Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων για τον ανασχηματισμό βρίσκονται υπουργοί και υφυπουργοί, άλλοι αγωνιώντας περισσότερο και άλλοι με μεγαλύτερη σιγουριά ότι θα παραμείνουν στις θέσεις τους. Μπορεί η πρόσφατη αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη (Alpha) ότι το Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής θα συνεδριάσει με τη «σημερινή σύνθεση» να δείχνει μετάθεση των αλλαγών για την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο στο παρασκήνιο ουδείς αποκλείει να υπάρξουν εκπλήξεις νωρίτερα.
Το κλίμα ανασχηματισμού που έχει εδραιωθεί στην κυβέρνηση οδηγεί άλλωστε σε… κατεβασμένα (υπουργικά) μολύβια και οπωσδήποτε σε νευρικότητα και παρασκηνιακή σεναριολογία, με τον πρωθυπουργό αποφασισμένο πλέον να πατήσει το κουμπί αμέσως μόλις οριστικοποιήσει όλες τις επιλογές του.
Τα επικρατέστερα σενάρια για τον ανασχηματισμό
Από τη στιγμή που η κυβερνητική μηχανή δουλεύει στο «ρελαντί», κρίνεται αναγκαίο να επιταχυνθεί όσο γίνεται περισσότερο το restart, εξ ου και οι επόμενες ώρες είναι στιγμές (τελικών) αποφάσεων για τον Μητσοτάκη.
«Διορθώσεις», ως συνήθως
Οι πληροφορίες του in επιμένουν ότι είναι ισχυρότερο το σενάριο των «διορθωτικών» κινήσεων, αντί μιας σαρωτικής και δομικού χαρακτήρα παρέμβασης. Έτσι κι αλλιώς ο Μητσοτάκης αποφεύγει τις «μεγάλες» αναταράξεις και προτιμά να μιλά για «στοχευμένες» ενέργειες – ενώ εκ των πραγμάτων ο ανασχηματισμός είναι ένα πεδίο που… δεν του βγαίνει πάντα, όπως μπορεί να είχε στο μυαλό του.
Στο πλαίσιο αυτό, οι σκέψεις για δομικές αλλαγές, όπως θα ήταν για παράδειγμα οι συγχωνεύσεις υπουργείων, φαίνεται να έχουν απομακρυνθεί σημαντικά. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι αναμένεται μια… επανάληψη του τελευταίου «ανασχηματισμού» τον περασμένο Ιανουάριο, όταν στο επίκεντρο είχε βρεθεί η ηγεσία μόνο ενός υπουργείου (του Πολιτικής Προστασίας συγκεκριμένα) με αναπόφευκτες κάποιες περιορισμένες καραμπόλες (στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας).
Εν ολίγοις, «διορθώσεις» αναμένονται ξανά, εκτός απροόπτου, αλλά πάντως θα είναι αυτή τη φορά ευρύτερες σε σχέση με το παρελθόν.
10+1 προτεραιότητες
Οι τομείς ύψιστης προτεραιότητας, όπως τους αποτύπωσε ο πρωθυπουργός, «φωτογραφίζουν» ουσιαστικά το που «τρέχει» τις τελευταίες ώρες η αξιολόγηση αποτελεσματικότητας και συμπεριφορών. Χωρίς προφανώς αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξουν σε όλα αυτά τα πεδία αλλαγή πολιτικής ηγεσίας. Ειδικότερα υπάρχουν 10 + 1 «εθνικές προτεραιότητες»: ακρίβεια, υγεία, στέγη, ΑΣΕΠ, ασφάλεια, καθημερινότητα και μέσα μετακίνησης, μείωση ανεργίας, αύξηση μισθών, αναθεώρηση της επιδοματικής πολιτικής καθώς και η συνέχιση της μείωσης φόρων.
Αντίστοιχα στις ευρωπαϊκές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι αρχικά η διαπραγμάτευση για τις θέσεις ευθύνης της ΕΕ και έπειτα η άμυνα, τα ζητήματα τιμών, το αγροτικό, η ανταγωνιστικότητα.
«Επειγόντως… γείωση»
Εκείνο πάντως που επισημαίνουν ή μάλλον παραδέχονται τα μετριοπαθέστερα στελέχη της κυβέρνησης είναι η επείγουσα ανάγκη «γείωσης» της κυβέρνησης με την κοινωνία και τα προβλήματα καθημερινότητας των πολιτών.
Πρόκειται για παραδοχή ενός ύφους διακυβέρνησης που βρισκόταν επί της ουσίας πολύ μακριά και έξω από τον παλμό της κοινωνίας. Είναι κοινό μυστικό εξάλλου τα… εσωτερικά «καρφιά» από βουλευτές προς κυβερνητικά στελέχη για «αφ’ υψηλού» συμπεριφορές τους.
Διαφορετικές «αναγνώσεις»
Ταυτόχρονα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα συνεχίζονται οι διαφορετικές προσεγγίσεις και ερμηνείες για το δυσάρεστο 28,3% της ευρωκάλπης. Το δεξιότερο κομμάτι της ΝΔ επιμένει στη σημασία να πέσει το βάρος στην επαναπροσέγγιση της παραδοσιακής βάσης της παράταξης, που αγνοήθηκε, όπως πιστεύουν χάριν μια κεντρώας συμμαχίας. Και θεωρούν ότι από εκεί υπήρξε η μεγαλύτερη δεξαμενή απωλειών.
Από την άλλη πλευρά το πιο κεντρώο κομμάτι της ΝΔ αποδίδει την κακή εκλογική επίδοση στους αυτοπροσδιοριζόμενους ως κεντρώους ψηφοφόρους που επέλεξαν να απέχουν από την εκλογική διαδικασία.
Πάντως όλες οι γαλάζιες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η κυβέρνηση έδειξε μικρότερη αποτελεσματικότητα από το προσδοκώμενο σε κρίσιμα πεδία της καθημερινότητας, με κυρίαρχο εκείνο της ακρίβειας – όπως αναγνώρισε δημόσια και ο Μητσοτάκης.
Πηγή: in.gr
Latest News
Σαμποτάζ στη Βαλτική: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή
ΜΜΕ από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Γερμανία βλέπουν την Κίνα πίσω από τη νέα υπόθεση δολιοφθοράς στο δίκτυο υποθαλάσσιων καλωδίων στη Βαλτική. Σε εξέλιξη οι έρευνες.
Ο νέος πολιτικός «χάρτης» στη Βουλή - Ο νέος «δικομματισμός» αι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Τι φέρνει το σημερινό διαζύγιο της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου με τον ΣΥΡΙΖΑ
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Χαΐτογλου - Ο άνθρωπος πίσω από τον «Μακεδονικό Χαλβα»
Ήταν πρόεδρος της βιομηχανίας τροφίμων Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ - Ιδρύθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη και είχε την μορφή οικοτεχνίας στο κέντρο της πόλης
Εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου για Νετανιάχου και Γκάλαντ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης και για τον Μοχάμεντ Ντέιφ της Χαμάς - Η απόφαση
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Αλλαγές με βαριά πρόστιμα φέρνει ο ΚΟΚ για τα ηλεκτρικά πατίνια
Αυστηρές είναι πλέον οι ποινές του ΚΟΚ για όσους έχουν ηλεκτρικά πατίνια και καταφεύγουν σε παραβάσεις
Πέθανε ο Μανούσος Μανουσάκης
Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης
Τον πιστό συνεργάτη του, Μάθιου Γουίτακερ, διόρισε ο Τραμπ πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει ότι δεν θα εγγυάται την προστασία των χωρών μελών που δεν αφιερώνουν επαρκείς πόρους στον αμυντικό προϋπολογισμό τους
Η Ουκρανία εκτόξευσε βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow στη Ρωσία
Το περιστατικό σημειώνεται ώρες μετά από την εκτόξευση από την Ουκρανία αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σε ρωσικό έδαφος
Η Ελλάδα παραμένει στο top 10 των προορισμών των φοιτητών από τις ΗΠΑ για σπουδές στο εξωτερικό
Γ. Τσούνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Εξαιρετικά τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής συνεργασίας των δύο χωρών