Ο κόσμος θα χρειαστεί να επενδύσει σε ορυκτά καύσιμα για τις επόμενες δεκαετίες προκειμένου να αποτραπεί η έλλειψη ενέργειας, εκτίμησε ο επικεφαλής του πετρελαϊκού καρτέλ, απορρίπτοντας τις προβλέψεις ότι η ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί στο εγγύς μέλλον.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Haitham Al Ghais δήλωσε ότι η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στον αναπτυσσόμενο κόσμο έως το 2045, με την Κίνα και την Ινδία μόνο να συνεισφέρουν 10 εκατομμύρια bpd, καθώς δισεκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες όπως ηλεκτρική ενέργεια, αέριο μαγειρέματος και μεταφορές.

Προειδοποίηση ΙΕΑ για «εντυπωσιακό» πλεόνασμα πετρελαίου έως το τέλος της δεκαετίας

«Εκείνοι που απορρίπτουν αυτή την πραγματικότητα σπέρνουν τους σπόρους για μελλοντικές ενεργειακές ελλείψεις και αυξημένη αστάθεια και ανοίγουν την πόρτα σε έναν κόσμο όπου θα μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το χάσμα μεταξύ αυτών που έχουν ενέργεια και αυτών που δεν έχουν» ανέφερε σε δήλωσή του ο Al Ghais .

Ο επικεφαλής του ΟΠΕΚ ζήτησε «συνεχιζόμενες επενδύσεις στη βιομηχανία πετρελαίου, σήμερα, αύριο και για πολλές δεκαετίες στο μέλλον, δεδομένου ότι τα προϊόντα που προέρχονται από το αργό πετρέλαιο είναι απαραίτητα για την καθημερινή μας ζωή».

Οι προβλέψεις του ΟΠΕΚ για τη μελλοντική ζήτηση έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, μέλη του οποίου είναι κυρίως οι ανεπτυγμένες οικονομίες της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της Βορειοανατολικής Ασίας.

Πλεόνασμα πετρελαίου

Ο IEA προειδοποίησε την Τετάρτη ότι ο κόσμος θα αντιμετωπίσει τεράστιο πλεόνασμα πετρελαίου τα επόμενα χρόνια καθώς η παραγωγή αυξάνεται ενώ η ζήτηση επιβραδύνεται και τελικά θα κορυφωθεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Η ικανότητα προσφοράς πετρελαίου θα αυξηθεί στα 114 εκατομμύρια ημερησίως έως το 2030, 8 εκατομμύρια βαρέλια περισσότερα από την παγκόσμια ζήτηση, σύμφωνα με τον IEA.

Ενώ η ζήτηση πετρελαίου θα παραμείνει ισχυρή στην Ασία τα επόμενα χρόνια, αυτά τα κέρδη θα αντισταθμιστούν από την υιοθέτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, την απόδοση καυσίμου και τη φθίνουσα χρήση πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τον IEA.

Ο διεθνής οργανισμός τονίζει επίσης, ότι  το διαφαινόμενο πλεόνασμα απειλεί να ανατρέψει τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να στηρίξει τις τιμές και θα αμφισβητήσει την ταχεία ανάπτυξη της βιομηχανίας σχιστόλιθου των ΗΠΑ. Ο επικεφαλής του ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ υποστήριξε ότι οι εταιρείες πετρελαίου θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο προσαρμογής των επιχειρηματικών στρατηγικών για να προετοιμαστούν για τις αλλαγές.

«Επικίνδυνες προβλέψεις»

Ο Al Ghais του ΟΠΕΚ απέρριψε αυτές τις προβλέψεις ως «επικίνδυνες, ειδικά για τους καταναλωτές και θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνευ προηγουμένου αστάθεια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Τελεσίγραφο από Κομισιόν στη Λευκωσία για την ηλεκτρική διασύνδεση
Ενέργεια |

Τελεσίγραφο από Κομισιόν στη Λευκωσία για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου

Στελέχη της Κομισιόν στη διάρκεια σύσκεψης για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου ενημέρωσαν τον Ρυθμιστή και το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου για τον κίνδυνο απώλειας της επιδότησης 657 εκατ. ευρώ