουμένων των υπηρεσιών τροφίμων, ενέργειας και εμπορίου, ο ΔΤΠ παρέμεινε αμετάβλητος, σε σύγκριση με τις προσδοκίες για αύξηση 0,3%. Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός χονδρικής αυξήθηκε κατά 2,2% έναντι 2,3% τον Απρίλιο.

Οι τιμές των αγαθών μειώθηκαν κατά 0,8% τον Μάιο, η μεγαλύτερη πτώση από την υποχώρηση κατά 1,2% τον Οκτώβριο του 2023. Επικεφαλής της μείωσης του Μαΐου, ο δείκτης για την τελική ζήτηση ενέργειας μειώθηκε κατά 4,8%. Οι τιμές για τα τρόφιμα  υποχώρησαν κατά 0,1%. Αντίθετα, ο δείκτης για τα αγαθά τελικής ζήτησης μείον τα τρόφιμα και την ενέργεια αυξήθηκε κατά 0,3%.

Οι τιμές για τις υπηρεσίες παρέμειναν αμετάβλητες τον Μάιο μετά από αύξηση 0,6% τον Απρίλιο. Τον Μάιο, οι δείκτες για τις εμπορικές υπηρεσίες  και για τις υπηρεσίες μείον το εμπόριο, τις μεταφορές και την αποθήκευση αυξήθηκαν κατά 0,2% και 0,1%, αντίστοιχα. (Οι δείκτες εμπορίου μετρούν τις μεταβολές στα περιθώρια κέρδους που λαμβάνουν οι χονδρέμποροι και οι λιανοπωλητές). Αντίθετα, οι τιμές για τις υπηρεσίες μεταφοράς και αποθήκευσης μειώθηκαν κατά 1,4%.

Η απόφαση της Fed

Χθες ανακοινώθηκε ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή,που μετρά το τι πληρώνουν οι καταναλωτές για αγαθά και υπηρεσίες, παρέμεινε αμετάβλητος τον Μάιο.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε την Τετάρτη το επιτόκιο αναφοράς της μίας ημέρας στο τρέχον εύρος 5,25%-5,50%, όπου βρίσκεται από τον περασμένο Ιούλιο. Η Fed από τον Μάρτιο του 2022 αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της κατά 525 μονάδες βάσης  για να καταπολεμήσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Οι αξιωματούχοι της Fed  προβλέπουν μόνο μια μείωση κατά τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας για φέτος. Οι οικονομολόγοι παραμένουν αισιόδοξοι ότι η Fed θα μειώσει το κόστος δανεισμού δύο φορές φέτος, ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή