Οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία, αρκετά συχνά, στοχεύουν υποδομές του τομέα της Ενέργειας και οι καταστροφές, σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις των αρχών της χώρας είναι εκτεταμένες.

Για το λόγο αυτο το Κίεβο ανακοίνωσε σήμερα πως θα λάβει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια από συμμάχους και χώρες της G7 για να στηρίξει τον ενεργειακό της τομέα.

G7: Συμφώνησαν στη χρήση των παγωμένων ρωσικών assets για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία

Η νέα βοήθεια ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης στο Βερολίνο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όπου η Ουκρανία προσπάθησε να αναζωογονήσει την εξασθενημένη δυτική υποστήριξη.

Η βοήθεια θα περιλαμβάνει πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ σε νέες επιχορηγήσεις στο ουκρανικό ταμείο ενεργειακής στήριξης, 500 εκατομμύρια δολάρια σε νέα χρηματοδότηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, 300 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση από την ΕΤΑΑ και 47 εκατομμύρια δολάρια πρόσθετης επιχορήγησης από την Παγκόσμια Τράπεζα και τα κράτη της ΕΕ.

Ζημιές 16,1 δισ. δολαρίων

Η αναλυτική ομάδα της Οικονομικής Σχολής του Κιέβου ανέφερε σε έκθεσή της ότι οι ζημιές στον ουκρανικό ενεργειακό τομέα από τον Μάιο του 2024 ανέρχονται σε περισσότερα από 16,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Υποστηρίχθηκε ακόμα ότι οι χειρότερες ζημιές προκλήθηκαν από την καταστροφή των εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (8,5 δισ. δολάρια), των εγκαταστάσεων μεταφοράς (2,1 δισ. δολάρια), των υποδομών πετρελαίου και φυσικού αερίου (3,3 δισ. δολάρια).

Οι επιθέσεις της Ρωσίας στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας έχουν ενταθεί από τον Μάρτιο, προκαλώντας εκτεταμάνες και πιο μόνιμες ζημιές στο σύστημα.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Μόσχα εξαπέλυσε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκαλώντας ζημιές στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι διευκρινίζοντας ότι η  νέα επίθεση προκάλεσε ζημιές στον εξοπλισμό εγκαταστάσεων σε πέντε περιοχές της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή