Η κριτική που δέχεται «υποχρεώνει» το διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Πολωνίας, Άνταμ Γκλαπίνσκι, να χρησιμοποίησει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους σχετικά με τις πολιτικές του.

Το τελευταίο του εγχείρημα, σύμφωνα με το Bloomberg ,  είναι μια καθημερινή εκπομπή σε ένα ειδικό κανάλι στο YouTube.

Πολωνία: Χιλιάδες αγρότες διαδήλωσαν ενάντια στην «πράσινη συμφωνία» της ΕΕ

Από αυτή την εβδομάδα, η Εθνική Τράπεζα της Πολωνίας παρουσιάζει ένα εξάωρο τμήμα για την οικονομία των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι περισσότεροι από τους 5.000 συνδρομητές του καναλιού από την Πέμπτη αποτελούν μια αξιοσέβαστη τηλεθέαση για ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στις τάσεις του πληθωρισμού, την προσφορά χρήματος και την πορεία των επιτοκίων.

Αλλά το κοινό νήμα είναι η υπεράσπιση του Γκλαπίνσκι, ενός συμμάχου των πρώην κυβερνώντων εθνικιστών, ο οποίος έχει δεχθεί πυρά από τον συνασπισμό του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ για την υποτιθέμενη πολιτικοποίηση του γραφείου του και την αδιαφορία για τις διαδικασίες.

Μια κοινοβουλευτική έρευνα, η οποία έχει αρχίσει να διεξάγεται, μπορεί τελικά να οδηγήσει στην παύση ή την αποπομπή του. Ο Γκλαπίνσκι έχει αρνηθεί σταθερά τις κατηγορίες.

Η κόντρα με την κυβέρνηση Τουσκ

Η μορφή του προγράμματος της κεντρικής τράπεζας είναι υποτιμημένη. Το σκηνικό του στούντιο περιλαμβάνει χαρτόκουτα και ένα ράφι με βιβλία και μικροαντικείμενα. Οι σύμβουλοι και το προσωπικό του διοικητή συζητούν θέματα πάνω από ένα τραπέζι στρωμένο με ποτήρια, μια σκακιέρα και προφανώς ράβδους χρυσού που χρησιμοποιούνται ως βαρίδια.

Στιγμιότυπο απο εκπομπή του καναλιού OF TV της κεντρικής τράπεζας της Πολωνίας στο youtube

Σε ένα τμήμα που προβλήθηκε την Τετάρτη, ένας από τους συμβούλους του Γκλαβίνσκι, ο Λέον Ποντκαμίνερ, αποδίδει την πρόβλεψη για αύξηση του πληθωρισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο στην “κακή θέληση” του υπουργού Οικονομικών του Τουσκ μετά την κίνηση για άρση των ανώτατων ορίων στις τιμές της ενέργειας.

«Ας δούμε τι μεγάλη επιτυχία έχει πετύχει η πολωνική οικονομία, ιδίως στη μείωση του πληθωρισμού, χάρη στον αγαπημένο μας κυβερνήτη», λέει ο Λ. Ποντκαμίνερ στους τηλεθεατές του καναλιού, το οποίο διαχειρίζεται η εκδοτική και ραδιοτηλεοπτική μονάδα της κεντρικής τράπεζας, Obserwator Finansowy.

Μια αμφιλεγόμενη φιγούρα

Η εκπομπή ξεχωρίζει ακόμη και όταν συγκριθεί με τις άλλες κεντρικές τράπεζες που έχουν χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να απευθυνθούν απευθείας στους πολίτες.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαθέτουν δικά τους κανάλια στο YouTube, αλλά τα χρησιμοποιούν κυρίως για τη ζωντανή μετάδοση συνεντεύξεων Τύπου και την προβολή εκπαιδευτικών εκπομπών.

Ο Άνταμ Γκλαπίνσκι, ο Πολωνός κεντρικός τραπεζίτης,  δεν είναι άγνωστος στην αμφιλεγόμενη επικοινωνία. Πέρυσι, η κεντρική τράπεζα τοποθέτησε μια διαφημιστική πινακίδα που εκτεινόταν στην πρόσοψη της έδρας της στη Βαρσοβία, η οποία έλεγε ότι οι επικριτές της νομισματικής της πολιτικής διαδίδουν ρωσική προπαγάνδα.

Ο διοικητής έχει την τάση να επιτίθεται στην κριτική κάλυψη των αποφάσεών του. Μετά από μια απροσδόκητα υπερβολική μείωση των επιτοκίων πέρυσι, η οποία έστειλε το νόμισμα σε πτώση, είπε ότι η πλειονότητα των πολωνικών μέσων ενημέρωσης ήταν στα χέρια ξένων κεφαλαίων και τα κατηγόρησε ότι ενεργούσαν κακόπιστα.

«Θέλουν να βλάψουν την Πολωνία και λένε ψέματα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις 5 Οκτωβρίου. «Απλώς λένε ψέματα όλο το εικοσιτετράωρο».

Κριτική στην κυβέρνηση

Ο Α.Γκλαπίνσκι έχει γίνει μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα από τότε που το εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη, το οποίο τον προώθησε για τον ρόλο αυτό, έχασε απροσδόκητα την εξουσία πέρυσι.

Συχνά προβάλλει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας από τους πολιτικούς και έχει γίνει απρόθυμος να μειώσει τα επιτόκια παρά την επιβράδυνση του πληθωρισμού προς τον στόχο.

Πολύς χρόνος στον αέρα του καναλιού της κεντρικής τράπεζας στο YouTube, που ονομάζεται OF TV  ( Obserwator Finansowy TV), δαπανάται για την κριτική του υπουργικού συμβουλίου του Τουσκ και των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ υποβαθμίζει την έρευνα για τον Γκλαπίνσκι.

Όταν ανακοίνωσε την έναρξη νωρίτερα τον Ιούνιο, ο διοικητής είπε ότι το κανάλι θα προβάλλει απόψεις από «τους καλύτερους ανθρώπους της κεντρικής τράπεζας, των οικονομικών και τους καλύτερους οικονομικούς εμπειρογνώμονες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή