Σε υψηλό 10 μηνών αυξήθηκαν οι αιτήσεις των Αμερικανών που υπέβαλαν αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, σημάδι χαλάρωσης των συνθηκών στην αγορά εργασίας.

Οι αρχικές αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας εκτινάχθηκαν κατά 13.000 σε εποχικά προσαρμοσμένες 242.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 8 Ιουνίου, το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Αύγουστο, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 225.000 αιτήσεις την τελευταία εβδομάδα.

ΗΠΑ: Μειώθηκαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

Η αγορά εργασίας ψύχεται σταθερά καθώς οι σωρευτικές επιπτώσεις των αυξήσεων των επιτοκίων κατά 525 μονάδες βάσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας από το 2022 επηρεάζουν ευρέως την οικονομία και όπως ήταν αναμενόμενο το αποτύπωμά τους θα φαινόταν ετεροχρονισμένα.

Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σε σχετικά χαμηλό 4% τον Μάιο για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2022, ενώ η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σημαντικά το πρώτο τρίμηνο.

Η Fed

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε την Τετάρτη το επιτόκιο αναφοράς της μίας ημέρας στο τρέχον εύρος 5,25%-5,50%, όπου βρίσκεται από τον περασμένο Ιούλιο.

Οι αξιωματούχοι της Fed προέβλεψαν μια μείωση μόνο κατά 25 μονάδες βάσης για φέτος.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ μιλώντας στους δημοσιογράφους υποστήριξε ότι «ένα ευρύ σύνολο δεικτών υποδηλώνει ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας έχουν επιστρέψει περίπου στο σημείο που βρίσκονταν την παραμονή της πανδημίας, σχετικά στενές αλλά όχι υπερθερμασμένες».

Ο αριθμός των ατόμων που έλαβαν επιδόματα μετά από μια πρώτη εβδομάδα κρατικής ενίσχυσης, αυξήθηκε κατά 30.000 σε 1,820 εκατομμύρια εποχικά προσαρμοσμένα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε την 1η Ιουνίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή