Την πρόθεσή της να διατηρήσει τα προϊόντα της σε προσιτές τιμές, έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά του κακάο, κατέθεσε η Mondelez International Inc., η εταιρεία η οποία παρασκευάζει μεταξύ άλλων τις σοκολάτες Toblerone και τα μπισκότα Oreo. Στόχος της είναι να προστατεύσει τον όγκο των πωλήσεων σοκολάτας , αναμένοντας ότι οι τιμές ρεκόρ του κακάο θα υποχωρήσουν.

«Το πιο πιθανό σενάριο μου για το επόμενο έτος είναι ότι το κόστος θα μειωθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Chief Financial Officer της εταιρείας, Luca Zaramella κατά τη διάρκεια ενός εικονικού συνεδρίου που διοργανώθηκε από την Evercore ISI.

Γιατί θα εκτοξευθούν οι τιμές της σοκολάτας το 2024

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, τα σχόλιά του έρχονται τη στιγμή που οι επενδυτές φοβούνται όλο και περισσότερο ότι οι αυξανόμενες τιμές των εμπορευμάτων θα μπορούσαν να πλήξουν σημαντικά τη ζήτηση.

Η τιμή του κακάο υπερδιπλασιάστηκε φέτος καθώς οι κακές σοδειές στους κορυφαίους καλλιεργητές στην Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα δημιούργησαν τεράστια παγκόσμια έλλειψη.

Ο Zaramella είπε ότι μέρος της στρατηγικής της εταιρείας που εδρεύει στο Σικάγο θα είναι η αξιολόγηση του πού θα προσγειωθούν οι τιμές του κακάο προκειμένου να αγοραστεί σε χαμηλότερα επίπεδα. Ωστόσο, θα μπορούσε να υπάρξει ένα προσωρινό χάσμα μεταξύ του αυξημένου κόστους του κακάο και των προσιτών τιμών της σοκολάτας για τους καταναλωτές, πρόσθεσε.

Εκτίναξη των τιμών

Η τιμή του κακάο, του βασικού συστατικού της σοκολάτας έχει εκτοξευθεί στις αγορές εμπορευμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024.

Οι τιμές spot για το κακάο ξεκίνησαν το έτος γύρω στα 4.200 δολάρια ανά μετρικό τόνο, στη συνέχεια έφτασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα άνω των 12.000 δολαρίων ανά μετρικό τόνο στα τέλη Απριλίου, προτού σταθεροποιηθούν πάνω από τα 10.000 δολάρια.

Παράγοντες όπως οι ασθένειες των καλλιεργειών, η κλιματική αλλαγή (Ελ Νίνιο), οι τιμές στις πύλες των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και η κερδοσκοπία της αγοράς έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορική άνοδο των τιμών του κακάο.

«Οι παράγοντες από την πλευρά της προσφοράς εξακολουθούν να αποτελούν σε μεγάλο βαθμό σημαντικό πρόβλημα και νομίζω ότι θα συνεχίσουν να αποτελούν για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Πόλ Τζάουλς (Paul Joules), αναλυτής γεωργικών προϊόντων της Rabobank.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Πάουελ- Λαγκάρντ: Τι τους κρατάει ξάγρυπνους και τι δεν είπαν για τα επιτόκια
Διεθνή |

Τι κρατάει ξάγρυπνους την Λαγκάρντ και τον Πάουελ - Τι δεν είπαν για τα επιτόκια

Ο Τζερόμ Πάουελ συμμετείχε μαζί με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Βραζιλίας Ρομπέρτο Κάμπος Νέτο στο Φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας